Ehdokkaat johtokunnan puheenjohtajaksi
Miia Nuikka
Esittely
Olen 59-vuotias järjestövaikuttaja ja globaalin ihmisoikeustyön ammattilainen. Työskentelen toiminnanjohtajana kehitysyhteistyöjärjestö Solidaarisuudessa, joka keskittyy erityisesti naisten ja tyttöjen oikeuksien edistämiseen. Minulla on yli 25 vuoden kokemus johtamisesta ja järjestötoiminnan kehittämisestä. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri (1999) ja sittemmin olen suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Elämme ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta äärimmäisen vaativia ja synkkiä aikoja. Kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuspuolustajien toimintatila on globaalisti uhattuna. Amnestyn johtokunnassa minua inspiroi tavoite laaja-alaisemmasta vaikuttamisesta ja liittoutumisesta: luotan yhteistyön voimaan ja toimiviin verkostoihin. Haluan purkaa siiloja toimijoiden kesken. Vahvassa ihmisoikeusliikkeessä minulle tarjoutuu mahdollisuus myös oppia uutta.
Osaamisalue 1 – Tietoisuus maailmantilasta ja ihmisoikeuksista:
Intohimoni toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta roihahti liekkeihin parikymppisenä aktivistina Hondurasissa. Olen raportoinut toimittajana Keski-Amerikan tilanteesta eri kotimaan medioihin. Olen johtanut ja uudistanut suomalaista kehitysyhteistyötä Nicaraguan kansalaisyhteiskunnan tukemiseksi. Olen perehtynyt naisten oikeuksien problematiikkaan sekä toimintaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja tyttöjen sukuelinten silpomisen kitkemiseksi.
Osaamisalue 2 – Hallitusosaaminen (yhdistykset, yritykset tai säätiöt):
Olen toiminut useiden yhdistysten ja säätiöiden hallituksissa, kuten Keski-Amerikan Ystävät ry:n puheenjohtajana (1988-1990), Suomen Somalia-verkoston peejiinä (2004-2006), Kepa ry:n hallituksen jäsenenä (2002-2006) sekä Fingo ry:n hallituksen jäsenenä (2019-2022). Paraikaa toimin Nenäpäivä-säätiön hallituksessa. Olen ollut aktiivinen Roihuvuoren ala-asteen vanhempainyhdistyksen hallituksessa (2013-2020) ja Roihu ry:n johtokunnassa (2021-).
Osaamisalue 3 – Strategia ja organisaatioiden kehittäminen:
Minulla on 20 vuoden kokemus strategia- ja henkilöstölähtöisestä organisaatioiden kehittämisestä. Vastaan säätiömme strategian valmistelusta yhdessä johtoryhmän kanssa. Olemme onnistuneet uudella polullamme strategisiin valintoihin nojaten: Solidaarisuus on kasvanut arvostetuksi suomalaiseksi naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustajaksi. Lisäksi olen ollut mukana useiden toimijoiden kuten Fingo ry:n sekä Nenäpäivä-säätiön strategiatyössä.
Muu kokemus:
Olen työskennellyt Latinalaisessa Amerikassa (Honduras, Nicaragua ja El Salvador) muutaman vuoden jaksoissa yli seitsemän vuotta 1980- ja 1990-luvuilla: olen toiminut vapaaehtoisena, journalistina sekä kehitysyhteistyötehtävissä. Olen jakanut kokemuksiani pakolaisleirityöstä myös Amnestyn Tampereen osaston aktivistina. Vaikutin laajasti ihmisoikeuksien puolesta toimiessani kansainvälisten asioiden sihteerinä Tampereen yliopiston ylioppilaskunnassa 1992-1994.
Minulla on kokemusta suomensomaleiden ja kantasuomalaisten välisen yhteistyön kehittämisestä: olin yksi avainhenkilöistä, kun perustimme 2000-luvun alussa Helsinkiin Suomen Somalia -verkoston (nykyisin ry) ja toimin sen ensimmäisenä puheenjohtajana. Tuossa tehtävässä opin paljon luottamuksen rakentamisesta moniäänisessä yhteisössä. Antirasistisuus ja inklusiivisuus ovat tätä nykyä keskeisiä toimintaperiaatteitani.
