Taiteilija Pilvi Takala käsittelee teoksissaan vallankäyttöä ja kirjoittamattomia sääntöjä. Uusin teos, vartijoiden työtä tarkasteleva Valvonnan alla, syntyi pitkän tutkimustyön tuloksena.
Julkisissa tiloissa tapahtuvat ristiriitatilanteet läpileikkaavat Takalan taidetta. Teoksissaan hän tutkii, miten sosiaalinen paine ja tarve noudattaa sääntöjä määrittävät käytöstämme.
– Haluan purkaa auki sääntöjen noudattamisen taustalla olevia vaikuttimia ja sitä, miten sääntöjen rikkojia yritetään kontrolloida.
Taiteen vaikutusta yhteiskunnallisten epäkohtien osoittajana ei voida mitata samoin kuin suoraa päätöksentekoon vaikuttavaa aktivismia. Laajemman keskustelun herättäminen on Takalan yhteiskunnallinen keino vaikuttaa.
– En koe, että pyrkimykseni olisi saada jollekin asialle pelkästään näkyvyyttä, koska siihen on olemassa suorempiakin keinoja, kuten aktivismi. Taide luo tilaa ja antaa välineen keskustelulle monimutkaisistakin aiheista. Se on sellaisen ajattelun paikka, jonka äärelle voi tulla hyvin erilaisista taustoista ja ajatusmalleista.
Vartijoiden työn tutkimista
Uusimmassa teoksessaan, Valvonnan alla, Takala soluttautui Securitaksen vartijaksi. Koulutuksen jälkeen hän hakeutui töihin kauppakeskukseen.
– Kollegat eivät tienneet, että minulla oli työssäni tutkimuksellisia intressejä. Jos olisin selittänyt heille asian, koko tilanne olisi muuttunut. Kun minulta kysyttiin, miksi olin tullut sinne töihin, puhuin totta; minua kiinnosti, kuinka kontrolloidaan tilanteita ja miten auktoriteettia käytetään julkisessa tilassa.
Teoksen laajempana kysymyksenä on, miten turvallisuutta pidetään yllä ja mitä se tarkoittaa, että vartijoilla on lupa käyttää voimaa ja valtaa. Kyseessä on matalapalkka-ala, mutta samalla mahdollisuus puuttua ihmisten perusoikeuksiin. Vastuu päätöksistä on iso suhteessa koulutukseen, ja tätä Takalan mukaan voidaan sanoa epäkohdaksi.
– Onhan teoksessa vaarana se, että kuuntelemme nyt vain niitä, jotka käyttävät sitä valtaa, mutta mielestäni vartijoiden rooli on niin hankala ja työ on niin vaativaa, että heitä pitääkin kuulla, jotta alan epäkohtia voisi mitenkään ymmärtää paremmin.
Tutkimustyössä ilmeni, että monet vartijat haluaisivat pysäyttää kollegan, jos liiallista voimaa käytetään. Käytännössä kuitenkin tilanteeseen puuttuminen on lähes mahdotonta. Vartijan koulutuksessa ei käydä läpi sitä, miten puuttua nopeasti liiallisiin voimankäyttötilanteisiin.
– Syntyi idea osallistavasta työpajasta, jossa purettiin keskustelemalla auki työssä koettuja tilanteita, joissa haluttiin puuttua kollegan liialliseen voimankäyttöön tai rasistiseen vitsailuun. Osallistuin työpajaan muiden kollegoiden rinnalla ja kuvasin kaiken. Työpajan sisältö aiheutti myös keskustelua Securitaksen sisällä.
Vartijoiden koulutuksessa puutteita
Vartijoiden voimankäyttö on noussut toistuvasti otsikoihin kuluneen vuoden aikana. Se on saanut Takalan pohtimaan entistä enemmän, miksi ylipäänsä olemme järjestelmässä, jossa ihminen voi kuolla keskellä kauppakeskusta kiinniottotilanteessa.
– Voimankäyttötilanne jo itsessään on hyvin stressaavaa, enkä osaa varmuudella sanoa, olisinko itsekään tajunnut, että pitääkin elvyttää. Toivon, että tuollaisia asioita olisi harjoiteltu koulutuksessa etukäteen.
Teoksellaan hän pyrkii ohjaamaan yhteiskunnallista keskustelua siihen, miten ja kenelle turvallisuutta ylipäätään yhteiskunnassa ja julkisissa tiloissa luodaan.
– Vartijoiden määrä on Suomessa lisääntynyt hurjasti. Se tarkoittaa myös turvattomuuden lisääntymistä niiden kohdalla, jotka joutuvat väärinkäytösten kohteeksi.
Takalan mukaan taide on yhteiskunnallista, vaikkei seurauksia pystytä suoraan osoittamaan. Securitas on sittemmin ottanut käyttöön koulutuksen tiedostamattomista ennakkoluuloista koko henkilökunnalle, kuten Takala heille ehdotti.
– En voi varmuudella sanoa mitkä konkreettiset muutokset johtuvat teoksesta, vaan enemmin haluan tehdä tilaa keskustelulle. Totta kai sillä tiedolla, joka minulle on kertynyt, pyrin vaikuttamaan siihen, miten he voivat parantaa toimintaansa sisäisesti.
Hei vielä! Kun nyt olet täällä…
… niin uskomme, että välität ihmisoikeuksista kaikille, kaikkialla maailmassa. Tiesitkö, että Amnestyn työ perustuu juuri sinunkaltaistesi välittävien ihmisten tukeen? Olemme riippumaton toimija, joka ei ota vastaan julkista rahoitusta. Mutta riippumattomuutemme on mahdollista säilyttää vain yksityishenkilöiden tuen voimalla.
Työmme on tehokasta. Lahjoittajiemme ansiosta vapautamme satoja vääryydellä vangittuja ihmisiä, painostamme hallituksia muuttamaan syrjiviä lakeja paremmiksi, estämme teloituksia ja pelastamme ihmishenkiä. Lahjoittajien avulla asiantuntijamme pystyvät tutkimaan ja paljastamaan ihmisoikeusloukkauksia. Tuomme vääryyksiä julki ja vaadimme päättäjiä korjaamaan ne.
Tämä kaikki on mahdollista, mutta vain sinun avullasi. Yhdessä voimme lopettaa kidutuksen, sorron ja syrjinnän, auttaa pahoinpideltyjä naisia, sekä tarjota paremman tulevaisuuden sotaa ja tuhoa pakeneville ihmisille.
Siksi kysymme: tekisitkö lahjoituksen sinulle sopivalla summalla? Jokainen lahjoitus on tärkeä. Tue nyt ihmisoikeuksia Suomessa ja kaikkialla maailmassa ja lahjoita!