Amnesty antirasistisena toimijana
Visiomme mukaan Amnestyn Suomen osasto on antirasistinen toimija, jonka tavoitteena on ihmisoikeuksien yhdenvertainen toteutuminen kaikille niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Ihmisoikeudet, kuten ne nykyään ymmärretään, juontavat juurensa useista kulttuureista, uskonnoista, filosofioista ja historioista. Tästä huolimatta nykyisellä ihmisoikeusjärjestelmällä ja sen määritelmillä oikeuksista, kuten kansainvälisellä oikeudella yleensä, on koloniaalinen tausta.
Tämän tiedostaminen on tärkeää, sillä se muovaa myös omaa ajatteluamme ihmisoikeuksista, ja pahimmillaan asettaa rajoja sille, mihin kamppailuihin olemme valmiita liittymään.
Syrjintä ja rasismiovat ristiriidassa Amnestyn perusarvojen sekä Amnestyn tavoitteen ja tehtävän kanssa, jotka ovat
- kansainvälinen solidaarisuus
- tehokas toiminta yksittäisten ihmisten puolesta
- tutkimuksen ja toiminnan maailmanlaajuinen kattavuus
- ihmisoikeuksien yleismaailmallisuus ja jakamattomuus
- puolueettomuus ja riippumattomuus
- järjestön päätöksenteon demokraattisuus ja jäsenten keskinäinen kunnioitus.
Me Amnestyn Suomen osastossaolemme sitoutuneet edistämään yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta kaikessa toiminnassamme.
Haluamme organisaationa sekä organisaatiossa työskentelevinä yksilöinä tiedostaa ja oppia jatkuvasti lisää omasta asemoitumisestamme yhteiskunnassa rasismin mahdollisena tuottajana ja ylläpitäjänä, mutta myös purkajana.
Pyrkimyksemme antirasistiseksi toimijaksi on jatkuva prosessi, jossa olemme valmiita oppimaan pois vanhasta, kantamaan vastuuta, kokeilemaan uusia toimintatapoja sekä käymään proaktiivisesti dialogia antirasististen toimijoiden kanssa.
Haluamme toimia liittolaisena ja käyttää valta-asemaamme tukeaksemme ja mahdollistaaksemme BIPOC-ihmisten ja -toimijoiden yhdenvertaista asemaa ja oikeuksia – niin organisaatiomme sisällä kuin työmme tavoissa ja teemoissa. Olemme sitoutuneet tarkastelemaan laajasti ja intersektionaalisesti työkulttuurin normatiivisuuksia.
Tavoitteenamme on toimia luotettavana ja turvallisena työpaikkana ja liittolaisena antirasistisille toimijoille sekä marginalisoiduille ryhmille. Teemme yksilö- ja rakenteellisen tason rasistista syrjintää näkyväksi, puutumme sen juurisyihin, puramme sen vaikutuksia yhteiskunnassa sekä kehitämme organisaatio- ja yhteiskunnallisen tason toimintatapoja, joiden kautta yhdenvertaisuus toteutuu kaikille.
Ihmisiä osallistumassa mielenosoitukseen. Kuvituskuva.
Meille antirasistinen toimintakulttuuri tarkoittaa aktiivista ja tietoista toimintaa, jossa haastetaan ja puretaan rasistisia käyttäytymismalleja, käytäntöjä ja rakenteita, kuten valkoisuutta normina. Antirasistista toimintaa on työ, joka tosiasiallisesti vähentää etnistä syrjintää, syrjivien käytäntöjen vaikutuksia ja kielteisiä ennakkoluuloja.
Ymmärrämme, että rasismi on järjestelmä, jossa jokainen meistä on rodullistettu, ja rodullistamisprosessi joko hyödyttää tai sortaa meitä. Rasismin purkamisen ja oikeudenmukaisuuden on oltava työmme keskiössä, sillä vain siten voimme luoda reilumman ja yhdenvertaisemman maailman, jossa jokaisen ihmisyys tulee tunnustetuksi ja arvostetuksi.
Tunnistamme myös, että rakenteellisen rasismin juuret ovat kolonialismissa, orjuudessa, valkoisessa ylivallassa ja luonnonvarojen riistossa, ja nämä kaikki tulee huomioida työssämme oikeudenmukaisuuden puolesta.
Amnestyn Suomen osaston antirasistiset toimintaperiaatteet
Työmme keskiössä ovat ihmiset ja yhteisöt
Sitoudumme kuulemaan ja osallistamaan marginalisoituja ja antirasistisia toimijoita ja rakentamaan pitkäjänteistä yhteistyötä heidän kanssaan. Periaatteenamme on, että asianomaisilla on aktiivinen rooli ja ääni asioissa, jotka heitä koskevat.
Koulutukset ja tietoisuuden lisääminen
Järjestämme säännöllisiä opintopiirejä antirasismista kaikille työntekijöillemme ja johtoryhmälle. Tämän lisäksi kouluttaudumme vähintään kerran vuodessa ajankohtaisesta yhdenvertaisuuteen liittyvästä teemasta. Järjestämme myös koulutuksia johtokunnalle ja vapaaehtoisille.
Rekrytoinnin läpinäkyvyys
Sitoudumme antirasismia ja moninaisuutta tukeviin rekrytointikäytäntöihin ja käytössämme on positiivinen erityiskohtelu. Arvioimme ja kehitämme rekrytointikäytäntöjämme jatkuvasti.
Johtaminen
Johtamisemme on feministisistä, antirasistista ja intersektionaalista.
Rasismi ihmisoikeusloukkauksena
Tunnistamme rasismin vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Työskentelemme rasismin ehkäisemiseksi ja lopettamiseksi sekä osana reaktiivista että pitkäjänteistä työtämme.
Me emme ole valkoisia pelastajia
Sitoudumme hallinnossamme, vaikuttamistyössämme, viestinnässämme, varainhankinnassamme, aktivismissamme ja koulutuksessamme kuulemaan, nostamaan esille ja korostamaan marginalisoituja ääniä ja jokaisen toimijuutta. Emme toimi valkoisesta ylemmyydestä käsin, vaan sitoudumme taustoittamaan työmme sisältöjä ja tuomaan esiin kolonialismin ja rasismin vaikutuksia ihmisoikeusloukkauksissa.