Valko-Venäjän viranomaiset ovat vaarantaneet iäkkäiden mielenosoittajien terveyden hajottaessaan rauhanomaisia mielenosoituksia voimakeinoin. Ikänsä puolesta koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä on otettu kiinni ja sullottu poliisibusseihin sekä ylikansoitettuihin selleihin.
Valko-Venäjän viranomaiset eivät ole epäröineet käyttää kovia otteita iäkkäitäkään mielenosoittajia vastaan. Satoja vanhempia ihmisiä on otettu kiinni elokuisten presidentinvaalien tuloksen kyseenalaistavissa mielenilmauksissa. Syynä kiinniotolle on voinut olla esimerkiksi punavalkoisten makeisten valokuvaaminen tai kadulla käveleminen punavalkoista lippua kantaen.
Ikänsä puolesta koronataudin riskiryhmään kuuluvia ihmisiä ei ole suojeltu tartunnoilta pidätysten aikana. Iäkkäitä ihmisiä on kuljetettu poliisiasemille täyteen ahdetuissa busseissa. Heitä on pidetty ylikansoitetuissa pidätyskeskuksissa odottamassa kylmissä oloissa tuntikausia ilman juomavettä tai mahdollisuutta istua. Monia iäkkäitä ihmisiä on myös pidätetty useiden viikkojen ajaksi. Pidätettyjen joukossa on vakavista sairauksista, kuten syövästä, sydänsairauksista ja hengitysvaikeuksista kärsiviä ikäihmisiä.
Amnesty Internationalin kampanjavastaava Tatiana Movshevich kuvaa iäkkäiden ihmisten epäinhimillisen kohtelun olevan jälleen uusi osoitus Valko-Venäjän kovasta vastauksesta rauhanomaisiin mielenilmauksiin:
”Kaikenikäiset ihmiset ovat osallistuneet mielenosoituksiin Aleksander Lukashenkan sortohallitusta vastaan. Valko-Venäjän viranomaiset ovat vastanneet rauhanomaisiin protesteihin väkivallalla välittämättä siitä, minkä ikäisiä mielenosoittajat ovat. 80-vuotiaiden pahoinpitely osoittaa jälleen poliisin toimien suhteettomuuden”.
”Nyt elän uudestaan terrorin aikakautta”
83-vuotias Yanka, tekniikan tohtori ja Valko-Venäjää kansainvälisissä kisoissa edustanut entinen urheilija, käveli muutamaa päivää ennen joulua yksin kadulla Minskissä. Hänellä oli kädessään pieni lippu, jossa oli historiallinen valkovenäläinen vaakuna Pahonja. Äkkiä hänen vierelleen pysähtyi auto, josta ryntäsi kolme poliisia Yankaa kohti.
He kiskaisivat hänen kätensä selän taakse, painoivat hänen päänsä alas ja työnsivät autoon. Myöhemmin hänet siirrettiin poliisibussiin, joka kuljetti Yankan poliisiasemalle. Siellä 83-vuotias Yanka laitettiin seisomaan kasvot seinää vasten ja kädet kohotettuina puolentoista tunnin ajaksi.
”Parin askeleen päässä toinen pidätetty mies seisoi kasvot seinää vasten. Näytin hänelle käsimerkin ja kuiskasin ’kauan eläköön Valko-Venäjä’. Hän vastasi hiljaa ’ikuisesti’. Muutaman tunnin päästä minut vapautettiin. En tiedä, mitä toiselle miehelle tapahtui.”
Valko-Venäjän sortokoneiston toimet ovat joutuneet kokemaan omakohtaisesti myös 89-vuotias Valyantsina ja hänen 68-vuotias tyttärensä Lyudmila.
”Se tapahtui joulukuussa eläkeläisten marssin aikana. Seisoimme Itsenäisyyden aukiolla, kun paikalle ajoi kaksi isoa linja-autoa, joista tuli ulos mellakkapoliiseja. He piirittivät meidät ja alkoivat työntää meitä kasaan. Eräs vanhempi nainen tuli huonovointiseksi, mutta he jatkoivat pusertamista”
Valyantsina ja Lyudmila kuljetettiin yhdessä muiden mielenosoittajien kanssa poliisiasemalle täyteen ahdetussa bussissa. Minkäänlaisia toimia koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi ei ollut. Heitä pidettiin kiinniotettuina yli seitsemän tuntia ilman vettä tai pääsyä istumaan. Turvaväleistä ei piitattu. Lopulta Valyantsina ja Lyudmila käskettiin kotiin odottamaan oikeudenkäyntiä, ja kuukautta myöhemmin heitä syytettiin luvattomaan kokoontumiseen osallistumisesta. Naisia sakotettiin summalla, joka vastaa kahden kuukauden eläkettä.
Kokemus toi Valyantsinan mieleen kipeitä muistoja. Vuonna 1941 Valyantsinan isä teloitettiin tämän kritisoitua kommunistipuoluetta. 10-vuotias Valyantsina joutui töihin saadakseen rahaa ruokaan.
”Nyt elän uudestaan terrorin aikakautta. Ihmisiä kidutetaan ja tapetaan. Ne, jotka paljastavat valtion rikoksia, vangitaan. Viranomaiset tekevät ihmisille mitä lystäävät ja pääsevät kuin koira veräjästä. Lait eivät merkitse mitään.”
Haastateltavat esiintyvät turvallisuutensa vuoksi vain etunimillään tai nimimerkillä.