Uuden raporttimme mukaan Väli- ja Etelä-Amerikassa useat naiset, jotka työskentelevät edistääkseen seksuaalikasvatusta, pääsyä turvalliseen aborttiin, nykyaikaisten ehkäisyvälineiden saatavuutta ja muita seksuaali- ja lisääntymisterveysoikeuksia, joutuvat lisääntyvien mustamaalauskampanjoiden ja uhkausten kohteiksi. Häiritsijät pyrkivät estämään aiheesta käydyn julkisen keskustelun.
“Abortista ja seksuaalikasvatuksesta latinalaisessa Amerikassa puhuva leimataan kevyin perustein ’rikolliseksi’, ’murhaajaksi’ ja jopa ’terroristiksi’. Elleivät hallitukset osoita suojelevansa näiden rohkeiden ihmisoikeuspuolustajien työtä, muuttuvat heidän olosuhteensa tulevaisuudessa vaarallisiksi”, sanoo Erika Guevara Rosas, Amnesty Internationalin Amerikan osaston johtaja.
Abortista ja seksuaalikasvatuksesta latinalaisessa Amerikassa puhuva leimataan kevyin perustein ’rikolliseksi’, ’murhaajaksi’ ja jopa ’terroristiksi’.
Olemme puhuneet latinalaisessa Amerikassa kymmenien naispuolisten ihmisoikeuspuolustajien kanssa, jotka ovat työnsä vuoksi joutuneet julkisen häirinnän, tappouhkausten ja fyysisten hyökkäysten kohteiksi. Hyökkäyksistä ovat vastuussa sekä yksityiset tahot että hallitusten edustajat. Rikoksia tutkitaan harvoin, eivätkä tekijät joudu lähes koskaan oikeuden eteen.
“Mustamaalauskampanjat ovat yleinen keino estää aktivisteja puhumasta julkisesti asioista, jotka ovat viranomaisten kannalta epämiellyttäviä. Ne ovat usein myös ensimmäinen askel ennen aktivistien haastamista oikeuteen. Kampanjat itsessään eivät ole yllätys, mutta on järkyttävää nähdä viranomaisten seuraavan toimettomina aktivistien ja heidän perheidensä terrorisoimista niin pitkään, että aktivistit ovat valmiita lopettamaan työnsä.”
Tappouhkauksia ja hakkerointia
10-vuotiaan raiskauksen uhrin omaisten pyyntöä aborttiin tukenut, paraguaylaisessa ihmisoikeusjärjestö CLADEM:ssa työskentelevä aktivisti on joutunut uhkailun, häirinnän ja tarkkailun kohteeksi. CLADEMIN jäsenten mukaan heidän puhelimiaan ja tietokoneitaan on hakkeroitu. Tuntemattomat ovat kuvanneet heitä ja heidän perheitään. Heitä on myös uhkailtu puhelimitse ja heidän autojaan on vahingoitettu.
Meksikon Yucatánissa – jossa pääsy aborttipalveluihin sallitaan laissa tietyissä olosuhteissa – vihakampanja alueen ainoaa turvallisia ja laillisia abortteja tarjoavaa klinikkaa vastaan pakotti suurimman osan klinikan henkilökunnasta päättämään työsuhteensa. Heitä pelotti mitä tapahtuisi, jos heidät voitaisiin tunnistaa klinikan työntekijöiksi.
El Salvadorissa naisten oikeuksien puolustajien sanotaan ”edistävän kuoleman kulttuuria”.
Vuonna 2014 ja aiemmin tänä vuonna El Salvadorissa naisten oikeuksien järjestöjen Agrupación Ciudadana por la Despenalización del Aborton ja Colectiva Feminista para el Desarrollo Localin jäsenet joutuivat häirintäkampanjan kohteiksi sen jälkeen kun he julkisesti ilmaisivat tukensa 17 naiselle, jotka oli vangittu raskauteen liittyvien komplikaatioiden takia. Abortin vastaiset ryhmät, konservatiiviset tiedotusvälineet ja poliitikot ilmaisivat julkisesti, että El Salvadorissa nämä naisten oikeuksien puolustajat ”edistävät kuoleman kulttuuria”.
“Epäonnistumalla ihmisoikeusaktivistien mittaamattoman arvokkaan työn suojelemisessa, ja syyllistymällä rikoksiin, hallitukset kautta Väli- ja Etelä-Amerikan pitävät yllä olosuhteita, joissa mustamaalauskampanjat voivat jatkua. Kuinka pitkälle häirinnän tai väkivallan pitää mennä, ennen kuin viranomaiset puuttuvat tilanteeseen?” Erika Guevara Rosas kysyy.