Väärinkäytöksistä ilmoittaminen
Johdanto
Amnesty on toiminnassaan sitoutunut korkeimpaan mahdolliseen avoimuuteen, rehellisyyteen ja vastuullisuuteen.
Tällä ohjeella määritellään sisäiset menettelytavat tilanteisiin, joissa jollekulle on syntynyt perusteltu epäilys osastossa toimivan toisen henkilön tekemästä rikkomuksesta, epäeettisestä tai laittomasta toiminnasta tai vakavasta laiminlyönnistä.
Ohjeen tarkoitus on turvata hyvässä uskossa tehtyjen ilmoitusten asianmukainen ja luottamuksellinen käsittely sekä ehkäistä ilmoittajaan kohdistuvat kostotoimenpiteet tai negatiiviset seuraukset.
Ennen ilmoituksen tekemistä on hyvä tutustua ilmoittajan suojelun yleisiin edellytyksiin:
- Ilmoittajalla on ilmoittamishetkellä perusteltu syy uskoa, että rikkomista koskeva tieto pitää paikkansa.
- Rikkomista koskeva tieto kuuluu ilmoittajansuojelulain soveltamisalaan.
- Ilmoittaja ilmoittaa työnsä yhteydessä havaitusta väärinkäytöksestä.
Väärien tietojen ilmoittaminen tahallaan on rangaistavaa, ja siitä voi seurata vahingonkorvausvelvollisuus.
Tämä ohje koskee kaikkia Suomen osaston toimijoita, mukaan lukien työntekijät, vapaaehtoiset ja aktivistit sekä sopimus- ja yhteistyökumppanit. Ohje koskee sellaisia ilmoituksia, jotka henkilö tekee hyvässä uskossa ja siinä perustellussa käsityksessä, että jokin seuraavista on tapahtunut tai tapahtuu joko parhaillaan tai todennäköisesti:
- yksityisyyden ja henkilötietojen suojan rikkomus
- verkko- ja tietojärjestelmien tietoturvaloukkaus
- rikos (esimerkiksi petos, kavallus, lahjonta tai varkaus)
- oikeusmurha
- henkeä tai terveyttä uhkaava tai ympäristöä vahingoittava teko
- jonkin lakisääteisen velvoitteen rikkominen
- minkä tahansa edellä mainitun salaaminen
Väärinkäytöksistä ilmoittamisen ja ilmoitusten käsittelemisen periaatteet
Jokaisen tulee ymmärtää työssä tapahtuvien väärinkäytösten ehkäisyn tärkeys. Työntekijöiltä edellytetään valppautta havaita mahdolliset väärinkäytökset sekä niiden viivytyksetöntä raportointia.
Kaikki tämän ohjeen mukaisesti esiin tuodut tapaukset tutkitaan perusteellisesti, viivytyksettä ja luottamuksellisesti.
Ilmiannon tehneelle työntekijälle ei saa koitua asiasta vahinkoa. Ilmiannon tekeminen ei saa vaikuttaa hänen kohteluunsa, tehtäviinsä, työsuhteensa jatkumiseen tai hänen etenemis- tai koulutusmahdollisuuksiinsa. Tietoinen väärä ilmoitus voi kuitenkin johtaa ohjaaviin tai kurinpidollisiin toimenpiteisiin.
Ilmoitusmenettely
Tässä ohjeessa tarkoitettu perusteltu epäily tulee ensin tuoda oman esihenkilön tietoon. Jos ilmoitus koskee esihenkilöä tai työntekijä muuten kokee, ettei pysty käsittelemään asiaa tämän kanssa, asia viedään toiminnanjohtajalle, talouspäällikölle tai henkilöstöasiantuntijalle.
Ilmoituksen voi tehdä myös kirjallisesti ja anonyymisti käyttämällä väärinkäytösten ilmoitukseen tarkoitettua lomaketta: Lomake väärinkäytöksen ilmoittamiseen
LOMAKE VÄÄRINKÄYTÖKSEN ILMOITTAMISEEN
Lomakkeelle täydennetyt tiedot lähetetään automaattisesti Amnestyn toiminnanjohtajalle, talouspäällikölle sekä henkilöstöasiantuntijalle. Lomaketta voivat käyttää kaikki Amnestyn Suomen osaston toimijat, mukaan lukien työntekijät, vapaaehtoiset ja aktivistit sekä sopimus- ja yhteistyökumppanit. Ilmoitus on aina mahdollista tehdä anonyymisti. Mikäli ilmoittaja täyttää lomakkeen anonyymisti, tulee hänen huomioida, että hänelle ei voida raportoida ilmoitetun asian selvittämisen etenemisestä. Omalla nimellä tehtyä ilmoitusta on mahdollista selvittää informatiivisemmin.
Lomakkeen osalta sovelletaan lakia Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta (1171/2022).
Jos edellä mainitut tahot eivät ryhdy riittäviin toimenpiteisiin asian tutkimiseksi ja ratkaisemiseksi, ilmoitus tehdään kirjallisena osaston puheenjohtajalle. Mikäli ilmoitus koskee osaston johtajaa tai puheenjohtajaa, se tehdään kansainväliseen sihteeristöön (vastaanottaja: Programme Director, Movement Building).
Ilmoituksen vastaanottaneet arvioivat sen alustavasti ja kuittaavat ilmoituksen vastaanotetuksi, mikäli ilmoitukseen on jätetty yhteystiedot. Ilmoituksen tekijältä voidaan myöhemmin pyytää lisätietoja tutkinnan tueksi. Muuten asian käsittely on tästä eteenpäin ilmiannon vastaanottaneiden henkilöiden vastuulla. Alkuperäisen ilmoittajan henkilöllisyys pidetään salassa.
Ulkoiset tahot
Vaikka ohjeen tarkoitus on taata väärinkäytösten sisäinen tutkinta ja selvittäminen, on osaston toimijoilla vakavissa tapauksissa tai poikkeuksellisissa olosuhteissa oikeus viedä asia suoraan viranomaisten (esim. työsuojeluhallinto, poliisi) tietoon. Asian vieminen muiden ulkopuolisten tahojen (esim. media, yhteistyökumppanit) tietoon ennen sisäistä ilmoitusta katsotaan kuitenkin epäasialliseksi käytökseksi.