Valtaosa Amnesty Internationalin tilaamaan kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että Fifan tulisi maksaa korvauksia Qatarin siirtotyöläisille. Suomessa peräti 71 prosenttia vastaajista toivoo, että Palloliitto ottaisi julkisesti aktiivisemmin kantaa Qatarin MM-kisojen valmisteluun liittyviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Kansainvälisessä kyselytutkimuksessa kartoitettiin yleisön mielipiteitä muun muassa Qatarin jalkapallon MM-kisojen valmistelussa tapahtuneiden ihmisoikeusloukkausten kompensointiin sekä kansallisten lajiliittojen rooliin kisojen alla.
YouGovin toteuttamaan tutkimukseen vastasi 17 477 aikuista 15 eri maassa. Kysely toteutettiin Suomessa, Argentiinassa, Belgiassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Keniassa, Meksikossa, Marokossa, Hollannissa, Norjassa, Espanjassa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Vastaajista 54 prosenttia sanoi katsovansa todennäköisesti ainakin yhden ottelun kisojen aikana.
Lähes kolme neljästä vastaajasta kannattaa ihmisoikeusloukkausten kompensointia
74 prosenttia kyselyyn vastanneista – ja 84 prosenttia vastaajista, jotka aikovat katsoa ainakin yhden ottelun kisojen aikana – oli sitä mieltä, että Fifan tulisi käyttää osa MM-kisojen tuloista siirtotyöläisten kokemien ihmisoikeusloukkausten kompensoimiseen. Suomessa tuki kisojen valmisteluun liittyvien ihmisoikeusloukkausten kompensoimiseksi oli vieläkin suurempaa: kompensointia kannatti 79 prosenttia kaikista vastaajista ja peräti 89 prosenttia niistä vastaajista, jotka aikoivat katsoa ainakin yhden ottelun kisojen aikana.
Yli kaksi kolmasosaa kaikista vastaajista oli sitä mieltä, että kansallisten lajiliittojen tulisi puhua avoimesti ja näkyvästi ihmisoikeusloukkauksista, jotka liittyvät Qatarin MM-kisojen valmisteluun. Suomessa 71 prosenttia vastaajista toivoi Palloliitolta näkyvämpää roolia.
“Vaikka Suomi ei ole mukana MM-kisoissa, suuri yleisö on yhä kiinnostunut Qatarin siirtotyöläisten kohtalosta. Kyselyn tulokset lähettävät Palloliitolle selvän viestin siitä, ettei se ole tehnyt tarpeeksi näkyvää ja vaikuttavaa työtä ihmisoikeuksien eteen”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
#PayUpFIFA-kampanja vaatii kompensaatio-ohjelman perustamista ennen kisojen alkua
Fifa myönsi vuoden 2022 jalkapallon MM-kisat Qatarille jo vuonna 2010, eikä Qataria tällöin velvoitettu parantamaan työlainsäädäntöään. Siitä asti sadat tuhannet siirtotyöntekijät ovat kohdanneet toistuvia ihmisoikeusloukkauksia rakentaessaan infrastruktuuria kisoille.
Ihmisoikeusjärjestöt, ammattiliitot ja faniryhmät käynnistivät toukokuussa 2022 #PayUpFIFA-kampanjan, joka vaatii Fifaa maksamaan vähintään 440 miljoonaa dollaria korvauksina siirtotyöläisille. Summa on yhtä suuri kuin kisoissa jaettu voittosumma. Fifa tienaa kisoista kaikkiaan noin kuusi miljardia dollaria.
Kompensaatio-ohjelman täytyy sisältää korvauskulut, joihin kuuluu työntekijöiden maksamattomat palkat, tuhansien työntekijöiden maksamat kohtuuttomat rekrytointimaksut sekä korvaus työolojen aiheuttamista vahingoista ja kuolemista. Ohjelman tulee tukea työolojen parannusta ja työntekijöiden oikeuksia myös tulevaisuudessa.
“Mennyttä ei voi muuttaa, mutta kompensaatio-ohjelma on selkeä ja helppo keino, jolla Fifa ja Qatar voivat edes jollain tavalla antaa hyvitystä niille sadoille tuhansille työläisille, jotka ovat tehneet nämä kisat mahdolliseksi”, sanoo Johansson.
#PayUpFIFA-kampanja on korostanut myös kansallisten jalkapalloliittojen vastuuta. Niillä on velvollisuus vaatia kansainvälisten ihmisoikeussopimusten noudattamista. Yksikään kansallinen jalkapalloliitto ei ole julkisesti vaatinut juuri Fifalta kompensaatio-ohjelmaa, vaikka useat liitot ovatkin tukeneet korvausvaatimuksia periaatteen tasolla mediassa.
“Oma mielikuvani on, että sen jälkeen, kun Suomi karsiutui kisoista, Palloliiton kiinnostus viedä näitä asioita eteenpäin muiden Pohjoismaiden jalkapalloliittojen kanssa on selvästi laantunut”, sanoo Johansson.
Kyselyn toteutti YouGov Plc. Amnesty Internationalin toimeksiannosta. Kokonaisotanta oli 17 477 aikuista. Kysely toteutettiin 16.8.–6.9.2022 verkossa. Luvut ovat painotettuja ja edustavat kaikkien vastaajamaiden aikuisia, eli yli 18-vuotiaita ihmisiä.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!