Israelin valtio on syyllistynyt ja syyllistyy Gazan palestiinalaisten kansanmurhaan 7.10.2023 aloittamallaan sotilaallisella hyökkäyksellä. Amnesty Internationalin tuore ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza’ -raportti paljastaa Israelin tarkoituksena olevan Gazan palestiinalaisten hävittäminen.
Raportti perustuu yhdeksän kuukauden tarkastelujaksoon ja laajaan aineistoon sekä oikeudelliseen analyysiin, ja sen ovat arvioineet myös ulkopuoliset asiantuntijat. Tämä artikkeli avaa raportin löydöksiä ja johtopäätöksiä sekä vastaa usein kysyttyihin kysymyksiin.
1. Mikä on kansanmurha?
Kansanmurha on yhden tai useamman kansanmurhan vastaisessa sopimuksessa kielletyn teon tekeminen, joka tähtää kansallisen, etnisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän hävittämiseen kokonaan tai osittain.
Kansanmurhan vastaisessa sopimuksessa kiellettyjä tekoja ovat:
- ryhmän jäsenten tappaminen
- vaikean ruumiillisen tai henkisen vamman aiheuttaminen ryhmän jäsenille
- ryhmän elinehtojen tahallinen huonontaminen, jonka tarkoituksena on ryhmän hävittäminen tarkoituksella
- sellaiset teot, joiden tarkoituksena on syntyvyyden ehkäiseminen ryhmän piirissä
- lasten pakkosiirtäminen ryhmästä toiseen.
Keskeistä kansanmurhan toteamiseksi on yllä mainittujen tekojen tarkoituksellisuus, eli se, että tekijän nimenomaisena tarkoituksena on ihmisryhmän hävittäminen.
Kansanmurha määritellään kansanmurhan vastaisessa yleissopimuksessa. Sopimuksen virallinen nimi on suomeksi ”Yleissopimus joukkotuhontana pidettävän rikoksen ehkäisemiseksi ja rankaisemiseksi”.
2. Mikä on Amnestyn tutkimuksen johtopäätös ja miten se sitä perustelee?
Amnestyn tutkimuksen johtopäätös on kerättyjen todisteiden perusteella, että 7.10.2023 jälkeen Israel on syyllistynyt ja syyllistyy palestiinalaisten kansanmurhaan Gazassa politiikallaan, toimillaan ja laiminlyönneillään. Amnestyn dokumentaatio osoittaa, että Israel on tehnyt kansanmurhan vastaisessa sopimuksessa kiellettyjä tekoja, joiden tarkoituksena on ollut nimenomaisesti tuhota Gazan palestiinalaiset. Gazan palestiinalaiset muodostavat merkittävän osan palestiinalaisväestöstä, joka muodostaa kansanmurhan vastaisen sopimuksessa suojatun ryhmä.
Amnestyn tutkimus keskittyi kolmeen viidestä kansanmurhan vastaisessa sopimuksessa kielletystä teosta:
- ryhmän jäsenten tappaminen
- vaikean ruumiillisen tai henkisen vamman aiheuttaminen ryhmän jäsenille
- ryhmän elinehtojen tahallinen huonontaminen, jonka tarkoituksena on ryhmän hävittäminen.
Raportti korostaa, kuinka Israel on luonut Gazan palestiinalaisille elinolot, joiden tarkoitus on ollut hävittää heidät. Tämä on tapahtunut kolmella tavalla:
- Tuhoamalla ja vahingoittamalla siviiliväestön selviytymisen kannalta kriittistä infrastruktuuria, kuten vesilaitoksia, jätteenkäsittelylaitoksia koteja ja viljelysmaata.
- Pakkosiirtämällä toistuvasti väestöä turvattomille alueille ja epäinhimillisiin oloihin.
- Kieltämällä tai estämällä keskeisten palveluiden, humanitaarisen avun ja elintärkeiden tarvikkeiden toimittamisen.
Nämä toimet ovat olleet samanaikaisia ja jatkuneet tauotta kuukausien ajan, mikä on moninkertaistanut niiden vahingollisuutta.
Amnesty on myös analysoinut tarkemmin 15 ilmaiskua siviilikohteisiin sekä perehtynyt muiden organisaatioiden analyyseihin, joissa on käsitelty muun muassa Israelin raskaiden aseiden käyttöä tiheästi asutuilla kaupunkialueilla. Myös tämä analyysi alleviivaa sitä, miten Israelin pommitukset Gazassa ovat tarkoituksellisesti aiheuttaneet valtavan määrän siviilien kuolemia ja loukkaantumisia.
