Teloitusten määrä nousi viime vuonna hälyttävällä tavalla. Raportimme mukaan teloituksia toteutettiin vuonna 2015 jopa 54 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.
Vuosittain julkaistavan raporttimme mukaan viime vuonna teloitettiin ainakin 1 634 ihmistä. Se on eniten sitten vuoden 1989, jolloin Amnesty alkoi koota tietoja kuolemanrangaistuksesta globaalisti. Luvussa ei ole mukana Kiinassa toimeenpantuja kuolemantuomioita, sillä Kiina salaa teloitettavien kansalaistensa määrän. Todennäköisesti Kiina teloittaa tuhansia ihmisiä.
Jopa 89 prosenttia Amnestyn raportoimista teloituksista tapahtui kolmessa maassa – Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Pakistanissa. Teloitusten määrän kasvu johtuu pitkälti juuri näissä kolmessa maassa tapahtuneesta kehityksestä. Kaikkiaan 89 prosenttia Amnestyn laskemista teloituksista tapahtui Saudi-Arabiassa, Pakistanissa ja Iranissa.
”Iran, Pakistan ja Saudi-Arabia ovat kiihdyttäneet teloituksia ennennäkemättömällä tavalla. Teloituksiin johtavat oikeusprosessit ovat usein räikeän epäoikeudenmukaisia”, Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.
Myös esimerkiksi Egyptissä ja Somaliassa teloitusten määrä nousi. Lisäksi teloituksia toimeenpanevien valtioiden määrä kasvoi. Vielä vuonna 2014 teloituksia toimeenpanevia valtioita oli 22, mutta viime vuonna 25. Eniten teloituksia tekevät Kiina, Iran, Pakistan, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat.
Enemmistö maailman maista on luopunut nyt kuolemanrangaistuksesta
Vuonna 2015 tapahtui myös myönteistä kehitystä. Madagaskar, Kongo, Suriname ja Fiji luopuivat kuolemanrangaistuksesta kokonaan. Myös Mongolia teki päätöksen kuolemanrangaistuksesta luopumisesta, mutta lakimuutos astuu voimaan vasta tänä vuonna. Näin ollen ensimmäistä kertaa enemmistö maailman maista ei enää salli kuolemantuomioita.
Kuolemanrangaistus on kielletty kokonaan 102 maassa. Kaikkiaan 140 valtiota on kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuta sitä käytännössä.
”Suurin osa valtioista on luopunut kuolemantuomiosta ja neljä uutta valtiota liittyi tähän joukkoon viime vuonna. Se on toiveita herättävää. Takaiskuista huolimatta suuri kehityssuunta on se, että yhä harvemmat valtiot hyväksyvät kuolemanrangaistuksen”, Mehtonen sanoo.
Euroopan alueella Valko-Venäjä on ainoa maa, jossa kuolemanrangaistus on yhä käytössä. Valko-Venäjä ei teloittanut ketään vuonna 2015, mutta kaksi ihmistä tuomittiin kuolemaan.
Iran, Pakistan ja Saudi-Arabia johtavat teloitustilastoja
Iran teloitti vuonna 2015 jopa 977 ihmistä, kun vielä vuonna 2014 teloitettuja oli 743. Suurin osa kuolemantuomioista annettiin huumerikoksista. Iran on yksi harvoista maista, missä kuolemaan voidaan tuomita alaikäisenä tehdystä rikoksesta. Yli 160 ihmistä odottaa Iranissa teloitusta lapsena tehdystä rikoksesta ja vuonna 2015 Iran teloitti heistä ainakin neljä.
Pakistan ryhtyi toimeenpanemaan siviilien teloituksia uudelleen joulukuussa 2014 peshawarilaiseen kouluun tehdyn terrori-iskun jälkeen. Vuonna 2015 Pakistanissa teloitettiin 320 ihmistä. Se on korkein määrä, jonka Amnesty on kertaakaan raportoinut Pakistanista.
Saudi-Arabiassa teloitusten määrä on noussut jopa 76 prosentilla. Saudi-Arabia teloitti 158 ihmistä vuonna 2015. Suurin osa kuolemantuomioista toteutettiin Saudi-Arabiassa julkisesti mestaamalla, mutta joskus myös teloitusryhmien suorittamalla ampumisella. Välillä teloitettujen ruumiit jätetään esille julkisesti.