Solidaarisuudessa olen kerryttänyt arvokasta kokemusta hallinnon johtamisesta ja esimerkiksi säätiön taloushallinnon uudistamisesta. Olen vetänyt säätiön sääntöuudistuksen sekä tuottanut erilaisia toimintaohjeita ja periaatelinjauksia organisaatiolle eri toimijat osallistaen.
Olen ajassa elävän henkilöstöhallinnon ammattilainen: uskon matalaan hierarkiaan, avoimuuteen ja tiiviiseen dialogiin työntekijöiden kanssa. Olen kehittänyt tiimirakennetta ja palkkausjärjestelmää. Olen rekrytoinut vuosien kuluessa mittavan joukon eri alojen ammattilaisia järjestöjen asiantuntija- ja johtamistehtäviin.
Olen tukenut tutkimustoimintaa ja harkittuja investointeja Solidaarisuuden viestinnän ja varainhankinnan vahvistamiseksi. Olen ajanut määrätietoisesti kehitysyhteistyökuvaston ja kehitysviestinnän uudistamista: saadun palautteen mukaan olemme Solidaarisuudessa onnistuneet purkamaan alallamme yleistä uhri- ja kurjuusnarratiivia. Olen myös itse aktiivinen sosiaalisen median trendien seuraaja ja keskustelija.
Olen vaikuttanut lähes 20 vuoden ajan eurooppalaisessa kattojärjestössä Solidarissa globaalisti oikeudenmukaisen ja vastuullisen EU:n puolesta osallistumalla keskusteluihin ja kampanjoihin verkossa sekä Brysselissä.
Kielitaitoni: suomi: äidinkieli, englanti: erinomainen, espanja: erinomainen, ruotsi: tyydyttävä, ranska: auttava
Mitä muuta haluaisin kertoa itsestäni:
Johtamistyylini on jokaista työntekijää arvostava ja sparraava: olen oppinut rakentamaan luottamusta ja psykologista turvallisuutta työyhteisössä, en mikromanageeraa. Jokaisella työntekijällä tulee olla mahdollisuus kasvaa omaan potentiaaliinsa. Olen saanut kiitosta vaikuttavuuden, ketteryyden ja innostuksen vaalimisesta, myös esimerkillä johtamisesta ja rohkeudesta. Yhdessä olemme vahvistaneet kansalaistoimijoiden muutoskyvykkyyttä.
Ehdokkaat johtokunnan jäseniksi
Sari Kuvaja
Esittely:
Olen kuusikymppinen vastuullisen liiketoiminnan konsultti Helsingistä. Minut valittiin Amnestyn johtokunnan jäseneksi kaksi vuotta sitten. Haen jatkoa, sillä koen johtokuntajäsenyyden mielekkääksi tavaksi edistää ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa ja kansainvälisesti. Erityisesti minua kiinnostavat yritysten ihmisoikeusvastuu, ilmasto-oikeudenmukaisuus, saamelaisten oikeudet sekä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden oikeuksien turvaaminen.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Johtokuntatyöskentely on mielekäs tapa osallistua arvostamani järjestön toimintaan ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa ja kansainvälisesti. Amnestyn työntekijöiden ammattitaito ja rohkeus ovat tehneet minuun vaikutuksen, ja toivon voivani johtokunnan jäsenenä tukea amnestyläisten työtä. Nykyinen maailmantilanne ja Suomen tämänhetkinen hallitus haastavat ihmisoikeuspuolustajien työtä. Haluan olla mukana vastaamassa haasteeseen.