3. Miten Amnesty on osoittanut, että Israelin tarkoituksena on ollut ihmisryhmän hävittäminen?
Kansanmurhan toteamiseksi täytyy osoittaa, että tarkoituksena on hävittää väestöryhmä osittain tai kokonaan. Amnesty on tarkastellut raportissaan kaikkia saatavilla olevia todisteita kokonaisvaltaisesti ja niiden pohjalta arvioinut, onko Israel syyllistynyt kansanmurhan vastaisessa sopimuksessa kiellettyihin tekoihin tarkoituksenaan nimenomaisesti hävittää Gazan palestiinalaiset.
Osoittaakseen Israelin nimenomaisen tarkoituksen hävittää Gazan palestiinalaiset Amnesty tarkasteli seuraavia asioita:
- Israelin yleinen toimintamalli Gazassa,
- Israelin hallituksen ja armeijan virkahenkilöiden epäinhimillistävät ja kansanmurhaan kehottavat lausunnot,
- Kokonaisuus, johon kuuluvat Israelin harjoittama apartheid-järjestelmä, Gazan vuodesta 2007 jatkunut saarto ja palestiinalaisalueen (Länsiranta, Itä-Jerusalem ja Gaza) laiton 57 vuotta kestänyt sotilaallinen miehitys.
Amnesty analysoi Israelin yleistä toimintamallia, erityisesti suoria iskuja siviileitä ja siviilikohteita vastaan, tarkoituksellisia summittaisia iskuja sekä koteihin, sairaaloihin ja terveydenhuoltoon, vesi- ja sanitaatioinfrastruktuuriin, viljelysmaahan ja kulttuuriomaisuuteen kohdistuneiden tuhojen laajuutta ja nopeutta, siviiliuhrien määrää, harhaanjohtavia ”evakuointimääräyksiä”, kidutusta ja vangitsemisia. Lisäksi Amnesty tutki jatkuvaa humanitaarisen avun pääsyn estämistä alueelle. Israelin toimintamallia arvioitiin huomioiden laajempi konteksti, eli Israelin ylläpitämä apartheid-järjestelmä, Gazan vuodesta 2007 jatkunut epäinhimillinen saarto ja palestiinalaisalueen 57 vuotta kestänyt laiton sotilaallinen miehitys.
Amnesty tutki 102 Israelin hallituksen, muiden toimihenkilöiden ja upseerien antamaa lausuntoa, joissa epäinhimillistettiin palestiinalaisia ja käytettiin rasistista retoriikkaa, kehotettiin kansanmurhaan tähtääviin tekoihin tai muihin palestiinalaisiin kohdistuviin rikoksiin, tai oikeutettiin niitä.
Amnestyn tutkimuksen mukaan 22 näistä lausunnoista, joissa kehotettiin kansanmurhaan tähtääviin tekoihin tai oikeutettiin niitä, oli sotilasoperaatiosta vastaavilta korkeilta viranhaltijoilta.
Raportissa sovelletaan Kansainvälisen tuomioistuimen ICJ:n käyttämää ”ainoan järkeenkäyvän päätelmän” standardia tarkoituksellisuuden päättelemiseen toimintamallin perusteella. Israel on ilmoittanut tavoitteekseen Hamasin tuhoamisen ja panttivankien vapauttamisen. Kansainvälisen oikeuden mukaan valtion tarkoituksena voi olla kansanmurha ja sen rinnalla myös muita tavoitteita. Kansanmurhan ei siis tarvitse olla ainoa päämäärä. Vaikka Israelilla on myös sotilaallisia tavoitteita, kaikki todisteet osoittavat, että ainoa järkeenkäypä johtopäätös Israelin toiminnasta Gazassa on, että se pyrkii samalla nimenomaisesti hävittämään palestiinalaiset Gazassa. Näin ollen Israel tähtää sotilaallisella hyökkäyksellään palestiinalaisten kansanmurhaan Gazassa.
