Euroopan komissio on ilmoittanut käynnistävänsä rikkomusmenettelyn Tšekkiä vastaan romanivähemmistön syrjinnästä.
Hieno päätös on myös historiallinen: kyseessä on ensimmäinen kerta, kun komissio käynnistää rikkomusmenettelyn EU:n jäsenvaltiota vastaan ns. rasismidirektiivin perusteella. Rasismidirektiivi kieltää etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän työpaikoilla, koulutuksessa sekä palveluiden ja asuntojen tarjonnassa. Komissio katsoo, ettei Tšekki ole noudattanut kyseistä direktiiviä antaessaan romanilasten syrjinnän jatkua tšekkiläisissä kouluissa.
Komission ilmoitus rikkomusmenettelyn käynnistämisestä tapahtui puolitoista vuotta sen jälkeen, kun Amnesty International yhteistyössä muiden kansalaisjärjestöjen kanssa esitti komissiolle vaatimuksen puuttua romanilasten syrjintään tšekkiläisissä kouluissa. Amnesty esitti komissaari Viviane Redingille vetoomuksen, jonka oli allekirjoittanut lähes 100 000 tukijaa ympäri maailman, mukaan lukien yli 5000 suomalaista.
Laajalla vetoomuskampanjalla vaikutimme komission päätökseen ja saimme aikaan toivottuja tuloksia.
”Amnesty International on kerännyt vuosien ajan tietoa romanivähemmistöön kuuluvien lapsien syrjimisestä tšekkiläisissä kouluissa. Tšekin hallitus ei tästä huolimatta ole onnistunut tehokkaasti ehkäisemään syrjintää, puuttumaan syrjintätapauksiin eikä takaamaan korvauksia syrjintää kokeneille”, toteaa Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.
”Käynnistämällä rikkomusmenettelyn Euroopan komissio lähettää Tšekin hallitukselle selkeän viestin siitä, ettei romanivähemmistöön kohdistuvaa syrjintää aiota sietää. Uskon, että laajalla vetoomuskampanjalla vaikutimme komission päätökseen ja saimme aikaan toivottuja tuloksia. Tästä kuuluu kiitos myös mukana olleille tuhansille suomalaisille.”
Muita heikompi koulutus jatkaa syrjinnän kierrettä
Amnestyn vaatimukset perustuivat yli vuosikymmenen ajalta kerättyihin todisteisiin laajalle levinneestä ja laittomasta romanilasten syrjinnästä Tšekissä. Romanilapsia on esimerkiksi sijoitettu perusteettomasti lievästi kehitysvammaisille lapsille tarkoitettuihin tai vain romaneja opettaviin erillisiin kouluihin tai luokille, joilla tarjotaan tavallista heikompitasoista opetusta.
”Koulutus on ihmisoikeus, joka on taattava kaikille lapsille. Tšekissä tapahtuva syrjintä johtaa romanilasten heikompaan koulutukseen. Se rajoittaa tulevaisuuden uramahdollisuuksia ja jatkaa romanivähemmistön syrjinnän kierrettä” Laajapuro toteaa.
Komission vaatimusten on johdettava konkreettisiin toimiin
Komission käynnistämä rikkomusmenettely on tehokas tapa vaikuttaa Euroopan unionin jäsenvaltioiden toimintaan. Jos Tšekki ei sitoudu muuttamaan toimintaansa komission vaatimalla tavalla, komissio voi viedä asian unionin tuomioistuimeen.
”Komissio on nyt täyttänyt roolinsa Euroopan unionin sopimusten vartijana, lainsäädännön ylläpitäjänä ja jäsenmaiden ihmisoikeusloukkausten haastajana”, Laajapuro sanoo.
”Komission vaatimuksista täytyy seurata nopeaa, konkreettista ja johdonmukaista toimintaa Tšekin saattamiseksi vastuuseen ja syrjinnän lopettamiseksi. Toiminta on elintärkeää nykyisen ja tulevien romanisukupolvien suojelemiseksi, ei vain Tšekissä, vaan myös muualla EU:ssa, missä romanivähemmistö kohtaa jatkuvaa syrjintää.”