Kansainvälisenä transmuistopäivänä ihmisoikeusjärjestöt vetoavat eduskunnan Kansalaisinfossa puolueisiin translain uudistamiseksi. Tilaisuudessa luovutetaan Amnestyn vetoomus, jonka on allekirjoittanut lähes 18 000 ihmistä.
Tiistaina vietetään kansainvälistä transmuistopäivää. Muistopäivän aamuna eduskunnan Kansalaisinfossa on Amnestyn Suomen osaston, Setan ja eduskunnan hlbti-verkoston järjestämä tilaisuus, jossa järjestöt vetoavat puolueisiin, jotta nämä sitoutuisivat sisällyttämään translain kokonaisuudistuksen tulevaan hallitusohjelmaan.
Tilaisuudessa luovutetaan myös Amnestyn vetoomus, jonka on allekirjoittanut lähes 18 000 ihmistä.
Tällä hetkellä Suomen translaki asettaa sukupuolen juridiselle vahvistamiselle ihmisoikeuksia loukkaavia ehtoja. Juridista sukupuoltaan vahvistavan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön, esitettävä lääketieteellinen selvitys siitä, että hän kuuluu “vastakkaiseen sukupuoleen”, elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa ja on täysi-ikäinen.
“Translain uudistamista kannatetaan yli puoluerajojen: suurimmat puolueet ovat olleet asiasta yksimielisiä – osa puolueista on tehnyt päätöksen lakimuutoksen tukemisesta jo vuosia sitten. Tämän yksimielisyyden on vihdoin johdettava tekoihin. Eduskuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden on osoitettava ihmisoikeusselkärankansa, ja vaadittava selkeää kirjausta translain kokonaisuudistuksesta hallitusohjelmaan”, sanoo Amnestyn sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija Pia Puu Oksanen.
17-vuotiaan transmiehen Armin Kellomäen mukaan sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen ikärajan alentaminen viestittäisi translapsille ja -nuorille, että Suomen valtio pitää heitä yhdenvertaisina muihin verrattuna.
“Se olisi pieni muutos, jolla olisi valtava merkitys monien ihmisten elämän ja hyvinvoinnin kannalta. Jokainen ihminen ansaitsee osallistua yhteiskuntaan yhdenvertaisesti, ilman vuosien nöyryyttävää odottelua yhden passimerkinnän muuttamiseksi”, Kellomäki sanoo.
“Kaikessa yksinkertaisuudessaan on kyse jokaisen ihmisen oikeudesta omaan identiteettiin, jokaisen mahdollisuudesta rakentaa itse ja ehdoitta omaa elämäntarinaansa ilman pelkoa tai häpeää. Translain uudistus ei ole keneltäkään pois ja samalla se on monelle elintärkeä”, tiivistää eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtaja ja kansanedustaja Jani Toivola.
Tilaisuus järjestetään 20.11. kello 8.30-10.00 Kansalaisinfossa Arkadiankatu 3:ssa. Tilaisuus on avoin.
Transmuistopäivän iltana Helsingissä järjestetään eduskuntatalon portailla kello 18.00-19.30 muistotilaisuus edellisen vuoden aikana murhatuille transihmisille. Sukupuolivähemmistöjen kansainvälisten järjestöjen mukaan vuoden aikana on murhattu 369 transihmistä.