Hanskat on pudotettu. Presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksen, jonka tarkoituksena on ”suojella kansakuntaa ulkomaisten terroristien hyökkäyksiltä”. Samalla hän on julistanut sodan maailman muslimipakolaisia vastaan.
Allekirjoituksellaan presidentti Donald Trump kieltää muun muassa Syyrian, Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Jemenin kansalaisten – mukaan lukien pakolaisten – maahantulon. Edellä mainittuja maita yhdistää kaksi asiaa: niiden asukkaista valtaosa on muslimeita. Lisäksi näistä maista tulevat turvapaikanhakijat pakenevat vakavia ihmisoikeusloukkauksia kuten vainoa ja kidutusta.
Jos asetus ei olisi niin kauaskantoinen ja vaarallinen, se vaikuttaisi lähinnä säälittävän absurdilta.
Se on myös järjetön, koska tilastot eivät tue käsitystä, jonka mukaan pakolaiset, olivatpa he sitten muslimeita tai eivät, syyllistyisivät kantaväestöä todennäköisemmin terroritekoihin. Pakolainen ei ole henkilö joka tekee terrori-iskuja, vaan henkilö joka itse pakenee terrorismin uhkaa. Kansainvälisen oikeuden mukaan terrorismiin syyllistyneet eivät voi saada pakolaisstatusta. Lisäksi Yhdysvaltain pakolaiskiintiöjärjestelmässä on tunnettu perusteellisista taustaselvityksistä, jotka tehdään kaikille maahantulijoille riippumatta siitä ovatko he vierailijoita, siirtolaisia tai pakolaisia.
Asetus on älyttömyydessään naurettava. Silti sille ei tulisi nauraa.
Asetus on älyttömyydessään naurettava. Silti sille ei tulisi nauraa.
Se on pelottava asiakirja. Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista ja vauraimmista valtioista vastaa 21 miljoonaa ihmistä kodittomaksi jättäneeseen maailmanlaajuiseen hätään sulkemalla uudelleensijoittamisen tarjoaman turvareitin. Uudelleensijoittaminen on mahdollistanut haavoittuvimmassa asemassa olevien, kuten kidutuksen uhrien, naisten ja tyttöjen sijoittamisen Libanonin, Jordanian, Kenian ja Pakistanin kaltaisista maista turvaan Yhdysvaltoihin tai muualle, missä heidän henkensä ei ole uhattuna. Kaiken kaikkiaan asetus jättää kriisimaiden rajanaapurit yksin kasvavien pakolaismäärien kanssa. Se rankaisee myös kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia entisestään.
Kieltääkö asetus yksiselitteisesti muslimipakolaisten maahantulon? Vastaus on ei. Määräyksen taustalla vaikuttava muslimivastainen ajattelu on silti ilmiselvää. Kaikki maat, joita maahantulokielto koskee, ovat muslimienemmistöisiä. Päätöksellään presidentti Donald Trump lähettää selkeän viestin siitä, että Yhdysvaltoja täytyy suojella muslimeilta, ja että he ovat luonnostaan vaarallisia.
Määräyksestä voidaan joustaa uskonnollisen vainon tapauksessa, mutta vain jos vainotut kuuluvat uskonnolliseen vähemmistöön. Poikkeus on tulkittavissa niin, että Donald Trumpin hallinto haluaa uudelleensijoittaa muslimimaista pakenevia kristittyjä. Tämä varaus kätkee uskonnollisen syrjinnän uskonnollisen vainon taakse. On myös mahdollista, että tällainen erityiskohtelu kasvattaa kristittyihin kohdistuvaa riskiä joissain maissa, joissa heitä jo syrjitään ulkomaisen tai ”amerikkalaisen” uskonnon harjoittamisen takia.
Asetus toimii myös värväystyökaluna ISIS:in kaltaisille aseellisille ryhmittymille, jotka haluavat osoittaa, että Yhdysvaltojen kaltaiset maat suhtautuvat muslimeihin vihamielisesti.
On selvää, että ihmisiä tulee kuolemaan asetuksen takia.
On selvää, että ihmisiä tulee kuolemaan asetuksen takia. Maat, joissa on paljon pakolaisia, ja jotka kokevat kansainvälisen yhteisön hylänneen ne, tulevat jatkossa lisäämään pakolaisten maasta poistamisia. Haavoittuvassa asemassa olevat naiset, miehet ja lapset, jotka olisivat muussa tapauksessa päässeet Yhdysvaltoihin, ja jotka ovat loukussa hirvittävissä olosuhteissa, ”päättävät” kidutuksen uhasta ja hengenvaarasta huolimatta palata kotiinsa.
On tärkeää pitää mielessä keitä nämä ihmiset ovat. Viime vuonna 72% Yhdysvaltoihin uudelleensijoitetuista pakolaisista oli naisia ja lapsia. Näkemykseni mukaan termi ”pakolainen” ei tee oikeutta ihmisille, jotka ovat henkensä kaupalla ylittäneet meriä ja aavikoita ja asettaneet itsensä vaaraan toivoen pääsevänsä lopulta rauhalliseen paikkaan, jossa voivat aloittaa uuden elämän. Minulla on ollut kunnia tavata näitä ihmisiä ja olen aina tuntenut itseni nöyräksi kuunnellessani tarinoita heidän sinnikkyydestään voittaa ylitsepääsemättömiltä tuntuvia esteitä. Mikä tahansa maa, mukaan lukien Yhdysvallat, hyötyisi varmasti heidän vastaanottamisestaan.
Herra presidentti, olette kenties pudottaneet hanskanne, mutta solidaarisuudesta maailman 21 miljoonaa pakolaista ja heidän puolestaan työskenteleviä järjestöjä ja ihmisiä kohtaan, mekin olemme pudottaneet omamme.
Salil Shetty. Kirjoittaja on Amnesty Internationalin pääsihteeri.