Turkin korkein vetoomustuomioistuin on tehnyt päätöksen niin kutsutussa Büyükada-jutussa. Päätös koskee neljää ihmisoikeuspuolustajaa, joita vastaan nostettiin perusteettomat syytteet yli viisi vuotta sitten. Tuomioiden kumoaminen on suuri helpotus, mutta osoittaa jälleen kerran niiden poliittisen luonteen, sanoo Amnesty International.
Turkin korkein vetoomustuomioistuin on kumonnut Taner Kılıçin, Özlem Dalkıranin, Idil Eserin ja Günal Kursunin tekaistut tuomiot. Kılıçin, joka on Amnestyn Turkin osaston kunniapuheenjohtaja, tapaus palautettiin ensimmäiseen oikeusasteeseen vaillinaisen tutkinnan perusteella. Dalkıran, Eser ja Kursun vapautuivat syytteistä, tosin tuomiot antaneen oikeusistuimen tulee vielä vahvistaa vapauttavat tuomiot.
Ihmisoikeuspuolustajia syytettiin terrorismista, vaikka todisteita syytteiden tueksi ei koskaan esitetty. Vetoomustuomioistuimen päätös kumota tekaistut tuomiot on voitto ihmisoikeuksille.
“Päätös tuo kauan kaivatun pisteen oikeuden irvikuvalle. Olemme äärimmäisen helpottuneita tuomioiden kumoamisesta, mutta pettyneitä siihen, että Tanerin tutkintaa jatketaan”, sanoo Amnesty Internationalin pääsihteeri Angés Callamard.
“Päätös tuomioiden kumoamisesta paljastaa myös niiden todellisen tarkoituksen: oikeutta käytetään aseena, jolla hiljennetään kriittisiä ääniä.”
Läheiset suhteet Amnestyyn
Syyttäjä aloitti perusteettoman oikeusjutun 11 ihmisoikeuspuolustajaa vastaan kesällä 2017. Heinäkuussa 2020 neljä ihmisoikeuspuolustajaa tuomittiin vankeuteen ja seitsemän muuta vapautettiin.
Taner Kılıçiä syytettiin terroristiorganisaation jäsenyydestä ja pidettiin tutkintavankeudessa yli vuoden ajan. Lopulta Kılıç tuomittiin kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Özlem Dalkıran, Idil Eser ja Günal Kursun taas tuomittiin terroristiorganisaation avustamisesta kahden vuoden ja kuukauden vankeusrangaistukseen.
Marraskuussa 2020 alueellinen vetoomustuomioistuin vahvisti neljän ihmisoikeuspuolustajan saamat tuomiot. Vuosien aikana tapauksia käsiteltiin oikeudessa 12 kertaa. Kaikki syytteet osoitettiin tekaistuiksi, eikä syyttäjä koskaan esittänyt todisteita väitetyistä rikoksista.
Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on vahvistanut, että Taner Kılıçiä ei voida epäillä mistään rikoksesta ja että hänen tutkintavankeutensa terrorismirikoksista liittyi suoraan hänen toimintaansa ihmisoikeuspuolustajana.
Kaikilla tuomion saaneilla ihmisoikeuspuolustajilla on läheiset suhteet Amnesty Internationaliin. Taner Kılıç ja Özlem Dalkıran ovat Amnestyn Turkin osaston perustajajäseniä. He ovat viimeisten 20 vuoden aikana olleet niin Turkin Amnestyn kuin maan koko ihmisoikeusyhteisön kantavia voimia. Pakolaisjuristina toimiva Taner Kılıç oli pidätysten aikaan kesällä 2017 Amnestyn Turkin osaston puheenjohtaja ja Idil Eser osaston toiminnanjohtaja. Günal Kurşun on aktiivinen ihmisoikeuspuolustaja, pitkäaikainen Amnestyn jäsen, juristi ja kansainvälisen rikoslain asiantuntija.
“Vaikka juhlimme korkeimman vetoomustuomioistuimen päätöstä, emme unohda Turkin vankiloissa viruvia ihmisoikeuspuolustajia. Pysymme Tanerin ja kaikkien niiden tukena, jotka eivät suostu hiljenemään Turkin painostuksen alla. Taistelemme ihmisoikeuksien puolesta loppuun saakka”, sanoo Angés Callamard.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!