4. Miten Amnesty on tehnyt tutkimuksensa?
Raportti perustuu Amnestyn dokumentaatioon Israelin toiminnasta Gazassa. Amnesty on tehnyt sekä kenttätutkimusta että etätutkimusta. Lisäksi Amnesty haastatteli 212 ihmistä, muun muassa Israelin ilmaiskujen, pakkosiirtojen, pidätysten tai siviili-infrastruktuurin tuhoamisen uhreja ja todistajia sekä ihmisiä, joihin Israelin iskut ja humanitaarisen avun rajoittaminen ovat vaikuttaneet. Lisäksi Amnesty on keskustellut viranomaisten, terveydenhuollon ammattilaisten ja humanitaarisen avun toimittamiseen osallistuneiden kanssa. Amnesty myös analysoi laajaa visuaalista ja digitaalista materiaalia, kuten satelliittikuvia, videoita ja valokuvia sekä lausuntoja ja raportteja israelilaisilta ja palestiinalaisilta ihmisoikeusryhmiltä, YK:n järjestöiltä ja humanitaarisilta järjestöiltä Gazassa. Myös Israelin hallituksen, armeijan korkeiden virkamiesten ja Israelin virallisten elinten lausuntoja analysoitiin.
Amnesty on ollut tutkimusta tehdessään useiden kuukausien ajan yhteydessä Israelin ministeriöihin ja hallintoon, ja pyytänyt lisätietoja. Huolimatta useista puheluista ja sähköpostiviesteistä Amnesty ei ole saanut raportin julkaisuhetkeen mennessä vastausta Israelin viranomaisilta.
5. Miksi Amnesty julkaisee raportin juuri nyt ja mitä se haluaa sillä saavuttaa?
Israelin kohtuuttomat ja raa’at hyökkäykset Gazaan ovat jatkuneet yli vuoden ajan. Uhrien ja tuhon määrä sekä tuhon nopeus on ollut ennennäkemätöntä. Tulitaukoa ei ole saavutettu ja kärsimys jatkuu silmiemme edessä.
Amnestyn raportin tavoite on auttaa pysäyttämään Gazassa meneillään oleva kansanmurha, estää uudet kansanmurhaan tähtäävät teot ja korostaa tulitauon kiireellisyyttä. Raportin ja sen löydösten on oltava herätys kansainväliselle yhteisölle: tämä on kansanmurha ja se on lopetettava nyt. Pidemmällä aikavälillä Amnestyn tavoitteena on saada kansainvälisen oikeuden loukkauksiin, kansanmurhaan ja vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyneet vastuuseen sekä saada oikeutta ja korvauksia uhreille ja eloonjääneille.
Valtioiden, jotka edelleen toimittavat aseita Israelille, erityisesti Yhdysvaltojen, on tunnistettava, että ne rikkovat velvoitettaan estää kansanmurha ja ottavat riskin osallisuudesta kansanmurhaan. Amnesty on dokumentoinut, että Israel on käyttänyt yhdysvaltalaisia aseita iskuissa, joissa on kuollut ja vahingoittunut siviilejä.
6. Eikö Israelilla ole oikeus puolustaa itseään? Eikö Israelin toimintaa Gazassa perustele tarkoitus tuhota Hamas ja sen aiheuttama uhka, eikä niinkään Gazan palestiinalaisten hävittäminen?
Kansainvälisen oikeuden mukaan rikoksia, kansanmurha mukaan lukien, ei voida oikeuttaa. Israelilla on kansainväliseen oikeuteen perustuva velvollisuus suojella kaikkia sen lainkäyttövallan piirissä olevia ihmisiä, myös miehitetyillä alueilla – olivatpa he palestiinalaisia tai israelilaisia.
Vuosien mittaan Israel on toistuvasti perustellut vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja sotarikoksia palestiinalaisia vastaan turvallisuudella. Israel on asettanut Gazan saartoon, jolla se rankaisee kollektiivisesti siviiliväestöä. Israel on myös rajoittanut ankarasti ja pitkäkestoisesti Gazan ja Länsirannan asukkaiden liikkumisenvapautta. Turvallisuusuhat eivät voi koskaan oikeuttaa kansanmurhaa Gazassa tai apartheid-järjestelmää palestiinalaisia vastaan.
