Mediatietojen mukaan Israel on tehnyt viime yönä (12.2.) ilmaiskuja Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin. Amnesty International on tutkinut Israelin neljää aiempaa iskua Rafahiin, jonka olisi tuolloin pitänyt olla “turvallinen alue”. Iskuissa kuoli ainakin 95 siviiliä, joista lähes puolet oli lapsia. Vaikuttaisi siltä, että iskut oli kohdistettu suoraan siviileihin ja siviilikohteisiin. Ne on tutkittava sotarikoksina, Amnesty International toteaa.
Amnesty International on tutkinut neljää Israelin tekemää iskua Rafahiin, Gazan eteläosaan. Iskuista kolme tehtiin joulukuussa 2023 ja yksi tammikuussa 2024. Iskuissa kuoli ainakin 95 siviiliä, joista 42 oli lapsia. Iskujen aikaan Rafahia pidettiin “turvallisena alueena” Gazassa. Amnestyn keräämät todisteet osoittavat Israelin joukkojen jatkavan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaamista Gazassa.
Israelin joukot valmistautuvat parhaillaan maaoperaatioon Rafahissa. Tällaisella operaatiolla on todennäköisesti tuhoisat seuraukset yli miljoonalle Rafahiin paenneelle ihmiselle, jotka ovat joutuneet ahtautumaan 63 neliökilometrin suuruiselle alueelle. Suuri osa ihmisistä Rafahissa elää jo nyt erittäin heikoissa olosuhteissa esimerkiksi tilapäisissä teltoissa ja kouluissa.
Amnesty ei löytänyt yhdestäkään tutkimastaan iskusta viitteitä siitä, että kohteena olleita asuinrakennuksia olisi voitu pitää laillisina sotilaskohteina tai että rakennuksissa olleet ihmiset eivät olisi olleet siviilejä. Iskut siis vaikuttaisivat kohdistuneen siviileihin ja siviilikohteisiin, ja ne on siksi tutkittava sotarikoksina.
Vaikka Israelin joukot olisivat pyrkineet kohdistamaan iskut lähistöllä oleviin sotilaskohteisiin, eivät joukot ole selvästikään pystyneet erottamaan sotilaskohteita siviilikohteista. Tämä tarkoittaa, että hyökkäykset olivat summittaisia. Siviilejä tappavat ja vahingoittavat summittaiset hyökkäykset ovat sotarikoksia. Amnestyn keräämä todistusaineisto viittaa myös siihen, että Israelin joukot eivät antaneet kunnollista varoitusta, tai lainkaan varoitusta, ennen iskujen aloittamista.
Israelin iskuissa kuoli kokonaisia perheitä, jotka olivat hakeutuneet suojaan iskujen aikaan “turvallisiksi” luokitelluille alueille. Iskuista kolme tehtiin yöllä, jolloin siviilit olivat todennäköisesti kodeissaan nukkumassa. Iskuissa kuolleiden joukossa oli muun muassa alle kolmeviikkoinen vauva, 69-vuotias eläkkeellä oleva lääkäri sekä toimittaja, joka oli ottanut pakenemaan joutuneita perheitä kotiinsa.
“Kansainvälisen tuomioistuimen väliaikaismääräyksen mukaan kansanmurhan riski on todellinen. Israelin iskujen järkyttävät yksityiskohdat vahvistavat tarvetta välittömälle ja pysyvälle tulitauolle. Kaikkien valtioiden täytyy vaatia tulitaukoa, sillä tulitauko on tehokkain tapa panna täytäntöön kansainvälisen tuomioistuimen väliaikaismääräyksen vaatimat toimenpiteet. On myös välttämätöntä lopettaa aseiden vienti kaikille konfliktin osapuolille”, Amnesty Internationalin kansainvälisen tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja Erika Guevara-Rosas sanoo.
Amnesty International vieraili tutkimiensa neljän iskun tapahtumapaikoilla, kuvasi ja videoi tuhoja sekä haastatteli yhteensä 18 ihmistä, joista 14 oli eloonjääneitä. Järjestö myös analysoi satelliittikuvia, valokuvia ja videoita.