Osaamisalue 1 – Amnesty-tuntemus:
Olen ollut Amnestyn jäsen noin 20 vuotta, ja toimin johtokunnan jäsenenä kuusi vuotta 2000-luvun alkupuolella. Kaipuu takaisin ihmisoikeustyöhön sai hakemaan jäsenyyttä kaksi vuotta sitten ja ilokseni tulin valituksi. Nyt haen jatkokautta. Olin johtokunnan varapuheenjohtaja tuolloin 2000-luvun alkupuolella ja myös vuosina 2022 ja 2023.
Osaamisalue 2 – Hallitusosaaminen (yhdistykset, yritykset tai säätiöt):
Olen ollut mukana perustamassa nykyistä työpaikkaani eli Third Rockia, yritysvastuun asiantuntija- ja konsulttiyhtiötä. Olen yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja myös osakkaana yhtiössä. Nämä moninaiset roolit tuovat mukanaan sekä valtaa että vastuuta yhtiön strategisesta kehittämisestä, taloudesta, työyhteisön kehittämisestä ja työntekijöiden hyvinvoinnista. Uskon, että tästä kaikesta on hyötyä myös Amnestyn johtokuntatyöskentelyssä.
Osaamisalue 3 – Strategia ja organisaatioiden kehittäminen:
Olen sekä perustaja, osakas että hallituksen puheenjohtaja Third Rockissa. Hallituksen puheenjohtajana olen mukana visioimassa yhtiön tulevaisuutta. Teemme toimintaympäristöanalyysejä ja kehitämme toimintaamme vastaamaan yhteiskunnan ja asiakkaidemme tarpeisiin. Yhtiön kehitysjohtajana kehitän uusia palveluja ja vahvistan entisiä sekä tuen toimitusjohtajaa mm. rekrytointiin ja työhyvinvointiin liittyvissä asioissa.
Muu osaaminen:
Työni takia seuraan aktiivisesti maailman ja toimintaympäristön tilaa sekä erityisesti yritysvastuuseen liittyvää kansainvälistä regulaatiokehitystä. Minulla on kattavat verkostot yritysmaailmaan sekä Suomessa että Pohjoismaissa, mutta B Corporation -verkoston kautta myös laajemmin Euroopassa.
Suomi on äidinkieleni. Puhun hyvin englantia sekä kohtuullisesti ruotsia ja saksaa.
Mitä muuta haluan kertoa itsestäni?
Rakkain liikuntaharrastukseni on juokseminen, mutta erinäisten nivelvaivojen takia en voi juosta joka päivä enkä niin pitkiä lenkkejä kuin mieli tekisi. Siksi harrastan myös joogaa, treenaan kuntosalilla ja uin.
Kirjat ja kirjoittaminen ovat osa elämääni, olleet aina.
Sini Santasalo
Esittely:
Olen Helsinkiläinen aktivisti, järjestöalan ammattilainen ja kissaintoilija. Toimin konsulttina järjestöpuolella, ja viimeistelen keväällä 2024 kauppatieteiden maisterin tutkintoani.
Johtokunnassa pyrkisin edistämään Amnestyn työn kestävyyttä ja ihmisoikeuksien turvaamista maailmassa, jossa luonnon kantokyky murenee, hyvinvointi heikentyy ja geopolitiikka kovenee. Maailma tarvitsee Amnestyä ja sitoutumattomia ihmisoikeuspuolustajia.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Haluan Amnestyn johtokuntaan, sillä uskon Amnestyn tekemään työhön ja maailmaan, jota se tavoittelee.
Amnesty on minulle organisaationa tuttu ja tiedän, että sillä on liikkeenä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa päättäjiin ja kansalaisyhteiskuntaan. Lisäksi haluan käyttää aikaani ja osaamistani ihmisoikeuksien edistämiseen globaalisti.
Osaamisalue 1 – Varainhankinta:
Olen toiminut erilaisissa varainhankinnan rooleissa liki 10 vuoden ajan. Olen työskennellyt mm. varainhankintapäällikkönä. Aiempia työnantajiani ovat Amnestyn ohella esim. Plan International, CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundation sekä Oikeutta Eläimille.
