Ugandan homovastainen laki hylättiin maan perustuslakituomioistuimessa viime viikolla. Samalla pysäytettiin valtion tukema syrjintä.
Ugandan perustuslakituomioistuin totesi, että vuoden 2014 maaliskuussa voimaan astunut homovihamielinen laki mitätöityy, sillä lain hyväksyneessä parlamentin istunnossa viime vuoden joulukuussa ei ollut paikalla tarpeeksi edustajia.
”Vaikka hirvittävän homovastaisen lain hylkäämisperusteena käytettiin muotoseikkaa, tämä on tärkeä voitto lakia vastaan kampanjoineille ugandalaisille aktivisteille. Laki otti ensiaskeleensa jo vuonna 2009, ja kuluneiden vuosien aikana monet aktivistit ovat vaarantaneet oman turvallisuutensa varmistaakseen, että Ugandan laki noudattaa ihmisoikeuksia,” toteaa sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Tiina Oikarinen Amnestyn Suomen osastosta.
”Nyt toivomme, että tämä edistysaskel johtaa todellisiin muutoksiin ugandalaisten lesbojen, homojen, biseksuaalien, transihmisten ja intersukupuolisten ihmisten elämässä. He ovat liian kauan olleet ansassa, syrjinnän, uhkailun, pahoinpitelyn ja epäoikeudenmukaisuuden kehässä.”
Amnesty on havainnut, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten pidätykset sekä poliisin heihin kohdistama väkivalta ja kiristys ovat kasvaneet merkittävästi lain voimaan astumisen jälkeen. Monet ovat menettäneet työnsä tai kotinsa ja monien on ollut pakko paeta maasta.
”Amnestyn vetoomusten ja solidaarisuusviestien kautta tuhannet suomalaiset ovat viime vuosien aikana kampanjoineet tämän törkeän syrjivän lain hylkäämiseksi. Uskon, että kansainvälisellä painostuksella on tärkeä rooli, paitsi lain vastustamisessa myös paikallisten järjestöjen työn tukemisessa,” Tiina Oikarinen jatkaa.
Ugandan rikoslain pykälä 145 jää voimaan, joten maassa on edelleen kriminalisoitu “luonnonvastaiset lihalliset suhteet”.