Välimeri on vaatinut jälleen ainakin kymmenen pakolaisen hengen. Euroopan hallitukset eivät ole kyenneet takaamaan riittäviä resursseja tehokkaisiin etsintä- ja pelastusoperaatioihin, jotka voisivat pelastaa lukemattomia ihmishenkiä.
Kauppalaivat ja rannikkovartiostot ovat jälleen joutuneet kantamaan vastuun pelastustoimista Euroopan eteläisillä vesillä. Haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten, pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden henki on heidän urhoollisuutensa varassa, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Tämä ei ole lähestulkoonkaan riittävää tässä kasvavassa hädässä. Ilman yhteistä eurooppalaista etsintä- ja pelastusoperaatiota Euroopan unionin vastaus hätähuutoihin näyttää sattumanvaraiselta ja piittaamattomalta.
Lähes 1000 pakolaista ja siirtolaista hädässä
Kahdeksan pikaisesti kasattua 24 tunnin etsintä- ja pelastusoperaatiota pelastivat ainakin 941 siirtolaisen hengen Sisiliansalmessa 3. maaliskuuta. Yksi pakolaisten veneistä kaatui, kun hinauslaiva näkyi kaukaisuudessa ja kaikki pakolaiset siirtyivät veneen toiselle laidalle katsomaan laivaa. Kaiken kaikkiaan kaatuneesta veneestä pelastettiin 121 ihmistä ja 10 löydettiin kuolleena. Italian rannikkovartioston mukaan moni veneessä olleista ihmisistä oli paennut Syyriasta.
Viimeisin hätäkutsu lähetettiin vajaan sadan kilometrin päässä Pohjois-Libyasta, kaukana EU:n rajavalvontaoperaatio Tritonin valvomista vesistä. Kauppalaivat sekä Italian ja Tunisian rannikkovartiostot vastasivat hätäkutsuun. Myös yksi Tritonin aluksista oli tukemassa kansallisten rannikkovartiostojen ponnistuksia.
Eilen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Brysselissä Euroopan komissio totesi, että EU tarvitsee yhteisen ymmärryksen kiireellisyydestä reagoidessaan Eurooppaan kohdistuvaan maahanmuuttoon.
Euroopan uusi muuttoliikestrategia julkaistaan toukokuun puolessa välissä, ja se tulee sisältämään turvallisten ja laillisten maahantulokeinojen lisäämistä. Sen ei kuitenkaan odoteta tasoittavan tietä koordinoiduille etsintä- ja pelastusoperaatioille, vaikka kuolemantapauksia tapahtuu Välimerellä koko ajan enemmän.
Selkeä mandaatti ihmishenkien pelastamiseen
Amnesty International on toistuvasti vaatinut EU:n laajuista etsintä- ja pelastusoperaatiota, jolla olisi ainakin yhtä selkeä mandaatti ihmishenkien pelastamiseen ja yhtä laajat resurssit kuin Italian meripelastusoperaatio Mare Nostrumilla. Mare Nostrum pelasti ainakin 170 000 ihmisen hengen ennen kuin se lopetettiin viime vuonna.
”Tänään Euroopan komissio tunnusti, että Tritonin ei ollut tarkoitus korvata Mare Nostrumia. Luulisi, että komission peräänkuuluttama yhteinen ymmärrys kiireellisyydestä tarkoittaisi nimenomaan sitä, että elintärkeitä etsintä- ja pelastusoperaatiota jatkettaisiin”.
Myös muut kansainväliset toimijat ovat yhtyneet Amnestyn vaatimuksiin. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO:n Lontoon kokouksen alla International Chamber of Shipping (ICS) vetosi tiedotteessaan, että EU:n jäsenvaltiot toimisivat kiireesti estääkseen ”tuhansien ihmishenkien menetyksen”.