Amnesty on kerännyt todistusaineistoa rajaviranomaisten väkivallasta ja ihmisoikeusloukkauksista, joita on tapahtunut rajojen sulkemisen ja muukalaisvihamielisen maahanmuuttopolitiikan myötä.
Pääministeri Petteri Orpon hallitus päätti sulkea kaikki itärajan rajanylityspisteet ja keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen Suomen itärajalla 30.11. –13.12.2023 välisenä aikana. Päätöstä edelsi rajanylityspisteiden asteittainen sulkeminen.
Amnesty on tutkinut, mitä rajojen sulkemisesta on seurannut muualla Euroopassa. Aiempi tutkimus osoittaa, että suljetut rajat ovat lisänneet väkivaltaa ja ajaneet turvaa hakevat ihmiset vaarallisimmille reiteille. Nostamme tässä artikkelissa esimerkkejä ihmisoikeusloukkauksista, joita Amnesty on dokumentoinut rajoilta.
Puola, Liettua ja Latvia vastasivat Valko-Venäjän vaikuttamisyrityksiin väkivallalla
Tuhansia ihmisiä saapui Valko-Venäjältä Liettuan rajalle vuonna 2021. Amnestyn tutkijat keräsivät tietoa rajan tapahtumista vuosina 2021–2022. Raportin mukaan Liettuan viranomaiset pitivät turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia vankiloita muistuttavissa säilöönottokeskuksissa jopa kuukausien ajan. Säilöönottokeskuksissa ihmisille ei annettu mahdollisuutta pitää huolta edes perushygieniasta. Moni säilöönottokeskukseen suljettu kertoi, kuinka vartijat pahoinpitelivät, uhkailivat ja solvasivat rasistisesti umpimähkäisesti säilöön otettuja ihmisiä.
Liettuan viranomaiset kutsuivat säilöönottoa “väliaikaiseksi majoitukseksi”. Tätä kautta viranomaiset kiersivät oikeusturvan säilöönottoa vastaan, eivätkä säilöönotetut ihmiset voineet esimerkiksi valittaa säilöönottopäätöksestä.
Amnestyn tutkijat seurasivat tilannetta myös Puolan ja Valko-Venäjän rajalla vuosina 2021–2022. Amnesty raportoi huhtikuussa 2022 ihmisistä, jotka olivat pakkasessa vailla suojaa ja joita Puolan ja Valko-Venäjän viranomaiset pompottelivat maasta toiseen väkivaltaisesti.
Valko-Venäjän viranomaiset kiduttivat ja kaltoinkohtelivat Puolan ja Valko-Venäjän rajalle matkustaneita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Viranomaiset eivät antaneet heille ruokaa, juotavaa tai mahdollisuutta huolehtia hygieniasta. Viranomaiset hakkasivat ihmisiä pampuilla, usuttivat heidän kimppuunsa koiria ja työnsivät heitä jääkylmään jokeen. Viranomaiset myös estivät humanitaarisen avun pääsemisen rajalle.
Amnestyn tekemissä haastatteluissa ilmeni, että Puolan viranomaiset käännyttivät suurimman osan rajan yli päässeistä ihmisistä heti takaisin Valko-Venäjälle ilman minkäänlaista tutkintaa heidän suojeluntarpeestaan. Monet heistä, jotka välttivät palautuksen, otettiin säilöön Puolassa.
Viranomaiset kiduttivat turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia myös Latvian ja Valko-Venäjän rajalla. Amnestyn raportin mukaan Latvian viranomaiset ottivat ihmisiä – myös lapsia – mielivaltaisesti säilöön keskelle metsää perustetulle salaisille leireille.
Latvia julisti valtiollisen hätätilan elokuussa 2021, minkä varjolla viranomaiset lopettivat turvapaikkahakemusten vastaanottamisen rajalla. Viranomaiset estivät ihmisten pääsyn rajan yli ja palauttivat ihmisiä summittaisesti takaisin lähtömaihin, vastoin ehdotonta palautuskieltoa.
