Mahsa (Zhina) Amini kuoli moraalipoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Nuoren kurdinaisen kuolema sytytti laajat mielenosoitukset, joita viranomaiset tukahduttavat väkivaltaisesti.
Iranin moraalipoliisi pidätti Mahsa (Zhina) Aminin 13. syyskuuta 2022, koska hän ei noudattanut maan syrjivää hijab-lakia. Silminnäkijöiden mukaan Amini pahoinpideltiin, kun poliisit veivät häntä väkisin pidätyskeskukseen. Muutama tunti myöhemmin Amini vaipui koomaan ja hänet siirrettiin sairaalaan, jossa hän kolme päivää myöhemmin kuoli.
Moraalipoliisilla on tapana pidättää, vangita ja pahoinpidellä mielivaltaisesti naisia ja tyttöjä, jotka eivät noudata maan tiukkoja lakeja hijabin käytöstä. Iranin viranomaiset ilmoittivat tutkivansa Mahsan kuolemaa, mutta samalla kiistivät kaikki väärinkäytökset. Luvattu selvitys ei täytä riippumattomuuden vaatimuksia, koska sen suorittaa sisäministeriö.
”Mahsa Aminin kuolema on aiheuttanut maailmanlaajuista raivoa sekä empatiaa. Seuraavaksi Iranin viranomaisten on konkreettisesti alettava kitkemään rankaisemattomuutta, joka on mahdollistanut Iranin viranomaisten tekemien laittomien teloitusten ja kidutuksen jatkumisen vankiloissa sekä mielenosoituksissa”, toteaa Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan osastojen apulaisjohtaja Diana Eltahawy.
Kuolema käynnisti laajat mielenosoitukset ympäri maata
Iranin viranomaiset ovat tukahduttaneet väkivaltaisesti Aminin kuolemasta seuranneita mielenosoituksia, jotka ovat olleet pääosin rauhanomaisia. Amnesty Internationalin tutkijat ovat haastatelleet silminnäkijöitä ja analysoineet mielenosoituksista otettuja kuvia ja videoita. Kerätystä materiaalista on paljastunut selkeä kaava: Iranin viranomaiset ampuvat mielenosoittajia toistuvasti laittomilla metallihauleilla.
Johdonmukaiset silminnäkijälausunnot ja videomateriaali osoittavat selvästi, että mielenosoittajia ampuneet olivat Iranin turvallisuusjoukkojen jäseniä. Viranomaiset vahvistivat viiden henkilön kuolleen, mutta eivät myöntäneet liiallisen voiman käyttöä.
Kattavat videotodisteet osoittavat, että mielenosoittajat ovat olleet enimmäkseen rauhanomaisia Kermanshahin, Kurdistanin ja Länsi-Azerbaidžanin maakunnissa. Paikoin jotkut mielenosoittajat ovat osallistuneet kivien heittelyyn ja vaurioittaneet poliisiajoneuvoja. Tämä ei millään tavalla oikeuta metallihaulien käyttöä, joka on kaikissa olosuhteissa kielletty.
”Mellakkapoliisi ampui toistuvasti ihmisiä kohti noin 100 metrin etäisyydeltä. Olin itse todistamassa, kun ainakin 10–20 ihmistä ammuttiin metallihauleilla. Suurin osa heistä loukkasi selkänsä juostessaan pakoon”, kertoo eräs silminnäkijä.
Amnesty Internationalin keräämät kuvat ja silminnäkijöiden lausunnot osoittavat lisäksi, että Divandarehissa, Saqqezissa ja Dehgolanissa turvallisuusjoukot ampuivat myös tunnistamattomia ammuksia. Useat mielenosoittajat saivat haavoja jalkoihin, rintakehään tai vatsaan.
Iranin turvallisuusjoukot tulevat jatkossakin tappamaan ja vahingoittamaan mielenosoittajia ja vankeja, jos heitä ei laiteta vastuuseen
Mielenosoituksissa on kuollut ainakin 30 ihmistä, joista ainakin neljä oli lapsia. 19 ihmistä sai surmansa pelkästään keskiviikkoiltana 21. syyskuuta.
Useimmat loukkaantuneet mielenosoittajat ja sivulliset eivät ole hakeutuneet sairaalahoitoon pidätyksen pelossa. Tämä kasvattaa infektioiden ja muiden komplikaatioiden riskiä.
“Iranin turvallisuusjoukot tulevat jatkossakin tappamaan ja vahingoittamaan mielenosoittajia ja vankeja, jos heitä ei laiteta vastuuseen. Kun kaikki vastuuvelvollisuuden mahdollisuudet on suljettu kotimaisella tasolla, YK:n ihmisoikeusneuvostolla on velvollisuus lähettää vahva viesti Iranin viranomaisille, että kansainvälistä lakia rikkovista rikoksista vastuussa olevat eivät jää rankaisematta”, Eltahawy toteaa.
Rankaisemattomuuden kulttuuriin täytyy puuttua
YK:n yleiskokoukseen osallistuvien valtioiden johtajien on tuettava vaatimuksia riippumattoman kansainvälisen tutkimus- ja vastuumekanismin perustamisesta, jotta Iranissa vallitsevaan rankaisemattomuuden kulttuuriin voidaan puuttua ja vaikuttaa.
”Iranin presidentti Ebrahim Raisin puhe YK:ssa oli Iranin viranomaisten viimeisin pyrkimys tukahduttaa mielenosoituksia. Raisille annettiin tilaa maailman näyttämöllä siitä huolimatta, että on todisteita hänen osallistumisestaan rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Tämä on muistutus tuhoisista vaikutuksista, joita YK:n jäsenmaiden toistuva epäonnistuminen puuttua Iranin rikosten rankaisematta jättämiseen tuottaa”, sanoo Eltahawy.
Artikkelia päivitetty 26. syyskuuta: päivitys mielenosoituksissa surmansa saaneiden määrään.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!