Taleban-hallinnon naisiin ja tyttöihin kohdistamat rajoitukset ja sorto ovat sukupuoleen kohdistuvaa vainoa, jota pitää tutkia rikoksena ihmisyyttä vastaan, sanovat Amnesty International ja Kansainvälinen juristikomissio yhteisessä raportissaan.
Tänään perjantaina 26.5. julkaistu The Taliban’s war on women: The crime against humanity of gender persecution in Afghanistan -raportti tarjoaa kattavan oikeudellisen analyysin siitä, miten Taleban-hallinnon naisten ja tyttöjen elämään kohdistamat rajoitukset, sekä tahdonvastaiset katoamiset, mielivaltaiset pidätykset, kidutus ja muu epäinhimillinen kohtelu, täyttää tunnusmerkistön rikokseksi ihmisyyttä vastaan katsottavasta vainosta, joka määritellään Rooman perussäännössä.
Amnesty International ja Kansainvälinen juristikomissio kehottavat Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjiä tutkimaan sukupuoleen perustuvaa vainoa muiden käynnissä olevien tutkimusten ohella. Järjestöt kehottavat myös kaikkia muita valtioita käyttämään yleismaailmallista tuomiovaltaa, jotta rikoksiin syyllistyneet Taleban-hallinnon edustajat saataisiin vastuuseen.
Raportin analyysi perustuu Amnestyn, muiden kansalaisjärjestöjen sekä YK:n viranomaisten elokuun 2021 ja tammikuun 2023 välisenä aikana tekemiin tutkimuksiin. Raportti perustelee myös, miksi jokainen Afganistanista pakenevan naisen ja tytön täytyy saada kansainvälistä suojelua pakolaisena.
Naiset ja tytöt on eristetty yhteiskunnasta
Talebanin valtaannousun jälkeen naisia on kielletty työskentelemässä kaikissa poliittisissa ja osassa julkisen sektorin työpaikoista. Taleban-hallinto on kieltänyt naisilta työskentelyn myös YK:n viroissa ja kansalaisjärjestöissä. Naisilta ja tytöiltä on kielletty myös opiskelu alakoulun jälkeen. Hallinto on myös romuttanut esimerkiksi sukupuolittunutta väkivaltaa kohdanneiden naisten tukipalvelut.
Hallinnon asetuksien mukaan pidemmillä matkoilla naisella tulee olla mukanaan miespuolinen perheenjäsen tai saattaja. Naisen tulisi pysyä kotona, jollei poistuminen ole välttämätöntä. Hallinto on asettanut myös tiukat pukeutumissäännöt. Nämä käytännöt loukkaavat naisten liikkumisenvapautta sekä oikeutta pukeutua, kuten haluaa. Käytännöt ovat myös lukemattomien kansainvälisten sopimusten, joihin Afganistan on sitoutunut, vastaisia.
Naisiin ja tyttöihin kohdistuvat rajoitukset ovat seurausta Taleban-liikkeen johtajien antamista lukemattomista ohjeista, päätöksistä ja määräyksistä. Rajoituksia valvotaan ja niiden noudattamatta jättämisestä rangaistaan tahdonvastaisilla katoamisilla, mielivaltaisilla pidätyksillä, kiduttamalla ja muulla epäinhimillisellä kohtelulla. Naisia ja tyttöjä on pidätetty mielivaltaisesti niin kutsuttujen “moraalirikosten” takia, esimerkiksi siksi, ettei heillä ole miespuolista saattajaa tai että he ovat osallistuneet rauhanomaiseen mielenosoitukseen.
“Taleban-hallinto syyllistyy rikokseen ihmisyyttä vastaan ja sen uhreja ovat naiset ja tytöt. Rikoksen laajuus vaatii muilta mailta paljon vankempia toimia kuin mitä tähän saakka on nähty. Sukupuoleen kohdistuvan vainon on loputtava”, sanoo Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Pargol Miraftabi.
Suomessa afganistanilaisten naisten ja tyttöjen turvapaikkaedellytykset täyttyvät
Suomessa Maahanmuuttovirasto on joulukuusta 2022 lähtien katsonut, että kaikki afganistanilaiset naiset ja tytöt ovat Afganistanissa vainon vaarassa sukupuolensa perusteella, joten kaikilla turvaa hakevilla afganistanilaisilla naisilla ja tytöillä täyttyy turvapaikan edellytykset. Turvapaikkaa voi kuitenkin hakea vain Suomen rajalta.
“Olisi tärkeää, että Suomi edistäisi aktiivisemmin afganistanilaisten turvaan pääsyä. Suomen toimet ovat jo pitkään olleet riittämättömät. Maahanmuuttoviraston linjaus ei yksin riitä auttamaan naisia ja tyttöjä pakoon vaaralliseksi vankilaksi muuttuneesta Afganistanista”, Miraftabi toteaa.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!