Nyt konsultoin järjestötoimijoita, jotta järjestöt voivat kestävästi ratkoa rahoitukseen ja näkyvyyteen liittyviä haasteita, joita etenkin kiristyvä valtionrahoitoitus on tuonut mukanaan.
Osaamisalue 2 – Strategia ja organisaatioiden kehittäminen:
Organisaatioiden kehittäminen on lähellä sydäntäni.
Olen vetänyt erilaisia kehitysprojekteja, joissa on painotettu etenkin tervettä rahoituspohjaa ja organisaatioiden näkyvyyden sekä tunnettuuden lisäämistä. Vakaalla rahoituspohjalla ja laajalla tunnettuudella organisaatioiden toimintaedellytykset voidaan turvata muuttuvissa ja epävakaissakin olosuhteissa.
Osaamisalue 3 – Hallitusosaaminen (yhdistykset, yritykset tai säätiöt):
Järjestöpuolen hallitusosaamista olen kerryttänyt Oikeutta eläimille -yhdistyksen hallituksessa, jossa olen mukana nyt toista kautta. Tällä hetkellä toimin yhdistyksessä varapuheenjohtajan roolissa.
Muu osaaminen:
Olen mm. maisterintutkintoni yhteydessä tehnyt laajasti opintoja, jotka kytkeytyvät kiinteästi ihmisoikeuksiin. Esim. kestävästä kehityksestä, yritysvastuukysymyksistä ja humanitaaristen avustuketjujen johtamisesta (humanitarian logistics). Esimerkkinä opintoprojekteistani on KIOS:ille tehtävä selvitys aiheesta “How can companies operating overseas advance LGBTIQ+ inclusion when it is in conflict with local law or culture?”
Puhun erinomaista englantia ja tulen tarvittaessa ymmärretyksi myös ruotsiksi. Lisäksi ymmärrän perustasolla viroa ja italiaa.
Mitä muuta haluan kertoa itsestäni?
Olen hyvin ratkaisukeskeinen ja lähden ongelman koosta riippumatta etsimään aktiivisesti ratkaisuja.
Kollegana ja ihmisenä annan muille tilaa, ja osallistan kaikkia ratkaisujen etsimiseen ja yhteistyöhön.
Haluan antaa aikaani ja osaamistani edistääkseni yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa, antirasismia ja globaaleja ihmisoikeuksia.
Konsta Hyötylä
Esittely
Olen Konsta, Amnesty-aktivisti ja viestinnän ammattilainen. Olen 34-vuotias ja asun Helsingissä, mutta syntyjäni Varsinais-Suomesta. Olen ollut Amnestyn johtokunnassa nyt yhden kauden ja haen jatkokaudelle, sillä koen työn merkitykselliseksi ja keinona edistää aktivismin roolia Amnestyn toiminnassa. Itseä kiinnostaa aktivismin lisäksi edistää ihmisoikeustyön dekolonisaatiota ja yhdenvertaisuutta sekä tietenkin kehittää Amnestyn toimintaa.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Haluan jatkaa Amnestyn johtokunnassa, sillä koen tärkeäksi että johtokunnassa kuuluu myös ruohonjuuritason aktivismin ääni. Haluan olla mukana kehittämässä aktivismin roolia Amnestyn toiminnassa sekä päästä syventämään omaa osaamista ihmisoikeustyöstä. Kahdessa vuodessa on ehtinyt oppia paljon ja koen, että toisella kaudella pystyn tuomaan aktivismin ääntä vielä vahvemmin esille ja tuomaan myös johtokunnan työtä aktivistien tietoisuuteen.
Osaamisalue 1 – Tietoisuus maailmantilasta ja ihmisoikeuksista:
Olen erityisen kiinnostunut ihmisoikeuksista ja seuraan tarkkaan, mitä maailmalla tapahtuu. Otan myös asioihin kantaa ja pyrin levittämään tietoa eri ihmisoikeusloukkauksista. Oma opinto- ja työtausta on myös syventänyt tietoutta ihmisoikeuksista. Luen raportteja ja seuraan sosiaalisessa mediassa ihmisoikeusaktivisteja eri puolilta maailmaa.
