YK:n kidutuksen vastaista yleissopimusta valvova komitea on antanut suosituksensa Suomelle. Suomea vaaditaan muun muassa tekemään järeämpiä toimia naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi ja varmistamaan turvaa hakevien ihmisten sekä trans- ja intersukupuolisten lasten oikeuksien toteutuminen. Amnesty vaatii Suomea ryhtymään ripeisiin toimiin suositusten toimeenpanemiseksi.
YK:n kidutuksen vastaista yleissopimusta valvova CAT-komitea julkaisi 10.5. loppupäätelmänsä sopimuksen toimeenpanosta Suomessa. Suomi saa komitealta moitteita esimerkiksi turvaa hakevien ihmisten oikeuksien vaarantamisesta itärajan sulun ja hallituksen valmistelemien lakimuutosten takia. CAT-komitea moittii Suomea myös riittämättömistä toimista viharikosten ja –puheen ehkäisemiseksi aikana, jolloin maahanmuuttovastaisuus ja viharikokset ovat merkittävässä kasvussa. Komitean mukaan myös kidutuksen uhrien kuntoutuksen rahoituksessa on merkittäviä puutteita. Kiitosta Suomi saa esimerkiksi translain ja seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisesta, vaikka kyseisten lakiuudistusten todetaankin jääneen puolitiehen.
Mikä on CAT-komitea?
Niin sanottu CAT-komitea (engl. Committee Against Torture) on YK:n kidutuksen vastaista yleissopimusta valvova elin, joka valvoo sopimuksen kansallista toimeenpanoa. Suomi on sitoutunut kyseiseen sopimukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että CAT-komitea tarkastelee Suomea hallituksen toimittaman raportin pohjalta noin neljän vuoden välein ja julkaisee loppupäätelmänsä sopimuksen toteutumisesta Suomessa. Vaikka kidutus ei ole Suomessa ongelma, parannettavaa löytyy. Suomea koskevat loppupäätelmät ovat usein keskittyneet esimerkiksi turvapaikkamenettelyyn ja vankiloiden olosuhteisiin.
CAT-komitea hyödyntää loppupäätelmissään järjestöjen antamia lausuntoja. Myös Amnesty on toimittanut komitealle oman lausuntonsa ja osallistunut sen käsittelyyn. Toukokuussa julkaistut loppupäätelmät käsittelevät useita eri kokonaisuuksia, joista komitea antaa Suomelle suosituksia. Tässä artikkelissa esitellään neljä raportissa käsiteltyä kokonaisuutta: turvaa hakevien ihmisten oikeudet, trans- ja intersukupuolisten ihmisten oikeudet, naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisy sekä vihapuheen ja –rikosten torjunta. Näiden lisäksi loppupäätelmissä käsitellään myös esimerkiksi poliisin voimankäyttöä ja kidutuksen uhreille tarjottua kuntoutusta.
1. Suomi ei saa loukata ehdotonta palautuskieltoa tai oikeutta hakea turvapaikkaa
CAT-komitea kiinnittää loppupäätelmissään erityistä huomiota Suomen itärajan tilanteeseen. Marraskuusta 2023 asti jatkunut itärajan sulku herättää huolta turvapaikanhakuoikeuden toteutumisesta sekä palautuskiellon ja joukkokarkoituskiellon loukkauksista. Komitea korostaa, että jokaisella on oikeus hakea turvaa oikeudellisesta asemastaan ja saapumistavastaan riippumatta.
Komitea kritisoi Petteri Orpon hallituksen esittämiä muutoksia ulkomaalais- ja rajavartiolakeihin. Erityisen ongelmallisia ovat viimeaikaiset esitykset, jotka saattavat heikentää turvapaikanhakijoiden oikeuksia. Esimerkiksi esityksellä poikkeuslaista voitaisiin estää turvapaikanhakeminen rajatulla osalla Suomen valtakunnan rajaa. Esityksen mukaan turvapaikkahakemuksia otettaisiin vastaan tietyin poikkeuksin esimerkiksi, jos rajavartija arvioisi hakijan olevan vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi. Komitea pitää erityisen ongelmallisena sitä, että kidutuksen uhreja ei välttämättä tunnisteta eivätkä he saa tarvitsemiaan tukitoimia. Sen mukaan Suomen on varmistettava, että ketään ei karkoteta, käännytetä tai luovuteta toiseen valtioon, jos on perusteltua syytä uskoa, että kyseinen henkilö on vaarassa joutua kidutuksen tai muun epäinhimillisen kohtelun kohteeksi.
Komitea antaa Suomelle useita suosituksia turvaa hakevien ihmisten oikeuksien edistämiseksi. Suomen on vahvistettava mekanismeja, joilla kidutuksen, ihmiskaupan ja sukupuolistuneen väkivallan uhriksi joutuneet tunnistetaan, ja tarjottava heille kansainvälistä suojelua sekä pääsy terveydenhuollon palveluihin. Suomen on myös taattava turvapaikanhakijoille pätevää oikeudellista apua koko turvapaikkamenettelynsä ajalle ja varmistettava, ettei se loukkaa toimillaan ehdotonta palautuskieltoa tai oikeutta hakea kansainvälistä suojelua.
2. Suomen on taattava trans- ja intersukupuolisten lasten oikeuksien toteutuminen
CAT-komitea tarkastelee loppupäätelmissään myös sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumista Suomessa. Huolta herättää erityisesti trans- ja intersukupuolisten lasten ja nuorten oikeuksien toteutuminen. Vaikka Suomi saa komitealta kiitosta translain uudistamisesta, lakia myös kritisoidaan siitä, että se sulkee alle 18-vuotiaat itsemääräämisoikeuden ulkopuolelle. Komitean mukaan Suomen olisi harkittava sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen mahdollistamista myös alaikäisille.
