El Salvador joutui viime viikolla paineen alaiseksi, kun yhdeksän YK:n jäsenvaltiota vaati maata muuttamaan vanhentuneet ja rajoittavat aborttia koskevat lait. Nykyinen lainsäädäntö johtaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan systemaattiseen väkivaltaan, kidutukseen ja muuhun kaltoin kohteluun.
YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa puututtiin El Salvadorin lakeihin, jotka kieltävät abortin kaikissa tilanteissa ja jotka mahdollistavat vankeustuomiot keskenmenoista ja salassa tehdyistä aborteista.
”Olemme nähneet läheltä näiden lakien järkyttävät vaikutukset El Salvadorin naisiin ja tyttöihin. Naisia kuolee salassa tehtyihin abortteihin ja toisia tuomitaan yli 40 vuodeksi vankeuteen keskenmenon vuoksi. Nyt useiden maiden edustajat ovat liittyneet joukkoomme sanoakseen, että liika on liikaa”, kertoo Amnesty Internationalin Amerikkojen johtaja Erika Guevara Rosas.
Useiden maiden edustajat ovat liittyneet joukkoomme sanoakseen, että liika on liikaa.
Australia, Tšekki, Saksa, Islanti, Luxemburg, Slovenia, Espanja, Ruotsi ja Iso-Britannia vaativat El Salvadoria uudistamaan aborttia koskevaa lainsäädäntöä.
El Salvadorin aborttilaki tuomitsee abortin tehneet naiset ja tytöt 2-8 vuoden vankeusrangaistukseen. Myös abortissa avustamisesta voidaan antaa jopa 12 vuoden tuomio.
Tuoreesta raportistamme On the brink of Death: Violence against women and the abortion ban in El Salvador selviää, kuinka abortin tehneitä tai keskenmenon saaneita naisia on tuomittu törkeästä murhasta jopa 50 vuodeksi vankeuteen sen jälkeen, kun heidän lääkärinsä ovat tehneet heistä ilmoituksen poliisille.
Amnesty käynnisti 25. syyskuuta kampanjan, jossa vaadimme El Salvadoria uudistamaan hengenvaarallisia lakejaan. Vetoomuksen on allekirjoittanut jo yli 110 000 tuhatta ihmistä ympäri maailman. Vaadimme, että kaikki naiset ja tytöt, jotka ovat vangittu abortin tai keskenmenon takia, on vapautettava välittömästi ja ehdoitta. Naisilla ja tytöillä tulee myös olla mahdollisuus saada tietoa ehkäisystä sekä mahdollisuus moderneihin ehkäisyn muotoihin ja jälkiehkäisyyn.
“Yhdymme näiden YK-maiden vaatimuksiin, jotta abortti dekriminalisoitaisiin El Salvadorissa ja jotta kaikilla olisi mahdollisuus aborttiin vähintäänkin niissä tilanteissa, jossa raskaus on hengenvaarallinen, joissa sikiö on elinkelvoton tai joissa raskaus seurausta raiskauksesta tai insestistä”, toteaa Erika Guevara Rosas.
”Vain vastaamalla näihin laajalti esitettyihin vaatimuksiin voi El Salvador näyttää, että se on kehittyvä valtio, joka pitää huolta kansalaisistaan kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti.”