Amnesty International on tyrmistynyt Unkarin parlamentin eilisestä päätöksestä siirtää Orbánin hallitukselle rajoittamaton valta koronapandemian varjolla. Eilen säädetyt hätätilalait siirtävät vallan hallitukselle määrittelemättömäksi ajaksi, estävät uusien vaalien pitämisen ja säätävät kaksi uutta rikosta, joita voidaan pahimmillaan käyttää kansalaisyhteiskuntaa ja toimittajia vastaan.
Koronapandemia on kriisi, joka vaatii toimia kaikilta maailman valtioilta. Mutta pandemian kitkemiseen tähtäävien toimien pitää myös kunnioittaa oikeusvaltion periaatteita ja ihmisoikeuksia. Unkari on ottamassa täysin päinvastaisen tien.
Parlamentti saattoi kahden kolmasosan enemmistöllä voimaan hätätilalait, jotka siirtävät kaiken toimeenpano- ja lainsäädäntövallan Viktor Orbánin hallitukselle ilman määräaikaa. Parlamentti ei voi enää rajoittaa hallituksen valtaa, vaan hallitus saa hallita oman harkintansa mukaan. Uusia vaaleja ei järjestetä hätätilan aikana. Hätätilan perumiseen vaaditaan sama kahden kolmasosan enemmistö, joten Unkarin demokratia ja oikeusvaltio makaavat täysin Orbanin Fidesz-puolueen käsissä, jolla on nykyisessä parlamentissa 133 edustajaa 199:sta.
“Tarvitsisimme selkeät raamit, jotka turvaavat ja varmistavat, että kaikki perusoikeuksiamme rajoittavat toimet ovat välttämättömiä ja suhteessa koroviruksen aiheuttamaan terveysuhkaan. Mutta uusi hätätilalaki antaa hallitukselle vapaat kädet rajoittaa kaikkia ihmisoikeuksia”, sanoo Amnestyn Unkarin osaston toiminnanjohtaja Dávid Vig.
“Orbán on koko pääministerikautensa ajan ollut etulinjassa murentamassa perusoikeuksia Unkarissa. Hänen hallituksensa on kannustanut marginalisoitujen ryhmien syrjintään ja pyrkinyt hiljentämään hallitukselle kriittiset äänet. Hallituksen uusi rajoittamaton asema tulee todennäköisesti entisestään murentamaan ihmisoikeuksia Unkarissa”, Vig jatkaa.
Määrittelemättömän pitkä hätätila, uusia rikoslain asetuksia
Uudessa hätätilalaissa on useita vakavia puutteita ja ongelmia.
Ensinnäkin, laki antaa Orbanille mahdollisuuden hallita vailla parlamentin valvontaa ja antaa hänen hallitukselleen täyden lainsäädäntövallan. Parlamentti teki käytännössä itsestään tarpeettoman. Ja koska hätätilalakien purkamiselle ei ole annettu määräaikaa, ainoastaan Orbánin hallitus ja Fidesz-puolue itse voivat päättää milloin hätätilalait tulee päättää – jos milloinkaan. Hätätilan aikana ei pidetä myöskään uusia vaaleja.
Toisekseen, uudet lait asettavat myös kaksi pysyvää muutosta rikoslakiin, joista kumpikaan ei ole linjassa maan ihmisoikeussitoumusten kanssa. Ensimmäinen kriminalisoi väärän tiedon levittämisen pandemiasta, toinen karanteenin rikkomisen. Ottaen huomioon Orbanin hallituksen toimet lehdistönvapauden ja kansalaisyhteiskunnan tilan rajoittamiseksi, ovat molemmat herättäneet huolta niiden varsinaisesta käyttötarkoituksesta. Käytännössä ne jättävät kuitenkin erittäin paljon tulkinnanvaraa viranomaisille ja pahimmillaan niitä voidaan käyttää toimittajien, kansalaisaktivistien tai opposition jäsenten rangaitsemiseen.
Hätätilalakipaketti on saanut osakseen paljon kansainvälistä kritiikkiä. Maan kansalaisyhteiskunnan toimijoiden muodostama Civil-koalitio on koostanut huomionsa ja suosituksensa tänne.
Uusia hyökkäyksiä kansalaisjärjestöjä vastaan
Kansalaisyhteiskunta ja sen toimijat ovat olleet viime vuodet jatkuvan hyökkäyksen kohteena Unkarissa eivätkä viime päivät ole tehneet poikkeusta.
Esimerkiksi Amnesty on ollut laajan lokaamiskampanjan kohteena maan hallitusta lähellä olevassa mediassa sen jälkeen, kun se kritisoi hätätilalakipakettia ja sen vaikutusta maalle.
Amnestya on esimerkiksi kuvattu “rikollisjärjestöksi”, jonka työskentely maassa pitäisi estää kaikin mahdollisin keinoin. Hallitusta lähellä oleva media on esittänyt täysin järjettömiä väitteitä, joiden mukaan Amnesty olisi vaatimassa koronavirukseen sairastuneiden ihmisten vapauttamista karanteenista.
Amnestyn Unkarin osaston työntekijät ovat saaneet myös viestejä, joissa heitä on uhattu pahoinpitelyillä, vankeudella tai tappamisella.
David Vigin mukaan Amnestyn Unkarin osasto tulee kuitenkin jatkamaan työtään maassa:
“Me tulemme seuraamaan tilannetta tarkkaan ja tulemme taistelemaan jokaista ihmisoikeuksien heikennysyritystä vastaan. Me tulemme pitämään hallitusta vastuussa teoistaan varmistaaksemme, että Unkarin kansalaiset saavat nauttia heille kuuluvista oikeuksistaan.
- Lue Amnestyn julkinen lausunto: Government must not use extraordinary power to roll back human rights amid COVID-19 emergency
- Lue blogimme: Koronaviruksen oireisiin ei kuulu oikeusvaltiosta luopuminen