Toivottomampaa tilannetta on vaikea kuvitella. Yhdeksän vuotta sitten 16-vuotiaana pidätetty, kidutettu ja kuolemaantuomittu nuorukainen viruu nigerialaisen vankilan kuolemansellissä. Odottaa hirttotuomiota.
Tämä oli Moses Akatugban todellisuutta, kun aloitimme kansainvälisen kidutuksenvastaisen kampanjan. Työ Moseksen puolesta käynnistyi Suomessa kesällä 2014 ja nyt se kantoi hedelmää: Deltan osavaltion kuvernööri Emmanuel Uduaghan armahti hänet. Moseksen vapautumisessa on kyse enää päivistä.
Painostus Moseksen vapauttamiseksi on Suomessa ja muualla maailmassa ollut käsittämättömän voimakasta. Suomessa yli 26 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen hänen puolestaan. Maailmanlaajuisesti allekirjoittaneita on satoja tuhansia.
Emmanuel Uduaghania on painostettu tuhansin yhteydenotoin sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse, useampana kansainvälisesti koordinoituna ajankohtana. Suoraan nigerialaisiin pidätyskeskuksiin on lähetetty lukemattomia postikortteja. Niiden viesti on ollut selvä: ”tiedämme, että kidutatte ja sen on loputtava”.
Kun maailma katsoo, on painetta parantaa
Miksi Moses sitten vapautetaan? Onnistuimme yhdistämään kansainvälisen ihmisoikeusliikkeen ja paikallisten kansalaisjärjestöjen voimat ja tukemaan näin Moseksen asianajajien ponnisteluita hänen vapauttamisekseen.
Yhteistyöllä saavutetulla intensiivisellä painostuksella kerroimme, että tiedämme ja välitämme siitä, mitä Nigerian vankiloissa tapahtuu.
Jokainen twiitti ja faksi, kysymys kuvernöörin Facebook-seinällä ja kuolemanselliin toimitettu solidaarisuusviestilappunen kertoivat: ”Me tiedämme, että Moses Akatugba on olemassa ja tiedämme, mitä hänelle on tapahtunut. Se on väärin, emmekä lopeta painostusta ennen kuin hän saa oikeutta.”
Toivoa selliin, jossa kaikki näyttää toivottomalta
Tärkeä osa työtä Moseksen puolesta on ollut solidaarisuuden osoittaminen. Ihmisoikeuksien ystävät ympäri maailman ovat lähettäneet tuhansia viestejä suoraan Mosekselle itselleen ja kertoneet, että toimivat hänen vapauttamisekseen.
En tiennyt, että ihmiset voivat yhä tuntea näin suurta rakkautta kanssaihmisiään kohtaan”
”En tunne puolestani toimineita ihmisiä entuudestaan, en ole aiemmin nähnyt heitä. Pyysin apua, he vastasivat ja alkoivat toimia minun pelastamisekseni. En tiennyt, että ihmiset voivat yhä tuntea näin suurta rakkautta kanssaihmisiään kohtaan”, kirjoitti Moses viime vuoden lokakuussa.
Solidaarisuusviestit kertovat hädässä olevalle ihmiselle, että hän ei ole yksin ja sama tärkeä viesti välittyy myös vankilan henkilökunnalle. Tuntemattomalta ihmiseltä saatu tuen osoitus voi olla se toivon kipinä, jonka avulla sinnitellä vielä yksi päivä. Sen ansiosta uupunut jaksaa laatia vielä sen yhden armahdusanomuksen, vastustaa mielivaltaa vielä hetken, kamppailla oikeuden toteutumiseksi itselleen ja vankitovereilleen.
Moseksen elämä voi vihdoin alkaa
Työmme kidutusta vastaan ei suinkaan ole valmis, vaan jatkuu, kunnes viimeinenkin kidutusselli suljetaan ja oikeus toteutuu kaikille kidutetuille. Tähän on matkaa.
Mutta, kiitos meidän kaikkien työn, yhden ihmisen elämä muuttuu. Moses Akatugba pääsee vihdoin aloittamaan sen elämän, joka häneltä marraskuisena sunnuntaina vuonna 2005 riistettiin.
Muutaman päivän kuluttua Moses kävelee ulos sellistään vapaana miehenä.
Saara Manelius. Kirjoittaja toimi ennen äitiyslomaansa Stop Torture -kampanjan koordinaattorina Amnestyn Suomen osastossa.