Vuoden 2023 aikana viranomaiset teloittivat yhteensä 1153 ihmistä 16 eri maassa. Teloitusten määrä oli suurempi kuin kertaakaan vuoden 2015 jälkeen, kertoo Amnesty International vuosittaisessa raportissaan. Viime vuonna nähtiin myös positiivista kehitystä, kun teloittavien maiden määrä oli ennätyksellisen alhainen.
Vuonna 2023 ainakin 1153 ihmistä menetti henkensä viranomaisten suorittamissa teloituksissa. Teloitusten määrä kasvoi 31 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Teloitusten määrä on todellisuudessa huomattavasti suurempi, sillä esimerkiksi Kiina, Vietnam ja Pohjois-Korea eivät kerro tilastojaan julkisuuteen, mutta niiden tiedetään toteuttavan teloituksia laajasti.
Eniten ihmisiä teloitettiin Kiinassa, Iranissa, Saudi-Arabiassa, Somaliassa ja Yhdysvalloissa. Vaikka Kiinasta ei ole saatavilla tarkkoja lukuja, on selvää, että Kiina on yhä maailman suurin teloittaja.
“Huolimatta viime vuoden kasvusta teloitusten määrässä, teloituksia toteuttavat maat ovat selkeästi yhä pienempi, yksittäisistä maista koostuva vähemmistö maailmassa. Itse asiassa 89 prosenttia kaikista vuonna 2023 kirjatuista teloituksista tehtiin Iranissa ja Saudi-Arabiassa ”, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa.
Lisäksi langetettujen kuolemantuomioiden määrä kasvoi maailmanlaajuisesti 20 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna.
Jyrkkä nousu teloitusten määrässä johtui pääasiassa Iranista
Iranin osuus kaikista tilastoiduista teloituksista oli 74 prosenttia. Iranin viranomaiset teloittivat ainakin 853 ihmistä, mikä on 48 prosentin kasvu vuoteen 2022 verrattuna. Teloitukset kohdistuivat suhteettomasti Iranin etniseen vähemmistöön, balucheihin. Teloitetuista 20 prosenttia oli balucheja, vaikka heidän osuutensa Iranin väestöstä on vain viisi prosenttia.
Vuonna 2023 Iranin viranomaiset käyttivät kuolemanrangaistusta välineenä toisinajattelijoiden tukahduttamiseksi vuoden 2022 “Woman Life Freedom”-mielenosoitusten jälkimainingeissa. Iranin viranomaiset teloittivat vuonna 2023 kuusi ihmistä näihin vuoden 2022 mielenosoituksiin liittyen. Myös huumausainerikoksiin liittyvät teloitukset kasvoivat merkittävästi. Ainakin 481 teloitusta, joka on yli puolet Iranin 853 teloituksesta, liittyi huumausainerikoksiin. Huumausainerikosten perusteella toimeenpannut teloitukset ovat kansainvälisen oikeuden vastaisia.
Takapakkia Yhdysvalloissa ja Somaliassa
Teloitusten määrä Yhdysvalloissa nousi 18:sta 24:ään. Myös muutoin eri puolilla Yhdysvaltoja nähtiin takapakkia. Idahossa ja Tennesseessä esitettiin lakiehdotuksia teloitusten toteuttamisesta ampumalla ja Alabamassa otettiin käyttöön uusi julma menetelmä, teloitus typpikaasulla. Etelä-Carolinassa allekirjoitettiin uusi laki teloitusten valmisteluun tai toteuttamiseen osallistuvien henkilöiden henkilöllisyyden salaamiseksi.
Teloitusten määrä kasvoi myös Somaliassa vuonna 2023. Tilastoidut teloitukset kuusinkertaistuivat 2022 vuoden 6 teloituksesta ainakin 38:aan vuonna 2023. Lisäksi Saharan eteläpuolisessa Afrikassa langetetut kuolemantuomiot lisääntyivät jyrkästi, 66 prosenttia 298:sta vuonna 2022 494:ään vuonna 2023.
Merkkejä edistyksestä
Vaikka teloitusten määrä kasvoi huomattavasti, teloituksia suorittavien maiden määrä oli alhaisin Amnestyn tilastointihistoriassa. Teloituksia kirjattiin 16 maassa. Tällä hetkellä kuolemanrangaistuksen on kieltänyt kokonaan 112 maata. Yhteensä 144 maata on lopettanut kuolemanrangaistuksen käytön lailla tai käytännössä. Valko-Venäjällä, Japanissa, Myanmarissa ja Etelä-Sudanissa ei kirjattu yhtään teloitusta vuonna 2023. Kaikki nämä maat toteuttivat teloituksia vuonna 2022.
Vaikka yksikään maa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ei luopunut viime vuonna kuolemanrangaistuksen käytöstä, Keniassa, Liberiassa ja Zimbabwessa on vireillä lakiehdotukset kuolemanrangaistuksen käytön lopettamiseksi. Ghanassa parlamentti äänesti kahden lakiesityksen puolesta, millä kuolemanrangaistus poistetaan lainsäädännöstä, mutta vuoden 2023 loppuun mennessä lait eivät olleet vielä tulleet voimaan. Aasiassa Pakistan luopui kuolemanrangaistuksen käytöstä huumausainerikoksissa.
“Kuolemanrangaistuksesta yhä kiinni pitävien maiden on aika luopua siitä lopullisesti. Kuolemanrangaistus ei lisää turvallisuutta, eikä toimi rikollisuutta vähentävänä pelotteena. Lisäksi sen käytölle ominainen syrjintä ja rangaistuksen suhteeton kohdistuminen vähemmistöihin ovat pahentaneet rikosoikeusjärjestelmissä tapahtuvia ihmisoikeusloukkauksia”, Johansson summaa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!