Israel on toistuvasti väittänyt, että sen teot Gazassa ovat laillisia ja että ne voidaan perustella sotilaallisella tavoitteella hävittää Hamas. Riippumatta siitä, pitääkö Israel palestiinalaisten tuhoamista välineenä Hamasin tuhoamiseksi tai sen hyväksyttävänä “oheisvahinkona”, tällainen näkemys palestiinalaisista arvottomina on jo itsessään todiste tarkoituksellisuudesta. Se, että iskujen kohteena olevia pidetään ali-ihmisinä, jotka eivät ansaitse suojelua, on kansanmurhan piirre.
Hamasin ja muiden aseistautuneiden ryhmien sotarikokset Israelissa 7.10.2023, kuten tappamiset ja panttivankien ottaminen, eivät voi koskaan oikeuttaa Israelin Gazan palestiinalaisiin kohdistamaa kansanmurhaa.
7. Mitä Amnesty on sanonut Hamasin ja muiden aseistautuneiden palestiinalaisryhmien sotarikoksista 7.10.2023?
Amnesty tuomitsi yksiselitteisesti Hamasin ja muiden aseellisten ryhmien ihmisoikeusloukkaukset ja julmuusrikokset. Amnesty totesi lehdistötiedotteessaan muutama päivä iskujen jälkeen, että Hamas ja muut aseistautuneet palestiinalaisryhmät olivat rikkoneet räikeästi kansainvälistä oikeutta ja tehneet julmia rikoksia, kuten murhia, panttivankien ottamista ja summittaisia raketti-iskuja. Hamas ja muut aseistautuneet palestiinalaisryhmät on saatava vastuuseen rikoksistaan. Amnesty on todentanut kammottavia videoita, joissa siviilejä ammutaan ja ihmisiä raahataan panttivangeiksi. Amnesty on johdonmukaisesti vaatinut, että panttivangit tulee vapauttaa välittömästi, ehdoitta ja vahingoittumattomina
Amnestyn laajempi tutkimus 7.10.2023 tehdyistä iskuista ja niiden jälkiseurauksista on käynnissä.
8. Mitä kansainvälisen yhteisön pitää tehdä seuraavaksi?
Raporttimme on oltava herätys kansainväliselle yhteisölle: tämä on kansanmurha, ja se on lopetettava nyt.
Israelille aseita toimittavien valtioiden on tiedettävä, että ne rikkovat velvoitettaan estää kansanmurha ja ottavat riskin osallisuudesta kansanmurhaan.
Amnesty vaatii Israelia lopettamaan palestiinalaisten kansanmurhan Gazassa ja tekemään yhteistyötä Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ:n) kanssa. Vaadimme myös, että Israel noudattaa ICJ:n tammikuussa 2024 määräämiä väliaikaisia toimenpiteitä. Niihin kuuluvat muun muassa seuraavat:
- Israelin on kiireellisesti ryhdyttävä toimiin Gazan humanitaarisen tilanteen parantamiseksi.
- Israelin on sallittava esteetön ja välitön pääsy Gazaan riippumattomille tutkijoille.
- Israelin täytyy säästää kaikki kansanmurhaan tai kansainvälisen oikeuden loukkauksiin liittyvät todisteet.
Muiden valtioiden täytyy lopettaa pelkkä tyrmityksen ilmaiseminen ja ryhtyä voimakkaisiin toimiin, joilla painostetaan Israelia lopettamaan kansanmurha ja ryhtymään ICJ:n määräämiin väliaikaisiin toimenpiteisiin.
Valtioiden pitää välittömästi keskeyttää aseiden toimittaminen Israelin sekä lopettaa sotilaalliset koulutukset ja muu sotilaallinen apu.
Valtioiden täytyy varmistaa, että syylliset joutuvat vastuuseen kaikista kansainvälisen oikeuden loukkauksista, kuten sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä kansanmurhasta.
Lisäksi valtioiden on painostettava Israelia lopettamaan Gazan ja muun miehitetyn palestiinalaisalueen laiton miehitys ICJ:n heinäkuussa 2024 antaman lausunnon mukaisesti, jonka YK:n yleiskokous laajalla enemmistöllä vahvisti syyskuussa 2024
Israelin on lopetettava Gazan laiton saarto, joka on aiheuttanut haitalliset elinolot palestiinalaisille jo 16 vuoden ajan ennen 7.10.2023 tapahtumia. Järjestelmämuutos on välttämätön, jotta Israelin kansainvälisen oikeuden vastaiset rikokset loppuvat eikä kansanmurha jatku.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!