Poliisi ja muut turvallisuudesta vastaavat viranomaiset tukahduttavat rauhanomaisia mielenosoituksia ampumalla kumi- ja muoviluoteja. Lainvalvonnassa käytettävien aseiden väärinkäyttö on yleistynyt ympäri maailman ja aiheuttanut pysyviä vammoja sekä mielenosoittajille että sivullisille.
Viranomaiset ovat tappaneet kymmeniä ja haavoittaneet tuhansia rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuneita tai niitä sivusta seuranneita ihmisiä niin kutsutuilla vähemmän tappavilla aseilla. Amnesty Internationalin ja Omega Research Foundationin My Eye Exploded -raportti kuvaa poliisin ja muiden viranomaisten holtitonta ja suhteetonta vähemmän tappavien aseiden, kuten kumiluotien, käyttöä sekä esimerkiksi mielenosoittajien ampumista hauleilla tai suoraan väkijoukkoon tähdätyillä kyynelkaasukranaateilla. Raportti perustuu yli viisi vuotta kestäneeseen tutkimukseen 30 eri maassa.
Vähemmän vaaralliset aseet voivat aiheuttaa pysyviä vammoja
Vähemmän tappavista aseista aiheutuneet silmävammat, kuten silmämunan repeämät ja verkkokalvon irtaumat, ovat lisääntyneet huomattavasti viime vuosien aikana. Näkökyvyn menettämiseen johtaneita tilanteita on raportoitu Etelä- ja Keski-Amerikan valtioissa, Euroopassa, Afrikassa ja Yhdysvalloissa järjestetyissä mielenosoituksissa.
Silmävammojen lisäksi kumiluodit ja muut vähemmän tappavat aseet ovat murtaneet luita ja kalloja, aiheuttaneet aivovammoja sekä sisäelinten repeämiä ja verenvuotoa. Kumiluotien murtamat kylkiluut ovat puhkaisseet sydämiä ja keuhkoja.
“He yrittävät aiheuttaa näkyviä vammoja pelotellakseen ihmiset pois kaduilta”, sanoo Leidy Cadena Torres, joka menetti silmänsä, kun mellakkapoliisi ampui häntä lähietäisyydeltä kasvoihin kumiluodilla Kolumbian Bogotassa huhtikuussa 2021.
Kumiluotien käyttö rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttamiseksi on arkipäiväistynyt myös esimerkiksi Yhdysvalloissa.
“Silmäni räjähti ja nenäni siirtyi toisen silmäni alapuolelle. Ensimmäisenä yönä sairaalassa silmäni kursittiin kasaan. Sen jälkeen he siirsivät nenäni paikalleen ja muotoilivat sen uudelleen. Sain proteesin silmääni, eli näen enää vain oikealla silmälläni”, kertoo mielenosoittaja, jota ammuttiin kumiluodilla Minneapolisissa toukokuussa 2020.
Espanjassa tennispallon kokoiset ja erittäin epätarkat kumiluodit ovat aiheuttaneet ainakin yhden tappavan aivovamman sekä 24 muuta vakavaa vammaa. Ranskassa on hoidettu ainakin 21 potilasta, joilla on ollut kasvoissaan kumiluodin aiheuttamia vammoja, kuten murtuneita luita ja sokeuteen johtaneita repeämiä silmissä.
Viranomaiset ovat myös ampuneet kyynelkaasukranaatteja suoraan yksittäisiä ihmisiä tai väkijoukkoja kohti Chilessä, Kolumbiassa, Ecuadorissa, Ranskassa, Gazassa, Guineassa, Hongkongissa, Iranissa, Irakissa, Perussa, Sudanissa, Tunisiassa ja Venezuelassa.
Viranomaisten voimankäyttöön ja väärinkäytöksiin pitää puuttua
Kumiluotien ja muiden vähemmän tappavien ammusten valikoima on kasvanut ja niitä on yhä helpommin lainvalvontaviranomaisten saatavilla eri puolilla maailmaa. Samalla niiden käyttäminen mielenosoittajia vastaan ja vakavat vammat ovat lisääntyneet.
Kansalliset ohjeistukset vastaavat harvoin voimankäyttöä koskevia kansainvälisiä normeja, joiden mukaan vähemmän vaarallisia aseita tulisi käyttää vasta viime kädessä ja vain tilanteissa, joissa väkivaltaiset henkilöt aiheuttavat välitöntä vaaraa muille ihmisille.
Vähemmän vaarallisten aseiden valmistusta, myyntiä ja käyttöä tulee säännellä kansainvälisesti. Amnesty International, Omega Research Foundation ja kymmenet muut järjestöt vaativat YK:n jäsenmaita solmimaan kidutusvälineiden kauppaa säätelevän kansainvälisen sopimuksen. Sopimuksella voitaisiin kieltää kokonaan lainvalvontakäyttöön soveltumattomien, vaarallisten ja epätarkkojen aseiden, kuten kumipäällysteisten metalliluotien tai useita projektiileja sisältävien kranaattien valmistus ja kauppa, sekä säädellä niin sanottujen vähemmän vaarallisten aseiden, kuten kumi- ja muoviluotien kauppaa ihmisoikeusperustaisesti.
“Vähemmän tappavien aseiden valmistusta ja kauppaa on valvottava. Lisäksi poliisille ja muille turvallisuudesta vastaaville viranomaisille pitää tehdä selkeät ja sitovat ohjeet voimakeinojen käytöstä mielenosoituksissa. Oikeudellisesti sitova ja maailmanlaajuinen sopimus tarvitaan kipeästi, jotta väärinkäytösten kasvu saadaan pysäytettyä”, sanoo Amnestyn tutkija Patrick Wilcken.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!