Valko-Venäjän puolesta – kukilla pamppuja vastaan
Kukilla pamppuja
vastaan
Liity mukaan tukemaan valkovenäläisten taistelua: jaa kuva kukista somessa.
Kirjoita solidaarisuusviesti
Tärkeintä on, että he tietävät sinun olevan heidän tukenaan.
Muista lisätä viestiin hashtag #standwithbelarus.
Jaa viesti sosiaalisessa mediassa
Tavoitteenamme on, että tuhannet ihmiset ympäri maailmaa jakavat viestiä ja varmistavat, etteivät Valko-Venäjän hallinnon ihmisoikeusloukkaukset jää huomiotta.
Elokuussa 2020 presidentinvaalien jälkeen Valko-Venäjällä alkoivat valtavat mielenosoitukset. Kymmeniätuhansia rauhanomaisia mielenosoittajia on pidätetty. Pidätyskeskuksiin suljettuja ihmisiä on kidutettu. Muutamat ovat menettäneet henkensä.
Poliisin väärinkäytöksistä on Valko-Venäjällä tehty yli 900 valitusta. Amnestyn tietojen mukaan vasta yksi rikostutkinta poliisien toimista on aloitettu helmikuussa.
Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on käynnistetty yli 600 tutkintaa. Useita heistä on kidutettu tai pahoinpidelty mielenosoitusten tai pidätysten yhteydessä. Jo 200 syytettä mielenosoittajaa vastaan on nostettu perustuen mellakointiin poliisin väkivaltaiseen vastustamiseen. Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on nostettu oikeusjuttuja poliittisin ja tekaistujen syytteiden perusteella.
Pidätyskeskuksiin joutuneiden rauhanomaisten mielenosoittajien tarkkaa määrää ei ole tiedossa. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan pidätettynä oli joulukuun 2020 alussa ollut yli 27 000 ihmistä. Mielivaltaiset pidätykset jatkuvat edelleen.
Tästä huolimatta protestiliike Valko-Venäjällä kasvaa ja syvenee. Valkovenäläiset eivät ole lakanneet kritisoimasta maan hallintoa. He ilmaisevat erimielisyytensä ja kritiikkinsä monin erilaisin keinoin – joskus tavoilla, joita ulkopuolisten on vaikea tunnistaa.
Näytetään Valko-Venäjän rauhanomaisille mielenosoittajille, että he eivät ole yksin! Liity mukaan solidaarisuuskampanjaan, jossa tuemme Valko-Venäjän rohkeita mielenosoittajia, jotta he saavat äänensä kuuluviin ja oikeutensa tunnustetuksi. Sinun tuellasi voimme vahvistaa heidän viestejään.
Valko-Venäjän mielenosoituksissa niin lasten, naisten, eläkeläisten, terveydenhuollon ammattilaisten, opiskelijoiden ja akateemikkojen, ammattiliittojen ja monien muiden ihmisoikeudet ovat olleet hyökkäysten kohteena. Kevään aikana Amnesty nostaa esille eri ryhmien Valko-Venäjän hallitukselta kohtaamaa sortoa.
Mistä Valko-Venäjän mielenosoituksissa on kyse? Lue tausta-artikkeli.