Suomi saa komitealta moitteita riittämättömästä tuen ja neuvonnan tarjoamisesta intersukupuolisten lasten perheille. Komitean mukaan Suomen on varmistettava, että intersukupuoliset lapset, nuoret ja heidän perheensä saavat asiantuntevaa neuvontaa sekä psykososiaalista tukea. Komitea on myös huolissaan intersukupuolisille lapsille tehdyistä tarpeettomista toimenpiteistä ja hoidoista. Sen mukaan Suomen olisi harkittava tarpeettomien hoitojen kieltämistä ennen kuin lapset ovat saavuttaneet iän, jossa he voivat antaa vapaan ja tietoon perustuvan suostumuksensa. Tarpeettomien hoitojen uhreille komitea vaatii asianmukaisia korvauksia ja kuntoutusta.
3. Suomen on tarjottava riittävästi tukea parisuhde- ja seksuaaliväkivaltaa kokeneille
Suomi saa CAT-komitealta kiitosta toimista, joita se on viime vuosina ottanut naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi. Komitea katsoo esimerkiksi seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisen merkittäväksi edistysaskeleeksi. Lakiuudistusta kuitenkin kritisoidaan siitä, että se jättää mahdollisuuden valta-asetelman väärinkäytön rankaisemattomuudelle. Komitea suosittelee Suomea harkitsemaan rikoslain muuttamista siten, että kaikki ilman suostumusta tapahtuvat seksuaaliset teot, joihin liittyy vallan väärinkäyttöä, määriteltäisiin raiskaukseksi riippumatta siitä, pidetäänkö vallan väärinkäyttöä vakavana.
Huolimatta Suomen toimista naisiin kohdistuva väkivalta ja erityisesti pari- ja lähisuhdeväkivalta ovat Suomessa edelleen hälyttävän yleisiä, komitea toteaa loppupäätelmissään. Vain murto-osasta raiskauksia tehdään ilmoitus poliisille ja vain harvat näistä johtavat syytteisiin tai tuomioihin. Parisuhdeväkivaltatapauksissa turvaudutaan liian usein sovitteluun, vaikka syytteeseenpano olisi näissä tapauksissa laitettava etusijalle. Komitean mukaan Suomen on varmistettava, että kaikki väkivallanteot tutkitaan perusteellisesti, tekijät asetetaan syytteeseen ja selviytyjät saavat asianmukaiset korvaukset.
Komitean mukaan Suomen on myös tuettava väkivallasta selviytyneitä aiempaa paremmin. Loppupäätelmissä esitetään, että Suomen on esimerkiksi helpotettava väkivallanteoista ilmoittamista. Turvakodeille on taattava parempi rahoitus ja niitä on oltava riittävästi myös harvemmin asutetuilla alueilla. Loppupäätelmissä kiinnitetään huomiota myös pakkoavioliittoihin, joita komitea esittää kriminalisoitavaksi erillisellä rikosnimikkellä rikoslakiin.
4. Suomen on puututtava viharikoksiin ja vihapuheeseen
CAT-komitean mukaan rasistiset viharikokset ovat viime aikoina lisääntyneet Suomessa. Komitea on huolissaan rikosten merkittävästä määrästä ja vihamielisistä asenteista, jotka kohdistuvat erityisesti etnisiin ja uskonnollisiin vähemmistöryhmiin, kuten romaneihin, muslimeihin, afrikkalaistaustaisiin ihmisiin sekä venäjän- ja ruotsinkielisiin. Loppupäätelmissä nostetaan esiin myös lisääntynyt maahanmuuttovastaisuus ja maahanmuuttaneisiin ihmisiin kohdistuvat väkivaltaiset hyökkäykset. Komitea pitää erityisen ongelmallisena poliittisten vaikuttajien yleistynyttä muukalaisvihamielistä ja rasistista puhetta.
Suomi saa moitteita riittämättömistä toimista viharikosten torjunnassa ja tiedonkeruussa. Komitean mukaan Suomen on varmistettava, että rikokset tutkitaan perusteellisesti ja uhreille tarjotaan tehokkaita oikeussuojakeinoja. Suomen on tarjottava viranomaisille asianmukaista koulutusta vihapuheeseen ja viharikoksiin puuttumisesta. Komitea vaatii Suomea myös tuottamaan tilastoja viharikosten määrästä ja luonteesta, rikoksentekijöille langetetuista tuomioista sekä tarvittaessa uhreille myönnetyistä korvauksista.
Suomen on ryhdyttävä välittömästi toimiin suositusten toimeenpanemiseksi
CAT-komitean suositukset ovat vahva viesti Suomelle ryhtyä toimiin havaittujen epäkohtien korjaamiseksi. Loppupäätelmissä korostuu etenkin Suomen itärajan tilanne sekä hallituksen rajavartio- ja ulkomaalaislakiin kaavailemat muutokset, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavia ihmisoikeusloukkauksia. Vaadimme hallitusta ja eduskuntaa ryhtymään ripeisiin toimiin suositusten toimeenpanemiseksi ja osoittamaan, miten ne aikovat havaittuihin epäkohtiin puuttua. Tämä on välttämätöntä, jotta Suomi täyttää sitovat kansainväliset velvoitteensa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!