28 suomalaista yritystä ja järjestöä vaatii hallitusta pitämään kiinni kansainvälisistä yritysvastuustandardeista Euroopan komission omnibus-esityksessä.
Euroopan komissio julkaisi helmikuussa omnibus-esityksen, joka uhkaa vesittää viime vuonna hyväksytyn EU:n yritysvastuudirektiivin. Omnibus-esityksen julkilausuttuna tavoitteena oli virtaviivaistaa ja yksinkertaistaa jo sovittua sääntelyä samalla kun lainsäädännön alkuperäisestä tarkoituksesta pidetään kiinni.
Työ- ja elinkeinoministeriölle toimitetun kannanoton allekirjoittaneet yritykset ja järjestöt pelkäävät, että nämä tavoitteet eivät ole toteutumassa.
Kansainväliset yritysvastuun periaatteet luotiin jo lähes 15 vuotta sitten YK:n ja OECD:n tasolla. Viime vuonna hyväksytty alkuperäinen yritysvastuudirektiivi vie näitä periaatteita lainsäädännön tasolle asettamalla suurille yrityksille velvoitteen ennaltaehkäistä toiminnassaan ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä. Komission omnibus-esitys uhkaa vesittää yritysvastuuperiaatteiden toteutumista EU-sääntelyssä.
Erityisen ongelmallinen komission omnibus-esityksessä on huolellisuusvelvoitteen pääsääntöinen rajaaminen yritysten omaan toimintaan, tytäryhtiöiden toimintaan sekä suoriin liikekumppaneihin (ns. tier 1 -taso). Rajauksen myötä esitys saattaa ohjata yritysten vastuullisuustyötä ja siihen varattuja resursseja mekaanisesti sinne, missä ympäristö- ja ihmisoikeusriskit eivät yleensä ole suurimpia. Velvoitteen rajaaminen tuotantoketjun ensimmäiselle portaalle ei auta puuttumaan niihin ongelmiin, joiden vuoksi yritysvastuudirektiivi säädettiin. Se vaikeuttaa vastuullisuustyötä tekevien yritysten toimintaa ja lisää hallinnollista taakkaa. Samalla se mahdollistaa vastuuttomien liiketoimintakäytäntöjen jatkamisen.
Toinen erityisen ongelmallinen ehdotus omnibus-esityksessä on ostajayrityksen tiedonsaantia koskeva rajaus. Yritysvastuudirektiivin soveltamisalassa olevat suuret yritykset eivät lähtökohtaisesti voisi enää pyytää haluamiaan yritysvastuutietoja alle 500 työntekijää työllistävältä suoralta liikekumppaniltaan. Myös tämä esitys uhkaa vaikeuttaa sitä yritysvastuutyötä, jota monet yritykset tekevät jo vapaaehtoisesti. Vastoin komission tavoitetta, se saattaa myös johtaa pienten ja keskisuurten yritysten aseman heikkenemiseen tuotantoketjuissa.
Komission omnibus-esityksessä esitetään myös, että velvoite toteuttaa ilmastosiirtymäsuunnitelma poistettaisiin. Tämä muutos ei auta vihreän siirtymän edistämisessä, ja se uhkaa tehdä ilmastosiirtymäsuunnitelmaa koskevan direktiivin artiklan tyhjäksi. Globaalien ympäristö- ja ihmisoikeusongelmien ratkaiseminen vaatii johdonmukaista ja ennakoitavaa sääntelyä. Tämä on tärkeää myös yritysten liiketoimintaympäristön ja investointien tukemisen näkökulmasta.
Kannanotossa kannustetaan päättäjiä varmistamaan, ettei omnibus-esitys johda yritysvastuutyön vaikeutumiseen tai sen kunnianhimon tason laskemiseen. Yritysvastuudirektiivin tulee olla linjassa muun kestävyyssääntelyn kanssa sekä kansainvälisten YK:n ja OECD:n yritysvastuustandardien kanssa.