“Menimme Rafahiin etsimään turvaa“ – Eloonjääneiden kuvauksia iskuista
Myöhään illalla tammikuun 9. päivänä Israelin isku osui Nofalin perheen viisikerroksisen rakennuksen kahteen ylimpään kerrokseen Tal Al-Sultanissa. Tal Al-Sultan on naapurusto, jonne Israelin armeija on toistuvasti käskenyt ihmisiä pakenemaan.
Pohjakerroksessa asuva sairaanhoitaja Nidal Nofal kertoi Amnesty Internationalille, että Khan Younisista kotoisin olevat sukulaiset asuivat heidän luonaan, sillä Israelin armeija oli antanut ohjeen lähteä Rafahiin:
“[Israelin joukkojen] lähettämässä kartassa mainittiin nimenomaan Tal Al-Sultan yhtenä turvallisista kaupunginosista. Minuuttia ennen kello yhtätoista poikani huusi kuulleensa iskun… Kun avasin oven ja katsoin ulos, näin lasinsiruja lentelevän ympäriinsä.”
14. joulukuuta aamupäivällä Israelin isku osui Abdallah Shehadan omistamaan kolmikerroksiseen taloon ja tuhosi sen täysin. Eläkkeellä ollut 69-vuotias kirurgi Shehadan ja Abu Yousef Al-Najjarin sairaalan entinen johtaja saivat surmansa. Heidän lisäkseen iskussa kuoli ainakin 29 siviiliä ja ainakin 10 haavoittui.
Abdallah Shehadan poika Yousef, joka toimii kirurgina Khan Younisin eurooppalaisessa sairaalassa, kertoi lähteneensä talosta tuntia ennen iskua.
“Tämä talo oli lääkärin, joka omisti elämänsä ihmisten auttamiselle. Talo, josta pakenemaan joutuneet ihmiset etsivät turvaa. Vietimme päiviä yrittäen kaivaa raunioista turvaa hakeneiden ihmisten ruumiita”, hän sanoi.
Thaer al-Haddad pelastettiin raunioiden alta. Hän kertoi, että: “Tohtori Abdallah on hyvin varovainen mies, ja kaikki rakennuksessa olleet olivat joko hänen perheenjäseniään tai läheisiä ystäviään. Menimme Rafahiin etsimään turvaa, koska ajattelimme, että etelässä on turvallisempaa.”
Yöllä 19. joulukuuta 2023 Israelin isku osui Omar Zu’rubin kaksikerroksiseen taloon. Iskussa kuoli 22 siviiliä, joista 11 oli lapsia. Iskun vanhin uhri, Omar Zu’rub, oli 75-vuotias, kun taas nuorin, hänen lapsenlapsensa Al-Amira Aisha, oli alle kolmen viikon ikäinen. Iskussa vammautunut Malak Al-Shaer kertoi Amnesty Internationalille, että he kaikki nukkuivat iskun osuessa.
Aamuyöllä 12. joulukuuta 2023 Israelin isku osui suoraan kahteen Harbin perheen taloon Rafahissa. Isku tappoi 25 siviiliä, joista 10 oli lapsia. Yksi kuolleista oli kahdeksannella kuulla raskaana. Ainakin 17 ihmistä haavoittui. Isku tuhosi täysin kaksi taloa ja vaurioitti vakavasti kolmea viereistä taloa. Silminnäkijöiden kertomusten ja paikalta kerättyjen valokuvien perusteella taloihin iskettiin useammin kuin kerran.
Islam Harb menetti iskussa kolme neljästä lapsestaan. Hän kuvaili iskua Amnesty Internationalille:
“Kuulin valtavan räjähdyksen. En muista nähneeni mitään, kuulin vain kovan pamauksen ja menetin tajuntani. Heräsin sairaalassa, ja ensimmäiseksi kysyin lasteni perään. Vain nelivuotias Leen jäi henkiin. Perheeni yritti päiväkausia kaivaa kuolleiden ruumiita raunioista”.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!