Osaamisalue 2 – Aktivismi:
Olen ollut nyt jo muutaman vuoden Amnestyn Helsingin-aktivismiryhmän koordinaattorina ja päässyt sitä kautta tekemään ruohonjuuritason aktivismia esimerkiksi järjestämällä mielenosoituksia, erilaisia tapahtumia ja kirjeidenkirjoitus-iltamia. Olin myös perustamassa viime vuonna Amnestyn saamelaisten oikeuksiin keskittyvää aktivistiryhmää ja toimin sen koordinaattorina. Amnestyn lisäksi olen mukana myös muiden kansalaisjärjestöjen toiminnassa.
Osaamisalue 3 – Viestintä:
Toimin tällä hetkellä viestinnän tehtävissä ihmisoikeusjärjestössä ja olen myös aiemmin työuralla tehnyt paljon viestinnän tehtäviä, keskittyen juurikin ihmisoikeuskysymyksiin ja yhdenvertaisuuteen. Tätä kautta viestinnän eri osa-alueet sosiaalisesta mediasta lehdistötiedotteisiin ovat itselle tuttuja.
Muu kokemus:
Olen Amnestyn lisäksi toiminut aiemmin ainejärjestötoiminnassa sekä olen mukana myös toisen kansalaisjärjestön hallituksessa. Eli kokouskäytännön ovat tuttuja. Omaan myös työuran kautta laajat verkostot erilaisiin ihmisoikeustoimijoihin Suomessa ja aktivismin kautta myös ihmisoikeuspuolustajiin niin Suomessa kuin maailmalla.
Mitä muuta haluaisin kertoa itsestäni:
Vapaa-ajalla vietän aikaani perheen kanssa, johon kuuluu kumppanin lisäksi pieni lapsi sekä bosnialainen rescue-koira Peppi. Lisäksi kuuntelen paljon musiikkia, tällä hetkellä kuulokkeissa soi punkkia ja eri metallimusiikin ala-lajit. Kehoa koristaa myös muutama tatuointi, joiden joukosta löytyy myös Amnestyn logo, muistona omasta harjoittelusta Amnestyllä. Amnesty on siis itselle hyvin merkityksellinen järjestö.
Mari Pasula
Esittely
Olen järjestöviestinnän ja kampanjoinnin ammattilainen, joka tehnyt niin poliittisia, vaikuttamistyön, varainhankinnan kuin käytöksen muutokseen tähtääviä kampanjoita viimeiset 10 vuotta. Olen työskennellyt mm. kahdessa Pekka Haaviston presidentivaalikampanjassa, 2 vuotta Suomen UNICEFilla ja 6 vuotta WWF:llä. Olen maailmanpolitiikan tutkimuksen maisteri Helsingin Yliopistosta ja nyt Eetti ryn viestintäpäällikön tehtävistä vanhempainvapaalla.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Haluan olla tukemassa ja kehittämässä Amneystyn huikeaa tekemistä omalla osaamisella ja vaikuttamassa ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta. Uskon, että minulla on paljon annettavaa mm. siksi, että olen tehnyt paljon strategista työskentelyä ihmisoikeuksiin liittyvän viestinnän, vaikuttamistyön ja varainhankinnan parissa.
Osaamisalue 1 – Viestintä:
Minulla on yli 10 vuoden kokemus järjestöviestinnän- ja markkinoinnin parissa. Lisäksi olen työskennellyt toimittajana Yle Fem -televisiokanavan aamuohjelmassa ja Mondo-lehdessä sekä konsulttina Ylellä. Työtehtävissäni olen kirjoittanut juttuja sekä ohjannut reportaaseja ja inserttisarjoja niin suomeksi, englanniksi kuin ruotsiksikin. Toimittajana työskenneltyäni tiedän, minkälaista sisältöä toimittaja viestijältä tarvitsee.
