Vankeja teloitettiin hälyttävän paljon viime vuonna, vaikka kuolemanrangaistusta käyttävien maiden määrä on vähentynyt yli kolmanneksella vuosikymmenessä. Vain 20 maailman 198 valtiosta teloitti vankeja vuonna 2011
Teloituksiin johtaneita rikoksia olivat esimerkiksi aviorikokset Iranissa, jumalanpilkka Pakistanissa, noituus Saudi-Arabiassa, ihmisluiden laiton kauppa Kongon demokraattisessa tasavallassa ja huumerikokset yli 10 valtiossa. Käytettyjä teloituskeinoja olivat mestaus, hirttäminen, myrkkyruiske ja ampuminen.
Amnesty Internationalin vuosittaisen kuolemanrangaistuksia ja teloituksia koskevan selvityksen mukaan vuoden 2011 lopussa maailmassa oli noin 18 750 kuolemaantuomittua. Vuoden 2011 aikana teloitettiin ainakin 676 ihmistä, mikä on 149 enemmän kuin edellisvuonna.
Luvut eivät kuitenkaan sisällä Kiinan teloituksia, joita Amnesty International uskoo olleen tuhansia. Kiina ei anna teloituslukuja julkisuuteen. Luvut eivät sisällä myöskään koko totuutta Iranin kuolemanrangaistusten määrästä. Amnestylla on luotettavia tietoja teloituksista, joita ei ole julkisesti tunnustettu.
”Selvä enemmistö maista on lopettanut kuolemanrangaistuksen käytön. Viestimme niiden maiden johtajille, jotka edelleen teloittavat vankeja, on selvä: muu maailma on eri mieltä kanssanne, ja teidänkin on lopetettava tämän kaikkein julmimman, epähumaaneimman ja halventavimman rangaistuksen käyttäminen, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen.
Lähi-idässä raportoitujen teloitusten määrä on kasvanut selvästi, jopa 50 prosenttia viime vuodesta. Neljä valtiota, eli Irak (ainakin 68 teloitusta), Iran (ainakin 360), Saudi-Arabia (ainakin 82) ja Jemen (ainakin 41), toteuttivat 99 % alueen kaikista kirjatuista teloituksista.
http://www.youtube.com/watch?v=aQDy-Ai4bw4
Kiina teloittaa enemmän kuin muut yhteensä
Kiinassa teloitettiin vuonna 2011 tuhansia ihmisiä eli enemmän kuin koko muussa maailmassa yhteensä. Kiinan valtio pitää kuolemanrangaistuslukuja valtionsalaisuutena. Amnesty International ei julkaise julkisista lähteistä kerättyjä lukuja, sillä ne ovat selkeästi alakanttiin. Amnesty vaatiikin Kiinan viranomaisia julkaisemaan tilastot teloituksista ja kuolemanrangaistuksista, jotta voidaan varmistaa väitteet, että laki- ja käytäntömuutosten takia kuolemanrangaistusten määrä on vähentynyt maassa edellisen neljän vuoden aikana.
Iranissa toteutetaan lukuisia vahvistamattomia tai salaisia teloituksia, jotka lähes kaksinkertaistavat teloitusten kokonaismäärän virallisesti ilmoitetuista, paljastavat Amnestyn luotettavilta lähteiltä saamat raportit.
Ainakin kolme ihmistä teloitettiin Iranissa heidän alle 18-vuotiaina tekemiensä rikosten takia, mikä on kansainvälisen oikeuden vastaista. Maasta raportoitiin vielä neljästä muusta vastaavasta tapauksesta ja Saudi-Arabiasta yhdestä, mutta tietoja ei ole vahvistettu.
Yhdysvallat oli jälleen ainoa vankeja teloittava maa Amerikoissa ja G8-maista. Vuonna 2011 Yhdysvalloissa teloitettiin 43 vankia. Euroopassa ja entisistä Neuvostoliiton maista ainoa vankeja teloittanut oli Valko-Venäjä, jossa pantiin viime vuonna toimeen kaksi teloitusta. Tyynenmeren valtioista vain Papua Uusi-Guinea tuomitsi viisi kuolemanrangaistusta.
Valko-Venäjällä ja Vietnamissa vangeille, heidän läheisilleen tai asianajajilleen ei kerrottu tulevasta teloituksesta. Julkisia teloituksia tapahtui ainakin Pohjois-Koreassa, Saudi-Arabiassa, Somaliassa ja Iranissa.
Valtaosassa niistä maissa, joissa ihmisiä tuomittiin kuolemanrangaistukseen tai teloitettiin, oikeudenkäynnit eivät vastanneet kansainvälisiä ihmisoikeusvelvoitteita. Joissain tapauksissa tunnustukset hankittiin kiduttamalla tai muuten pakottamalla. Tällaisia tapauksia esiintyi esimerkiksi Kiinassa, Iranissa, Irakissa, Pohjois-Koreassa ja Saudi-Arabiassa.
Edistystä tapahtui kaikissa maissa
Niissäkin maissa, jotka jatkoivat teloituksia, tapahtui edistystä vuonna 2011. Kiinassa hallitus poisti kuolemanrangaistuksen 13 ns. valkokaulusrikokselta. Kiinan kansankongressi teki myös toimia, jotta kidutus vähenisi kuulusteluissa, puolustusasianajajien rooli vahvistuisi ja kuolemanrangaistusoikeudenkäyntien epäillyt saisivat asianajajan edustajakseen.
Yhdysvalloissa uusien kuolemanrangaistusten määrä on vähentynyt selvästi vuosikymmenen takaisesta. Nyt 16 osavaltiota on kieltänyt kuolemanrangaistukset, viimeisimpänä Illinois. Myös Oregon keskeytti kuolemanrangaistusten antamisen. Väkivaltarikosten uhrit ovat vastustaneet kuolemanrangaistuksia julkisesti.
”Voimme nähdä merkittävää edistystä jopa siinä pienessä joukossa maita, jotka teloittivat vankeja vuonna 2011. Nämä ovat pieniä askelia, mutta lopulta ne voivat johtaa kuolemanrangaistusten lopettamiseen. Se ei tule tapahtumaan yhdessä yössä, mutta olemme päättäväisiä sen suhteen, että tulemme näkemään päivän, jolloin kuolemanrangaistus on historiaa,” Susanna Mehtonen sanoo.
Amnesty International vastustaa kuolemanrangaistusta poikkeuksetta kaikissa tapauksissa riippumatta rikoksen luonteesta, rikollisen ominaisuuksista tai valtion käyttämästä teloitustavasta. Kuolemanrangaistus loukkaa oikeutta elämään ja on äärimmäisen raaka, epähumaani ja halventava rangaistus.
Tiedostot:
Death Sentences and Executions 2011 1.6 MB
Kartta ja tilastot 980.4 kB