Ylläolevassa kuvassa on henkilö, joka sinun on hyvä tuntea: Myanmarin armeijan ylipäällikkö Min Aung Hlaing. Hänellä on valta ja velvollisuus lopettaa väkivaltainen ja suhteeton hyökkäys rohingyoja vastaan. Hän ei saa jäädä siihen uskoon, että kansainvälinen yhteisö on valmis sulkemaan silmänsä hänen hirmuteoiltaan. Kirjoita painostusviesti ulkoministerille ja vaadi Suomea käyttämään vaikutusvaltaansa etnisen puhdistuksen lopettamiseksi.
Yli kuukausi sotatoimia eikä Myanmarin armeijan väkivaltainen operaatio osoita loppumisen merkkejä. Armeijan operaatio alkoi vastaiskuna aseistautuneiden rohingya-sissien hyökättyä elokuussa poliisiasemille, mutta on paisunut suhteettomaksi ja laittomaksi väkivallaksi koko rohingya-väestöä vastaan. Kriisitutkijamme ovat raportoineet lukuisista vakavista ihmisoikeusloukkauksista Rakhinen alueella. Myanmarin armeija on ampunut pakenevia ihmisiä, polttanut kokonaisia rohingya-kyliä ja käyttänyt miinoja Bangladeshin vastaisella rajalla, pakenevien rohingyoiden reiteillä.
Käynnissä on etninen puhdistus. Systemaattisessa hyökkäyksessä rohingyoja vastaan on kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Myanmarin hallinto myös rajoittaa humanitaarisen avun pääsyä Pohjois-Rakhinen alueelle ja vaarantaa kymmenien tuhansien apua tarvitsevien ihmisten elämän. YK:n tuoreiden arivioiden mukaan yli 500 000 rohingyaa on paennut Bangladeshiin. Lisäksi kymmenet tuhannet rohingyat ja muiden etnisten vähemmistöjen edustajat ovat joutuneet sisäisiksi pakolaisiksi Rakhinen osavaltiossa.
Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut toimimaan tehokkaasti painostaakseen Myanmarin hallitusta ja armeijaa lopettamaan silmittömän väkivallan tai päästämään humanitaarista apua Rakhinen alueelle. Esimerkiksi viimeisin YK:n turvallisuusneuvoston kokous päättyi tuloksettomana.
EU voi tulevassa ulkoasiainneuvoston kokouksessa 16.10. vaikuttaa Myanmarin ihmisoikeuskriisin ratkaisemiseen. EU on aiempina vuosina esittänyt YK:n yleiskokoukselle Myanmarin ihmisoikeustilannetta koskevaa päätöslauselmaa. Viime vuonna EU katsoi tilanteen parantuneen eikä pitänyt päätöslauselmaa tarpeellisena. Nyt on saatava aikaan päätöslauselma, joka vastaa Myanmarin ihmisoikeustilanteen vakavuutta.
Pääasiallinen vastuu Rakhinen osavaltiossa ja muualla Myanmarissa tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista ja rikoksista on Myanmarin armeijalla ja sen ylipäälliköllä Min Aung Hlaingilla. EU:n tulee varmistaa, että sen jäsenmaat eivät anna minkäänlaista tukea ihmisoikeusloukkauksiin syyllistyvälle armeijalle.
Nyt on meidän aikamme toimia: kirjoita ulkoministeri Timo Soinille sähköpostiviesti ja varmista, että Suomen hallitus lähettää vahvan viestin Myanmariin. Etninen puhdistus on saatava loppumaan.
Kirjoitusohjeet ja mallisähköposti
Voit vedota ulkoministeri Soiniin lähettämällä hänelle sähköpostia. Lähetä viestisi ennen 16.10., jotta se tavoittaa ulkoministerin ennen tärkeää EU-kokousta. Voit käyttää alla olevaa malliviestiä. Jos lähetät viestiä, niin kuulemme siitä mielellämme. Voit esimerkiksi merkitä bcc-kenttään osoitteen action@amnesty.fi.
Ulkoasiainministerin sähköposti: umi@formin.fi
Suomi ei saa sulkea silmiään Myanmarin kriisiltä
Arvoisa ulkoasiainministeri Timo Soini,
Viimeisten viikkojen aikana sadat tuhannet rohingyat ovat paenneet Myanmarin armeijan suhteetonta ja siviiliväestöön kohdistunutta operaatiota. Myanmarin armeija on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin, rohingya-kylien tuhopolttoihin ja miinojen käyttämiseen siviiliväestöä vastaan. Käynnissä on etninen puhdistus. Systemaattisessa hyökkäyksessä rohingyoja vastaan on kyse rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Myanmarin hallinto myös rajoittaa humanitaarisen avun pääsyä Pohjois-Rakhinen alueelle ja vaarantaa kymmenien tuhansien apua tarvitsevien ihmisten elämän. YK:n tuoreiden arivioiden mukaan yli 500 000 rohingyaa on paennut Bangladeshiin. Lisäksi kymmenet tuhannet rohingyat ja muiden etnisten vähemmistöjen edustajat ovat joutuneet sisäisiksi pakolaisiksi Rakhinen osavaltiossa.
Yhtenä Myanmarin merkittävimmistä kehitysyhteistyökumppaneista Suomella on sekä mahdollisuus että velvollisuus vaikuttaa Myanmarin hallintoon. Vetoan teihin, arvoisa ulkoasiainministeri Soini, että Suomen hallitus
- käyttää vaikutusvaltaansa ja kaikkia mahdollisia diplomaattisia keinoja vaikuttaakseen Myanmarin hallintoon ihmisoikeusloukkausten ja rikosten lopettamiseksi sekä humanitaarisen avun ja riippumattomien tutkijoiden päästämiseksi Rakhinen alueelle. Lisäksi kaikille pakenemaan joutuneille rohingyoille on mahdollistettava turvallinen paluu koteihinsa.
- edistää EU:n tehokkaita toimia Myanmarin tilanteeseen puuttumiseksi. EU:n tulee jälleen esittää YK:n yleiskokouksessa Myanmaria koskevaa päätöslauselmaa, joka kattaa Rakhinen kriisin ohella koko maan heikentyvän ihmisoikeustilanteen. EU:n tulee laajentaa olemassa olevaa asevientikieltoa koskemaan kaikkia sotilaallisen avun muotoja.
Kunnioittavasti,
(Nimi)
Yhteystiedot