Latvian viranomaiset kohtelivat rajalle saapuneita ihmisiä väkivaltaisesti, nöyryyttivät ja uhkailivat heitä. Amnestyn raportti avaa, miten viranomaiset pakottivat ihmisiä riisumaan itsensä alasti, hakkasivat heitä ja sen jälkeen pakottivat väkivaltaisesti takaisin Valko-Venäjälle. Valko-Venäjän viranomaiset pakottivat ihmisiä takaisin Latvian puolelle, minkä vuoksi ihmisiä jäi jumiin rajalle jopa kuukausiksi.
Kreikan viranomaiset syyllistyvät laittomiin palautuksiin
Turkin viranomaiset ilmoittivat avaavansa Kreikan vastaisen rajan turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille helmikuussa 2020. Amnestyn raportin mukaan Kreikan viranomaiset palauttivat ihmisiä väkivaltaisesti takaisin Turkkiin antamatta heille mahdollisuutta hakea turvapaikkaa. Kreikan viranomaiset nostivat syytteitä ja antoivat vankeustuomioita epävirallisesti rajan ylittäneille.
Kreikan viranomaiset pyrkivät estämään siirtolaisia saapumasta rajoilleen myös Välimereltä. Amnesty raportoi Kreikan laittomista palautuksista, eli pushbackeista ensimmäisen kerran jo vuonna 2013.
Vuonna 2018 Kreikan viranomaiset pidättivät Sarah Mardinin ja Sean Binderin ja nostivat heitä vastaan syytteet, koska he pelastivat pakolaisia ja turvapaikanhakijoita hukkumasta. Viranomaiset ovat viime vuosina uhkailleet, pelotelleet ahdistelleet ja nostaneet syytteitä humanitaarista työtä tekeviä ihmisiä ja järjestöjä vastaan myös esimerkiksi Italiassa, Ranskassa ja Sveitsissä.
Viranomaisten väkivalta johti kymmenien ihmisten kuolemaan Espanjan ja Marokon rajalla
Marokon ja Espanjan viranomaiset käyttivät mellakantorjuntavälineitä sekä vähemmän vaarallisia aseita, kuten kyynelkaasua ja kumiluoteja, kun noin 2000 ihmistä yritti ylittää maiden välisen rajan Melillassa 24.6.2022. Rajaa ylittävät olivat pääosin Saharan eteläpuolisesta Afrikasta kotoisin olevia mustia ihmisiä.
Viranomaisten väkivaltaiset otteet myötävaikuttivat ainakin 37 ihmisen kuolemaan ja kymmenien ihmisten loukkaantumiseen. Amnestyn joulukuussa 2022 julkaiseman raportin aikaan 77 ihmisen kohtalo oli yhä epäselvä. Viranomaiset ovat kieltäytyneet tutkimasta tapahtumia perusteellisesti.
Suora väkivalta rajoilla kumpuaa epäoikeudenmukaisesta lainsäädännöstä ja kansainvälisten sopimusten loukkaamisesta
EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka on muukalaisvihamielistä. EU on pyrkinyt pitämään rajansa kiinni jo vuosien ajan, ja sen vuoksi ihmiset joutuvat lähtemään vaarallisemmille reiteille päästäkseen turvaan.
EU:n lainsäädäntö ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset takaavat oikeuden elämään ja oikeuden hakea turvapaikkaa. Kidutus ja epäinhimillinen kohtelu on kielletty kaikissa tilanteissa. Viranomaisten silmittömät väkivallanteot turvapaikanhakijoita ja siirtolaisia kohtaan, laittomat palautukset sekä säilöönotto loukkaavat näitä sopimuksia.
Mikäli EU ja sen jäsenvaltiot turvaisivat oikeuden hakea turvapaikkaa ja tukisivat turvallisia reittejä, kuten pakolaiskiintiötä ja perheenyhdistämistä, ihmisten ei tarvitsisi turvautua vaarallisimpiin reitteihin.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!