Turkin viranomaiset valmistelevat uutta lakiesitystä, jonka nojalla voisi vapautua jopa 100 000 vankia. Lakiesitys on kuitenkin vajaa – se ei koske poliittisin perustein vangittuja ihmisiä.
Turkki valmistelee lakiesitystä jopa 100 000 vangin vapauttamiseksi täpötäysistä vankiloista. Maassa on tällä hetkellä noin 300 000 vankia. Lisäksi vankiloissa työskentelee kymmeniä tuhansia ihmisiä, joille jo pelkästään vankiloiden ylikansoitus ja epähygieeniset olot ovat terveysriski. Koronapandemia asettaa heidät entistä suurempaan vaaraan, joten lakiesityksen kiirehtiminen pandemian uhatessa on tervetullut toimi.
Esitys on kuitenkin puutteellinen: Amnesty ja muut ihmisoikeusjärjestöt huomauttavat, että lakiesitys ei koske epäoikeudenmukaisesti syytettyjä ja vangittuja toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia ja muita ainoastaan oikeuksiensa harjoittamisen takia vangittuja ihmisiä. Vaadimme Turkin viranomaisia vapauttamaan heidät välittömästi.
Lisäksi tutkintavankeudessa olevien vankien tilanne tulisi arvioida uudelleen. Turkin viranomaiset käyttävät tutkintavankeutta rutiininomaisesti ja rangaistustarkoituksessa, vaikka sen tulisi olla poikkeuksellinen toimi.
Myös kaikkien vankien terveydentila tulisi ottaa huomioon ja harkita COVID-19 -viruksen riskiryhmään kuuluvien vapauttamista.
Turkin nykyisen lainsäädännön mukaan vangit voivat anoa pääsyä ehdonalaiseen suoritettuaan kaksi kolmasosaa tuomiostaan. Tietojemme mukaan lakiesityksessä, joka on tulossa parlamentin käsittelyyn lähipäivinä, aika lyhenee puoleen tuomiosta.Lisäksi esitetään, että raskaana olevat naiset ja yli 60-vuotiaat, joiden terveydentila on heikentynyt, asetettaisiin kotiarestiin.
Kaikkia uusi lakiesitys ei vapauta vankilasta. Esimerkiksi terrorismirikoksista syytettyjen tuomioita ei lyhennettäisi. Lakiesitys ei myöskään koske tutkintavankeudessa olevia tai niitä, joiden tuomio on vetoomuskäsittelyssä.
Terrorismin vastaiset lait ovat Turkissa epämääräisiä ja niitä käytetään laajasti väärin toimittajia, ihmisoikeuspuolustajia, oppositioaktivisteja, juristeja ja muita kriittisiä ääniä vastaan. Monia pidetään pitkään tutkintavankeudessa ilman mitään pitäviä todisteita rikoksista – heidän joukossaan esimerkiksi tunnettu toimittaja ja kirjailija Ahmet Altan, kurdipoliitikko Selahattin Demirtaş ja kansalaisyhteiskuntavaikuttaja Osman Kavala. Sekä Altan, Demirtaş että Kavala kuuluvat epidemian riskiryhmään. Heitä ei olisi koskaan pitänyt vangita, ja heidän jättämisensä lakiuudistuksen ulkopuolelle on entistäkin epäoikeudenmukaisempaa.
Yhdessä muiden järjestöjen kanssa Amnesty vaatii Turkin hallitusta ja parlamenttia kunnioittamaan syrjinnän kieltoa toimissa, joihin Turkki ryhtyy vähentääkseen vankien terveysriskejä. Lakiesityksen tarkoituksena on jättää poliittisin perustein vangitut vapauttamisen ulkopuolelle.
Tuhannet ilmaisunvapauttaan ja kokoontumisvapauttaan rauhanomaisesti käyttäneet ihmiset ovat epäoikeudenmukaisesti telkien takana ja nyt heidän terveytensä on vakavassa vaarassa. Turkin on noudatettava kansainvälisiä velvoitteitaan ja turvattava kaikkien vankien oikeus terveyteen ilman syrjintää.
Turkin viranomaisilla on nyt hyvä tilaisuus vapauttaa välittömästi epäoikeudenmukaisesti vangitut ihmiset ja kevyin perustein tutkintavankeudessa olevat, sekä ne, jotka kuuluvat epidemian riskiryhmään.
Allekirjoittaneet organisaatiot
ARTICLE 19
Punto24, Platform for Independent Journalism
Amnesty International
ARTICOLO 21
Association of European Journalists (AEJ_
Cartoonists’ Rights Network International (CRNI)
Committee to Protect Journalists (CPJ)
Danish PEN
English PEN
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
European Federation of Journalists (EFJ)
Freedom House
Frontline Defenders
German PEN
Index on Censorship
Initiative for Free Expression – Turkey (IFoX)
International Press Institute (IPI)
IPS Communication Foundation/bianet
IFEX – the Global Network Defending and Promoting Free Expression
Norwegian PEN
Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBCT)
PEN Canada
Reporters Without Borders (RSF)
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
Swedish PEN
Turkey Human Rights Litigation Support Project (TSLP)
Wan-Ifra/World Association of News Publishers