Viime viikolla Euroopan ihmisoikeustuomioistuin päätti, että sukupuolenkorjausleikkaukseen pääsemiseen ehdoksi ei saa asettaa vaatimusta henkilön sterilisoinnista. Tämä on rohkaiseva askel kohti transihmisten tasa-arvon saavuttamista Euroopassa.
10. maaliskuuta tapauksessa Y.Y. vastaan Turkki tuomioistuin tuomitsi lisääntymiskyvyttömyyden ehtona sukupuolenkorjausleikkauksen toteuttamiselle loukkaavan ihmisen oikeutta yksityis-ja perhe-elämään (artikla 8 Euroopan ihmisoikeussopimuksessa).
Turkin tuomioistuimet ovat vuosia evänneet Y.Y:n pääsyn sukupuolenkorjausoperaatioihin, koska häntä ei ollut sterilisoitu. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan tällainen yksityiselämän rajoitus ei ollut tarpeellinen yleisen edun eikä hakijan fyysisen ja moraalisen koskemattomuuden suojelemiseksi, mikä oli paikallisten tuomioistuinten mielestä hyväksyttävä tavoite.
Turkin lainsäädännön mukaan (artikla 40 Turkin siviililaissa) henkilö voi ”vaihtaa sukupuoltaan” (cinsiyet degisikligi) vain, jos hän täyttää tietyt vaatimukset. Suomen tapaan edellytyksiin kuuluu täysi-ikäisyys, psykiatrinen diagnoosi, naimattomuus sekä lisääntymiskyvyttömyys. Y.Y:n tapauksessa Turkin tuomioistuimet tulkitsivat artikla 40:n vaativan hänen olevan pysyvästi lisääntymiskyvytön, jotta hän olisi oikeutettu sukupuolenkorjaustoimenpiteisiin.
Historiallinen ensimmäinen tapaus
Tämä on ensimmäinen oikeustapaus, jossa Euroopan ihmisoikeustuomiooistuin totesi sterilisaatiopakon sukupuolenkorjausleikkauksen edellytyksenä olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Päätös ei kuitenkaan ota kantaa lisääntymiskyvyttömyyden vaatimukseen sukupuolen juridisessa vahvistamisessa.
Kaiken kaikkiaan 21:ssa Euroopan valtiossa mukaan lukien Belgia, Suomi, Ranska, italia, Norja ja Turkki henkilön on oltava lisääntymiskyvytön, jotta hän voi vahvistaa juridisen sukupuolensa. Tämä altistaa heidät julmaan, epäinhimilliseen ja halventavaan kohteluun, loukkaa heidän oikeuksiaan yksityis- ja perhe-elämään sekä korkeimpaan saavutettavissa olevaan terveydentilaan.
Korkea aika lopettaa syrjintä
Vaadimme hallituksia varmistamaan, että transsukupuolinen ihminen voi vahvistaa juridisen sukupuolensa yksinkertaisella, nopealla, läpinäkyvällä ja esteettömällä menetelmällä ilman pakottamista tarpeettomiin lääketieteellisiin tai muutoin syrjiviin vaatimuksiin, jotka loukkaavat heidän ihmisoikeuksiaan.
Työskentelemme parhaillaan sen varmistamiseksi, että tuleva eduskunta muuttaa translakia transihmisten itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi. Lue lisää Korkea aika -vaalikampanjasta täältä ja haasta ehdokkaasi sitoutumaan translain uudistamiseen.
Taustatietoa
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on aikaisemmin todennut, että juridisen sukupuolen vahvistamisen kieltäminen henkilöltä, joka on läpikäynyt sukupuolenkorjausleikkauksen, loukkaa artikla 8:aa, oikeutta yksityis- ja perhe-elämään (Goodwin v. Yhdistynyt Kuningaskunta). Heinäkuussa 2014 tuomioistuin valitettavasti totesi, ettei vaatimus siviilisäädyn muutoksesta sukupuolen vahvistamiseen loukannut samaa artiklaa (Hämäläinen v. Suomi).