YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät tiistai-iltana lähes yksimielisesti kansainvälisen asekauppasopimuksen. Sopimus kieltää toimittamasta aseita sellaisiin maihin, joissa tiedetään, että niitä voitaisiin käyttää kansanmurhaan, sotarikoksiin tai rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
YK:n yleiskokouksessa 154 maata äänesti sopimuksen puolesta. Äänestys tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen kun Iran, Pohjois-Korea ja Syyria estivät sen syntymisen yksimielisesti YK:ssa torstai-iltana.
“Tämä on historiallinen hetki. Yli kymmenen vuoden kampanjoinnin tuloksena valtaosa maailman maista on hyväksynyt kansainvälisen sopimuksen, joka voi estää asevirrat maihin, joissa niitä käytettäisiin hirmutekoihin”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa.
“Iranin, Pohjois-Korean ja Syyrian jarrutusyrityksestä huolimatta suuri enemmistö maailman maista on osoittanut vahvan tukensa asekauppasopimukselle, jonka ytimessä ovat ihmisoikeudet.”
Sopimus velvoittaa jäsenmaat arvioimaan toisiin maihin toimitettujen aseiden riskin tulla käytetyksi sotarikoksiin tai ihmisoikeusloukkauksiin. Kun merkittävä (overriding) riski on todettu, maat ovat sitoutuneet estämään aseviennin.
Amnesty International on ollut keskeisessä roolissa kansalaisyhteiskunnan sekä rauhannobelistien ponnisteluissa vahvojen ja laillisesti sitovien ihmisoikeussääntöjen saamiseksi kansainväliseen asekauppaan. Suomessa kampanjointi aloitettiin jo 12 vuotta sitten ja vuodesta 2003 kampanja on ollut maailmanlaajuinen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja oli vuonna 2003 yksi ensimmäistä sopimuksesta kiinnostuneita ministereitä ja 2006 Suomi oli yhtenä seitsemästä maasta viemässä sopimusneuvotteluja YK:hon.
Asekauppasopimus kattaa yleisimmät tavalliset aselajit, mukaan lukien kevyet ja pienaseet, joiden käyttö lisääntyy maissa, joissa esiintyy matalan tason konflikteja, aseellista väkivaltaa ja valtavia määriä siviiliuhreja.
“Kuten kaikissa neuvotteluissa, emme saaneet kaikkea, mitä halusimme. Mutta koska sopimusta voidaan vielä parannella ja se sisältää monia vahvoja sääntöjä, se tarjoaa vankan kansainvälisen pohjan aseiden saannin estämiseksi ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyville sekä sodan että rauhan aikana.” Johansson toteaa.
“Asekauppasopimus osoittaa, että kun kansalaiset järjestäytyvät ja tuovat esiin hyvän idean maailman muuttamiseksi paremmaksi paikaksi, suuri muutos on mahdollista saada aikaan.”
Sopimus avataan allekirjoitettavaksi ja ratifioitavaksi 3. kesäkuuta 2013 YK:n yleiskokouksessa. Se astuu voimaan pian sen jälkeen kun sen on ratifioinut 50 valtiota.