Maailman huipulle tähdätessään erotuomari Mohammad Al-Emara on laittanut itsensä likoon edistääkseen oikeudenmukaisuutta. Hän pyrkii osoittamaan työllään, ettei rasismi kuulu jalkapalloon – tai muuallekaan yhteiskuntaan.
Vuonna 2018 jää särkyi nurmikentällä. Nuori erotuomari Mohammad Al-Emara vihelsi pelin poikki rasistisen huutelun takia ja jätti vain yksinäisen pallon keskelle kenttää. Hän rikkoi suomalaisessa jalkapallossa vallinneen hiljaisuuden rasismiin puuttumisen ympäriltä.
Rohkea vihellys tuli selkärangasta. Al-Emara halusi toimia toisin kuin oli nuorena itse nähnyt tehtävän. Maahanmuuttajataustaisena pelaajana häntä oli lannistanut hiljainen hyväksyntä, kun ympärillä ei puututtu rasismiin. Tuomareiden toimimattomuus viesti välinpitämättömyydestä, ja siitä seurasi patoutunutta vihaa, jota pahimmillaan purettiin muihin pelaajiin tai katsojiin.
– Erotuomarin työtä on taata pelaajien turvallisuus. Puuttumattomuus ei johda hyviin lopputuloksiin tai anna esimerkkiä, josta voisi olla ylpeä. Yhdessä lähetämme viestin, ettei rasismia suvaita, hän sanoo.
Kentällä oli yhteiset säännöt ja ensimmäistä kertaa tunsin itseni vapaaksi.
Veikkausliiga- ja FIFA-erotuomarina toimivan Al-Emaran esimerkin ansiosta myös muilla on nyt keinoja puuttua rasistisiin tilanteisiin kentillä. Urheilumaailmassa Suomi on saanut maineen rasisminvastaisen työn edelläkävijänä, ja voi siten kantaa kortensa kekoon, kun Euroopassa luodaan turvallisempaa jalkapallokulttuuria.
– Työtä on vielä paljon. Mutta tapauksia ei ole yhtä paljon kuin aiemmin, eikä niitä lakaista enää samalla tavalla maton alle. Tämä vaatii järjestelmällistä puuttumista, ja toiston kautta se päätyy pelin rakenteisiin.
Al-Emaran mukaan jalkapallo on voimakas lääke vastakkainasettelulle: urheilumaailman sisältä voi johtaa muutosta ja näyttää esimerkkiä. Siltojen rakentaminen jalkapallon avulla on suurin hänen tekemistään ohjaava motivaattori.
– Suomi on maahanmuuttovaltiona nuori, joten koen vastuuta toimia. Unelmani on, etteivät uudet sukupolvet joudu kokemaan rasismiin liittyvää syrjäytymistä.
Samat säännöt kaikille
Mohammad Al-Emaran tie on vienyt pakolaisleiriltä huipputason erotuomariksi. Al-Emaran perhe muutti Suomeen hänen ollessa kaksivuotias. Rasismille hänet altistettiin jo lapsena. Jatkuva huomion kohteena oleminen aiheutti turvattomuutta, mutta jalkapallokentällä Al-Emara koki olevansa muiden kanssa samalla viivalla.
– Kentällä oli yhteiset säännöt ja ensimmäistä kertaa tunsin itseni vapaaksi. Futis oli pelastus lapsena ja nuorena, kun jouduin kamppailemaan yhteiskunnassa ja koulussa rasismin ja kiusaamisen kanssa.
Al-Emara pelasi ammattilaisuus kiikareissaan. Nuoren jalkapalloilijan ura kulki nappulaliigasta junioreiden SM-sarjaan, mutta vähitellen pelaajan tie nousi pystyyn. Syntyi päätös siirtyä tuomaroimaan.
– Luin, että vaikeista pelaajista voi tulla hyviä erotuomareita. Pelaajana osasin vedellä naruista niin, että hyötyisimme tuomariratkaisuista. Oivalsin, että tämän logiikan ymmärtäminen tekee minusta hyvän tuomarin.
Al-Emara kuvailee erotuomarin roolia haastavaksi. Kun puhutaan maailman suosituimmasta lajista, joka herättää paljon tunteita kentällä ja sen ulkopuolella, ihmiset ilmaisevat itseään rajusti. Suhtautuminen erotuomareihin on yleensä armotonta ja vihapuhe sinkoilee.
– Meiltä odotetaan jatkuvasti oikeita päätöksiä. Erotuomareiden täytyy pysyä neutraaleina ja on osattava riisua tunteet tilanteiden ympäriltä. Hyvät kommunikointitaidot korostuvat. Päätökset täytyy myydä hetkessä niin, etteivät ne herätä enempää tunteita.
Yhteisön ennaltaehkäisevä voima
Arjessaan Al-Emara näkee sekä ruohonjuuritasolla aloittavat harrastajat että lajin huiput. Yhtenä päivänä hän viheltää kovatasoisia pelejä Euroopassa ja seuraavana hän vetää lasten treenejä Itä-Helsingissä. Päivätyössään Me-säätiöllä Al-Emara valmentaa lapsia ja nuoria jalkapalloklubi FC Meltsissä.
Me-säätiö tarjoaa maksuttoman mahdollisuuden harrastaa, mutta tulijoita olisi tuplamäärä paikkoihin nähden. Al-Emaraa huolettaa, kuinka kustannusten nousu ajaa lapsia harrastustoiminnan ulkopuolelle. Jalkapallon harrastamisen pitäisi olla mahdollista kaikille.
– Olen työssäni todistanut yhteisön ennaltaehkäisevän voiman. Yhteiskunnan tulisi tukea tätä toimintaa – on äärimmäisen tärkeää tarjota nuorille ja lapsille mahdollisuus kuulua porukkaan ja harrastaa. Näin ehkäistään ulossulkemisen kokemusta.
Al-Emaran mukaan maahanmuuttajataustaisilla nuorilla voi olla tunne, että koko yhteiskunta on heitä vastaan. Paineet sulautua joukkoon ovat kovat, ja median leimaava uutisointi tekee nuoret mietteliäiksi.
Hänen mukaansa vastakkainasettelu murtuu yhdessä tekemisen kautta: on otettava mukaan porukkaan ja tarjottava myönteisiä kokemuksia.
– Yleensä, kun pahoinvoivalta nuorelta kysytään, mitä hän haluaisi, niin vastaus on yhteisö ja harrastus. Jos mahdollisuuksia ei ole, ajaudutaan omiin kupliin. Ei ole yhteiskunnan etu, että ajamme maahanmuuttajataustaiset ahtaisiin raameihin.
Teksti: Jaana Kivi
Kuva: Meri Björn
Mohammad Al-Emara
- Syntynyt vuonna 1992 Saudi-Arabiassa pakolaisleirillä. Kasvoi Kuopiossa ja Turussa.
- Toimii Ihmisoikeusliiton Team Human Rights -vaikuttajaryhmässä, joka lisää lajiliittojen ymmärrystä syrjinnästä.
- Äänestetty kuudesti Veikkausliigan parhaaksi erotuomariksi.
- Palkittiin 2023 Mieli ry:n Vuoden mielenterveyspalkinnolla.
- Tavoitteena tuomaroida jalkapallon MM-finaali
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!