Unkarin kansalaisyhteiskunta on vaarassa. Stop Soros-nimellä tunnettu lakiesitys on jälleen yksi järkyttävä esimerkki Unkarin hallituksen välinpitämättömyydestä ihmisoikeuksia kohtaan. Toteutuessaan se tekisi pakolaistyötä tekevien järjestöjen perustoiminnoista luvanvaraista ja asettaisi hintalapun toiminnalle.
Vireillä oleva lakiesitys asettaa toteutuessaan uusia veroja, sanktioita ja ehtoja maahanmuuton parissa työskenteleville kansalaisjärjestöille. Käytännön seurauksena yhä useamman organisaation on mahdotonta jatkaa työtään.
Esitys on jälleen yksi huolestuttava esimerkki unkarilaisen oikeusvaltion rapautumisesta ja vuosia kestäneestä ajojahdista. Se asettaa kansalaisjärjestöjen toiminnan eriarvoiseksi ja voi edetessään muodostaa ennakkotapauksen järjestöjen riippumattomuuden kaventumisesta.
Hallituksen tavoite on yksinkertainen: vaientaa riippumattomat ja kriittiset kansalaisjärjestöt. Näihin järjestöihin lukeutuvat esimerkiksi Amnestyn Unkarin osasto, Unkarin Helsingin komitea, Unkarin kansalaisoikeuksien liitto ja useat muut järjestöt.
Unkari vajoaa syvemmälle pelkoon ja epäluuloon
Mikäli uusi laki tulee voimaan, hallitus voi vapaasti hallita ja rajoittaa riippumattomien kansalaisjärjestöjen toimintaa Unkarissa.
“Stop Soros” -nimellä tunnettu lakipaketti esiteltiin parlamentissa 13. helmikuuta. Esityksen mukaan
- pakolaistyötä tekevät järjestöt joutuisivat hankkimaan hyväksynnän käytännössä kaikelle toiminnalleen sisäministeriöltä. Tämä koskisi kampanjointia, vaikuttamistyötä, materiaalituotantoa, verkostoitumista ja vapaaehtoisverkostojen luomista.
- järjestöt, jotka tukevat, järjestävät tai muuten edesauttavat turvapaikanhakijoiden tai pakolaisten Unkariin pääsyä tai siellä oleskelua, tarvitsisivat toiminnalleen luvan sisäministeriöltä. Luvan saamisessa voi kestää jopa yhdeksän kuukautta.
- järjestöjen tulee maksaa 25%:n lisävero kansainvälisestä rahoituksesta, mikäli varat on tarkoitus kohdentaa pakolaistyöhön.
Mikäli järjestöt eivät pysty täyttämään näitä absurdeja vaatimuksia, on sisäministeriöllä oikeus sakottaa järjestöjä, hakea ne konkurssiin ja lopulta estää niiden toiminta Unkarissa.
Unkarin hallitus on tuonut lait julki osana laajempaa maahanmuuttovastaista ja kansallisen turvallisuuden kampanjaansa. Tosiasiallisesti, maahanmuutolla ja turvallisuudella ei ole tekemistä esityksen kanssa. Ne ovat ennen kaikkea pyrkimys rajoittaa vapaata kansalaistoimintaa sekä hiljentää kriittiset soraäänet Unkarissa. Lakien sanamuoto on ympäripyöreä ja jättää paljon tilaa tulkinnoille – mikä taas antaa viranomaisille mahdollisuuden soveltaa sitä monenlaisiin järjestöihin.
Amnesty vaatii, että
- Unkarin hallitus ja parlamentti hylkää tai vetää pöydältä lakiesityksensä. Uumoiltu lakipaketti rikkoo Unkarin kansallisia ja kansainvälisiä ihmisoikeusvelvollisuuksia.
- EU:n johtajat ryhtyvät viimein konkreettiisiin toimiin Unkarin toistuvien kansalaisyhteiskunnan laiminlyöntien suhteen.