Osaamisalue 2 – Aktivismi:
Ihmisten aktivointi on ollut monen työtehtäväni keskiössä. Olen ollut rakentamassa mm. Pekka Haaviston 2018 ja 2024 kampanjoiden vapaaehtoisorganisaatiota – tiedän kuinka tärkeää ihmisten ohjeistaminen, motivointi ja kiittäminen on. Toimin myös menestyksekkään Maksuton 2. aste kampanjan koorinaattorina, myös tässä kampanjassa nuorten valjastaminen toimintaan oli avainroolissa siihen, että tänä päivänä meillä on maksuton 2. aste.
Osaamisalue 3 – Varainhankinta:
Tiedän, että minulla on kokemusta Suomen parhaiden varainhankintakoneistojen tekemisestä: olen työskennellyt varainhankinnan parissa niin UNICEFilla, WWF:llä kuin Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjan parissa. Olen ollut alloittamassa mm. UNICEFin “Jemenin lasten Black Friday” Facebook-keräystä, jolla kerättiin muutamassa viikossa yli 300 000 euroa ja olen ollut rakentamassa myös monia muita mestyksekkäitä varainhankintakampanjoita.
Muu kokemus:
Olen toiminut aiemminkin järjestöjen hallituksissa: viimeiset 3 vuotta Eetin hallituksessa, vuoden verran varapuheenjohtajana. Olen ollut hallituksessa tekemässä mm. organisaation uutta strategiaa, rekrytointeja ja palkkaustrategiaa. Minulla on hyvin osaamista ja ymmärrystä ihmisoikeuksista ja niiden edistäisestä viestinnän ja vaikuttamistyön keinoin. Ihmisoikeuksien edistäminen on ollut työtehtävieni keskiössä mm. UNICEFilla, Pelastakaa Lapsissa ja Eetissä. Minulla on erittäin hyvät kielitaidot: suomi, ruotsi ja englanti ovat kaikki käyttökieliäni työssä, lisäksi luen, puhun ja kirjoitan sujuvasti espanjaa.
Mitä muuta haluaisin kertoa itsestäni:
Sisällöntuotannossa erityisosaamisalueeni on videontuotanto. Olen myös opiskellut mediatuotantoa ja ohjannut ja kuvannut useamman dokumenttielokuvan. Ohjaamani dokumenttielokuva ”Alone in the World” (29 min, 2011) käsitteli turvapaikkaa hakevien nuorten ihmisoikeuksia Suomessa. Elokuva on esitetty muun muassa DocPoint- ja Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla (2012), ja järjestöt, kuten Amnesty, YK-liitto ja Pakolaisapu, ovat käyttäneet.
Paco Diop
Esittely
Nimeni on Paco Diop, ja olen työskennellyt varhaiskasvatuksen opettajana vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä toimin eskariopettajana Turussa, kunnallisella puolella.
Minulla on kandidaatin tutkinto humanististen tieteiden alalta Turun yliopistosta.
Olen antirasistiaktivisti ja bloggaaja, sillä nautin lukemisesta ja kirjoittamisesta.
Pidän luentoja Antirasismin aiheesta kouluille ja niiden henkilökunnalle.
Miksi haluan Amnestyn johtokuntaan?
Amnesty International on globaali ihmisoikeuksien majakka. Sen Suomen johtokunnassa oleminen on suuri kunnia ja syvä ilo. Haluan viedä antirasismiosaamiseni uudelle tasolle, työskennellen ihmisten kanssa, jotka ovat muuttaneet ihmisoikeuksien kenttää.
Pyrkimyksenäni on rakentaa yhdenvertaisempi maailma, jossa kukaan ei jää tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden taistelussa sivuun.
Muu kokemus:
Olen perustanut upeiden ihmisten kanssa antirasistisen yhdistyksen nimeltä Turun Yhteiskunnalliset Sillanrakentajat. TYSry
Tunnen hyvin Suomen yhteiskunnallisen ja poliittisen maiseman sekä kentällä vaikuttavat rakenteet ja tietyt tilanteet.