Sosiaalisen median alustojen on toimittava välittömästi alustoilla leimahtaneen vihapuheen kitkemiseksi, vaatii Amnesty International.
Juutalaisiin ja palestiinalaisiin kohdistuva vihapuhe – kuten väkivaltaan, vihaan ja syrjintään yllyttävät sisällöt – on lisääntynyt sosiaalisessa mediassa. Vihapuheen ohella palestiinalaisten ja palestiinalaisten oikeuksia puolustavien käyttäjien julkaisut ovat joutuneet syrjivän moderoinnin kohteeksi useilla sosiaalisen median alustoilla.
“Sosiaalisella medialla on valtava merkitys kriisien keskellä tapahtuvassa viestinnässä. Siksi niiden täytyy kantaa vastuunsa ihmisoikeuksien suojelemisesta. Yritysten täytyy varmistaa, että niiden alustoja ei käytetä vihan ja väkivallan levittämiseen, sillä muuten ne ovat osallisia ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksiin”, sanoo Amnesty Techin johtaja Rasha Abdul-Rahim.
Amnesty on dokumentoinut antisemitistisiä julkaisuja, jotka lietsovat vihaa ja väkivaltaa juutalaisia kohtaan. Esimerkiksi Center for Countering Digital Hate -järjestö huomauttaa, että antisemitistinen sisältö on lisääntynyt X-viestipalvelussa viime kuukausien aikana.
Amnesty on dokumentoinut myös merkittävän määrän julkaisuja, joissa ylistetään Israelin siviileihin kohdistamia hyökkäyksiä sekä tuetaan Gazan tuhoamista ja väkivaltaa palestiinalaisia kohtaan. Useissa julkaisuissa palestiinalaisista käytetään epäinhimillistävää ja rasistista kieltä.
Palestiinalainen 7amleh-kansalaisjärjestö jäljitti yli 493 000 palestiinalaisiin tai palestiinalaisten oikeuksia puolustaviin tahoihin kohdistuvaa, vihapuhetta sisältävää julkaisua, jotka on julkaistu 7.10. jälkeen. Määrä kasvaa jatkuvasti.
Myös Israelin hallitus ja sotilaat ovat käyttäneet epäinhimillistävää ja rasistista kieltä palestiinalaisista. Israelin pääministeri totesi X-viestipalvelussa, että “käynnissä on taistelu valon lasten ja pimeyden lasten välillä, inhimillisyyden ja viidakon lakien välillä” (alkuperäinen: there is a struggle between the children of light and children of darkness, between humanity and law of the jungle).
Kansallisen turvallisuuden ministeri sanoi omassa julkaisussaan: “Niin kauan kun Hamas ei vapauta panttivankeja, Gazaan tarvitaan ainoastaan tuhansia tonneja ilmavoimien räjähteitä, eikä unssiakaan humanitaarista apua (alkuperäinen: as long as Hamas does not release the hostages in its hands – the only thing that needs to enter Gaza are hundreds of tons of explosives from the Air Force, not an ounce of humanitarian aid).
Palestiinalaissisältöjä moderoidaan epäoikeudenmukaisesti
Amnestylle on raportoitu myös siitä, miten palestiinalaisia tilejä ja palestiinalaisten oikeuksien puolustajia on sensuroitu sosiaalisessa mediassa liian laaja-alaisesti. Epäoikeudenmukainen moderointi kaventaa palestiinalaisten mahdollisuuksia ilmaisunvapauteen ja rauhanomaiseen kokoontumiseen.
“Sisältöjen moderoinnissa pitää sekä kunnioittaa ilmaisunvapautta että puuttua vihanlietsontaan. Yritysten on varattava riittävästi resursseja siihen, että ihminen valvoo tekoälyllä toimivia moderointijärjestelmiä, jotta kaikki käyttäjät – myös palestiinalaiset – voivat käyttää oikeuksiaan internetissä, riippumatta kielestä tai poliittisista näkemyksistä. Useat alustat ovat heikentäneet mahdollisuuksiaan laadukkaaseen moderointiin erottamalla työntekijöitä, jotka ovat vastuussa ihmisoikeuksien noudattamisen valvonnasta”, sanoo Amnestyn Rasha Abdul-Rahim.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että tekoälyjärjestelmät toistavat usein yhteiskunnallisia ennakkoluuloja. Meta pahoitteli viimeksi 19.10. sitä, että se lisäsi Instagram-profiilien automaattisiin käännöksiin sanan terroristi, jos niissä mainittiin sanat palestiinalainen ja alhamdullilah (suomeksi ylistys herralle), ja kuva palestiinalaislipusta.
Meta myös pienensi vihamielisen sisällön piilottamiseen vaadittavaa varmuusrajaa 80 prosentista 25 prosenttiin Lähi-idästä peräisin olevan sisällön osalta. Taustalla on pyrkimys vihapuheen hillitsemiseen, mutta todellisuudessa se saattaa johtaa liian laajoihin sisältörajoituksiin.
Amnestyn aiempi tutkimus osoittaa, että sosiaalisen median algoritmit ovat suunniteltu maksimoimaan sitoutuminen, minkä seurauksena haitallinen ja kiihottava sisältö, kuten väkivaltaan, vihamielisyyteen ja syrjintään yllyttäminen, saa usein suhteettoman paljon näkyvyyttä.
Siksi on välttämätöntä, että suuret teknologiayritykset arvioivat toimintansa todellisia ja mahdollisia ihmisoikeusvaikutuksia ja varmistavat, etteivät ne aiheuta tai edistä ihmisoikeusloukkauksia tai levitä vihaa, rasismia ja väärää tietoa.
Internetkatkot vaarantavat ihmisoikeuksien toteutumisen
Valtio tai muu toimija voi tahallisesti estää internetin käytön tietyn väestönosan tai alueen osalta. Miehitetyllä Gazan kaistalla asuvat ovat jatkuvien internetkatkojen armoilla, mikä heikentää heidän mahdollisuuksiaan etsiä, vastaanottaa ja välittää tietoa. Internetkatkojen vuoksi myös Amnestyn ja muiden järjestöjen on entistäkin vaikeampaa kerätä tietoa ja todisteita Israelin joukkojen ihmisoikeusloukkauksista ja sotarikoksista, ja kuulla suoraan Gazassa asuvia siviilejä.
Mahdollisuus käyttää internetiä on elintärkeää ihmisoikeuksien suojelemiseksi erityisesti konfliktien aikana. Amnestyn aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että internetin tahallinen sulkeminen edesauttaa sortoa sekä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksia.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!