Turkin viranomaisten on toimittava välittömästi ja suojeltava mielenosoittajia vammoilta ja mahdolliselta hengenvaaralta. Heidän on varmistettava, että mielenosoittajien perustavanlaatuiset oikeudet toteutuvat. Myös yleisön turvallisuus on varmistettava, toteaa Amnesty International.
”Poliisin liiallinen voimankäyttö saattaa Turkissa olla tavanomaista, mutta silti on häpeällistä, miten raskain keinoin poliisi reagoi Taksimin rauhanomaisiin mielenosoituksiin. Poliisin toiminta on ollut omiaan lietsomaan väkivaltaa kaduilla, ja ihmisiä on myös loukkaantunut väkivaltaisuuksissa”, kertoo Amnestyn Euroopan johtaja John Dalhusien.
Amnestyn Turkin toimisto sijaitsee mielenosoitusten keskuksena toimivan Taksimin alueen lähellä. Tilat olivat viikonlopun ajan auki yötä päivää ja toimivat turvapaikkana mielenosoittajille, joiden vammoja myös hoiti kahdenkymmenen lääkärin joukko. Myös muut Istanbulissa toimivat kansalaisjärjestöt ovat toimineet samoin.
Poliisin väkivallan vuoksi loukkaantuneet lasketaan tuhansissa
Raporttien mukaan yli tuhat mielenosoittajaa on vammautunut. Osa loukkaantuista on yhä sairaalassa kriittisessä tilassa. Vastoin aiempaa tietoa kuolonuhreilta on kuitenkin tähän asti vältytty.
Erityisesti poliisin käyttämä kyynelkaasu on uhka mielenosoittajien terveydelle. Tarkkaa lukumäärää kyynelkaasun vuoksi loukkaantuneista ei tiedetä. Tiedetään kuitenkin, että osa loukkaantuneista on saanut vakavia pään alueen vammoja, jotka ovat aiheutuneet kyynelkaasupatruunoiden osumista.
Mielenosoitusten tapahtumapaikoilla on satoja tyhjiä kyynelkaasupatruunoita, ja poliisin on useaan otteeseen nähty tarkoituksella tähtäävän yksittäisiä mielenosoittajia kyynelkaasupatruunoilla. Moni on ilmeisesti myös menettänyt näkönsä, kun kyynelkaasua on käytetty lähietäisyydeltä.
Poliisi on suihkuttanut kyynelkaasua myös suljetuille alueille, joilla sen käyttö on terveydelle erityisen vaarallista. Joissain tapauksissa kaasua on suihkutettu suoraan koteihin ja liikehuoneistoihin, jotka ovat tarjonneet suojaa pakeneville mielenosoittajille. Raporttien mukaan poliisi on suihkuttanut kyynelkaasua myös Taksimin sairaalan sisäänkäynnin läheisyydessä.
Paikalla olleiden mielenosoittajien, asianajajien ja lääkäreiden mukaan poliisi on käyttänyt järjestelmällisesti myös vesitykkejä Istanbulin keskustan mielenosoitusten rauhoittamiseen. Vesitykkejä on käytetty sekä rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan että suunnattu poliisia kivillä heittäneitä protestoijia kohti.
Amnesty on kuullut myös tapauksista, joissa pidätettyjä mielenosoittajia on suljettu jopa 12 tunnin ajaksi täyteen ahdettuihin poliisiautoihin ilman ruokaa, vettä tai mahdollisuutta käyttää vessaa. Amnesty on saanut 49 valitusta yksittäisiltä ihmisiltä, jotka kertovat tulleensa poliisin pahoinpitelemiksi pidätettyinä ollessaan.
Loukkaantuneilta mielenosoittajilta on evätty pääsy hoitoon
Amnestyn saamien tietojen mukaan poliisi on evännyt loukkaantuneilta mielenosoittajilta sekä kadulla että pidätystiloissa pääsyn hoitoon. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat yrittäneet perustaa kaduille tilapäisiä klinikoita vammautuneiden mielenosoittajien hoitamiseksi. Poliisin jatkuva kyynelkaasun käyttö on kuitenkin vaikeuttanut klinikoiden pystyttämistä. Lähistön yksityiset sairaalat ovat vastanneet lääketieteellisen hoidon tarpeeseen avaamalla ovensa mielenosoittajille ja kutsuneet lääkäreitä vapaalta töihin.
”On selvää, että poliisin voimankäyttöä on ohjannut halu lopettaa ja estää kaikenlaiset mielenilmaukset. Vain hyvin harvat mielenosoittajat ovat turvautuneet väkivaltaan, eikä poliisin voimankäyttö ole suhteessa siihen”, toteaa Dalhusien.
Turkin viranomaisten on puututtava väkivaltaan
Yhä paisuvasta kriisistä huolimatta Turkin viranomaiset eivät muuta kurssiaan; merkkejä mielenosoittajien tai yleisön suojelemisesta ei ole havaittavissa.
Amnesty vaatii Turkin pääministeri Recep Tayiip Erdogania toimimaan välittömästi, jotta poliisi lopettaa väkivallan käytön. Pidätettyihin ja vangittuihin mielenosoittajiin kohdistuvan väkivallan on loputtava ja heidän hoitoon pääsynsä on turvattava. Väkivaltaa on tutkittava riippumattomasti ja tehokkaasti ja hallituksen on toimittava kriisin lopettamiseksi.
”Turkin viranomaisten on sallittava rauhanomaisten mielenosoitusten jatkuminen ja arvioitava poliisin käyttämät menetelmät. Pahoinpitelyt on tutkittava ja niihin syyllistyneet on saatava vastuuseen teoistaan”, Dalhuisen sanoo.