Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi iäkkäitä ihmisiä elää vaurioituneissa ja vaarallisissa taloissa Ukrainassa. Valtion ylläpitämät laitokset ovat liian täynnä, eivätkä pysty tarjoamaan riittävää hoitoa iäkkäille. Muiden maiden on tuettava Ukrainaa erityisesti iäkkäiden ja vammaisten ihmisten auttamisessa, vaatii Amnesty International tuoreessa raportissaan.
Iäkkäät ihmiset ovat olleet erityisen haavoittuvassa asemassa Ukrainassa Venäjän tuhoisan hyökkäyssodan aikana. Ukrainan väestöstä liki neljäosa on yli 60-vuotiaita. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan helmi-syyskuun 2022 välisenä aikana kuolleista siviileistä 34 prosenttia oli yli 60-vuotiaita.
Amnesty kertoo iäkkäiden ja vammaisten ihmisten tilanteesta “I used to have a home: Older people’s experience of war, displacement and access to housing in Ukraine” -raportissa, johon tutkijat haastattelivat 226 ihmistä maalis-lokakuun 2022 aikana.
Iäkkäitä ihmisiä asuu yhä hyökkäyssodassa tuhoutuneissa taloissa. Monet heistä, jotka ovat onnistuneet lähtemään pois konfliktialueilta, ovat ajautuneet taloudellisiin vaikeuksiin yksityisillä vuokramarkkinoilla. Moni iäkkäistä ohjataan asunnottomien suojista valtion ylläpitämiin laitoksiin, jotka ovat liian täynnä ja kärsivät henkilöstövajeesta.
“Tehokkain keino iäkkäiden siviilien suojeluun olisi se, että Venäjä lopettaisi silmittömän hyökkäyssotansa. Nyt muiden maiden täytyy auttaa Ukrainaa, jotta iäkkäille ja vammaisille ihmisille saadaan turvalliset kodit ja elintärkeää hoitoa”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
Iäkkäät ihmiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa miehitetyillä alueilla
Osa iäkkäistä ihmisistä on jäänyt koteihinsa omasta halustaan, mutta moni on jäänyt myös siksi, ettei ole saanut tietoa evakuoinneista tai evakuointikuljetuksiin pääsy on ollut mahdotonta.
“Näin päivittäin, kun taloni ohi kulki nuorempia ihmisiä reput selässään. Myöhemmin kuulin, että he olivat matkalla keskustaan, josta tehtiin yhä evakuointeja. Keskustaan on 40 minuutin kävelymatka, en mitenkään päässyt sinne pyörätuolissa olevan puolisoni kanssa. Kukaan ei koskaan kertonut evakuoinneista, sain aina tietää jälkikäteen”, kertoo 61-vuotias Tšernihivissä asuva Liudmyla.
Iäkkäät, vammaiset ja sairaat ihmiset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa miehitetyillä alueilla, missä Venäjän joukot ovat rajoittaneet voimakkaasti humanitaarisen avun pääsyä paikalle.
Svitlana (nimi muutettu), 64, asui Venäjän miehittämässä kylässä Harkovan lähellä. Hän kertoi Amnestyn tutkijoille, kuinka hänen 61-vuotias veljensä menetti tajuntansa aivohalvauksen seurauksena huhtikuussa 2022. Veli vietiin sairaalaan, mutta sairaalassa ei ollut sähköä tai juoksevaa vettä. Hänet kotiutettiin seuraavana päivänä.
“He eivät voineet tehdä mitään. He eivät voineet mitata elintoimintoja, eikä heillä ollut lääkkeitä”, Svitlana kertoi tutkijoille. Hänen veljensä kuoli viikkoa myöhemmin. Amnestyn tutkijat ovat nähneet Svitlanan veljen kuolintodistuksen.
Laitoshoitoon joutuu jatkuvasti enemmän ihmisiä
Uuden asunnon löytäminen on ollut vaikeaa monille kotinsa menettäneille iäkkäille ihmisille, koska eläkkeet eivät riitä yksityisten markkinoiden kasvaviin vuokriin. Moni iäkäs on vaarassa joutua asunnottomaksi.
Amnestyn raportin mukaan monet kodittomien suojat ovat esteellisiä iäkkäille ja vammaisille ihmisille, eikä suojissa ole riittävästi henkilökuntaa. Monella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin laitoshoito. Ukrainan viranomaisten mukaan helmi-heinäkuun 2022 välillä ainakin 4000 kotinsa konfliktissa menettänyttä iäkästä ihmistä sijoitettiin laitoshoitoon.
“Noin 60 prosenttia tänne tulevista ihmisistä päätyy laitoksiin. Heillä ei ole varaa asuntoon, julkisiin palveluihin tai ruokaan. Meidän on pakko lähettää heidät hoitokoteihin”, sanoo Olha Volkova, joka johtaa iäkkäille ja vammaisille ihmisille tarkoitettua asunnottomien suojaa Dniprossa.
Amnestyn tutkijat vierailivat seitsemässä iäkkäiden ja vammaisten hoitoon keskittyvässä laitoksessa Ukrainassa. Vaikean henkilöstövajeen vuoksi laitokset eivät pysty tarjoamaan riittävää hoitoa etenkään iäkkäille ihmisille, joiden liikkumiskyky on heikentynyt. Riippumattomat ukrainainalaistarkkailijat ovat todenneet, että vastaavanlaiset olot olivat tavallisia jo ennen hyökkäyssodan alkua, mutta sota on pahentanut henkilöstövajetta entisestään.
“He kääntävät minut kerran aamulla ja toisen kerran illalla vaipanvaihdon yhteydessä. Meidät on hylätty tänne”, sanoo 76-vuotias Liudmyla, joka asuu laitoksessa Harkovan alueella.
“Käytännössä laitoksissa ei ole kuntoutusta. Ihminen makaa siellä, kunnes kuolee”, toteaa Olha Volkova.
Ukrainan viranomaisten pitää varmistaa, että itsenäiset tarkkailijat pääsevät käymään laitoksissa ja että iäkkäät sekä vammaiset ihmiset sijoitetaan uusiin asuntoihin heti, kun sellaisia on saatavilla.
Amnesty vaatii muiden maiden hallituksia ja kansainvälisiä järjestöjä järjestämään iäkkäille ja vammaisille vapaaehtoisia evakuointeja, priorisoimaan iäkkäitä ihmisiä taloudellisen avun jakamisessa ja tukemaan Ukrainan viranomaisia esteettömien asuntojen rakentamisessa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!