Taliban nousi valtaan tasan vuosi sitten Afganistanissa. Uusi hallinto on syyllistynyt toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Amnestyn tuore raportti kertoo, miten Talibanin edustajat levittävät pelkoa paikallisten keskuudessa mielivaltaisilla pidätyksillä, kidutuksella ja laittomilla teloituksilla.
Kun Taliban astui valtaan, sen johtajat lupasivat ylläpitää naisten oikeuksia ja lehdistönvapautta sekä armahtaa edeltävän hallituksen työntekijät. Lupaukset ovat osoittautuneet tyhjiksi.
Amnesty Internationalin tuore raportti The Rule of Taliban: A Year of Violence, Impunity and False Promises osoittaa, kuinka mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksesta, tahdonvastaisista katoamisista ja teloituksista on tullut osa afganistanilaisten arkea. Raportti paljastaa myös laajalle levinneen rankaisemattomuuden kulttuurin. Rikoksista, kuten kidutuksesta, kostomurhista ja pakkohäädöistä, ei rangaista.
Sanan- ja kokoontumisvapaus uhattuina
Talibanin joukot ovat syyllistyneet liialliseen voimankäyttöön rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttamisessa. Useissa suurissa kaupungeissa Talibanin joukot ovat pahoinpidelleet ja ampuneet aseettomia ja rauhanomaisia mielenosoittajia.
Taliban on kaventanut merkittävästi ihmisoikeuspuolustajien ja aktivistien sananvapautta. Ihmisiä on ahdisteltu, uhkailtu, pidätetty ja jopa tapettu heidän tekemänsä ihmisoikeustyön takia.
Myös lehdistönvapautta on rajoitettu. Kuluneen vuoden aikana yli 80 toimittajaa on pidätetty ja kidutettu. Hallituksen media- ja tiedotuskeskus (GMIC) antoi viime syksynä määräyksen, joka kieltää toimittajia julkaisemasta “islamin vastaisia” tai “kansallisia hahmoja loukkaavia” artikkeleita.
“Minua hakattiin ja jalkojani ruoskittiin niin kovaa, etten voinut edes seistä. Perheeni allekirjoitti paperin, jossa luvattiin, etten puhu siitä, mitä minulle tapahtui. Jos puhuisin, Talibanilla olisi oikeus pidättää koko perheeni”, Amnestyn haastattelema toimittaja sanoo.
Mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja laittomat teloitukset
Elokuusta 2021 lähtien Talibanin sotilaiden on raportoitu pahoinpidelleen ja kiduttaneen afganistanilaisia, joiden katsotaan rikkoneen Talibanin käskyjä tai joita on syytetty työskentelystä entisen hallituksen kanssa. Talibanin valtaannoususta lähtien tapahtuneet rikokset, kuten kostomurhat ja väitettyjen vastarintataistelijoiden teloitukset, voivat jopa yltää sotarikoksiksi.
Kymmeniä ihmisiä, jotka ovat työskennelleet edelliselle hallitukselle tai joiden epäillään osallistuneen vastarintaan, on kadonnut. Heidän olinpaikkansa on tuntematon.
Satoja siviilejä on pidätetty laittomasti. Pidätyskeskuksissa monia on pahoinpidelty raa’asti esimerkiksi ruoskimalla tai kiväärin perällä hakkaamalla. Satoja ihmisiä on teloitettu mielivaltaisesti. Uhrien ruumiista on löydetty ampumahaavoja ja merkkejä kidutuksesta.
Loppukesästä 2021 Taliban teloitti mielivaltaisesti 13 hazara-väestöryhmään kuuluvaa henkilöä. Teloitettujen joukossa oli 17-vuotias tyttö.
Etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen vaino
Pian valtaannousun jälkeen talibanit alkoivat häätää paštujen väestöyhmään kuulumattomia afganistanilaisia kodeistaan ja maatiloiltaan. Etnisten vähemmistöjen häädöistä on raportoitu eri puolilta maata, kuten Balkhin, Helmandin, Daikundin, Kandaharin ja Uruzganin maakunnista. Talibanit ovat palkinneet kannattajiaan muilta etnisiltä ryhmiltä – erityisesti hazaroilta, turkmeeneilta ja uzbekeilta – anastetulla maalla.
Häädöt ovat omalta osaltaan kasvattaneet Talibanin valtaannousun jälkeistä maan sisäisten pakolaisten määrää merkittävästi.
Naisten ja tyttöjen oikeuksien polkeminen
Taliban on rajoittanut naisten ja tyttöjen oikeuksia äärimmäisellä tavalla, eikä heillä ole käytännössä mahdollisuutta osallistua julkiseen elämään. Naiset ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua väkivallan kohteeksi. Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa käytetään esimerkiksi keinona rangaista naisten perheenjäseniä.
Taliban on rajoittanut oikeutta koulutukseen, mikä heikentää miljoonien tyttöjen tulevaisuuden näkymiä. Kun toisen asteen koulut avattiin uudelleen syyskuussa 2021, Taliban rajasi tyttöjen oikeuden koulunkäyntiin kuudenteen luokkaan – sen jälkeen tytöillä ei enää ole asiaa koulun penkille. Taliban väitti, että kielto on tilapäinen ja kestää vain siihen saakka, kunnes he saavat rekrytoitua lisää naisopettajia ja varmistettua “asianmukaisten” olosuhteiden luomisen sukupuolen mukaan eriytetylle koulutukselle. Toistaiseksi suunnitelmia ei ole toteutettu.
Kymmeniä naisia on pidätetty ja kidutettu rauhanomaisten mielenosoitusten järjestämisestä, joiden yhteydessä he ovat vaatineet ankarien yhteiskuntarajoitusten purkamista ja heille kuuluvien oikeuksien palauttamista.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!