Rättighetslotteriet
År 2019 offentliggjorde Amnestys finländska sektion en utredning om hur våldtäktsoffrens rättigheter i Finland omsätts i praktiken. Utredningen fick ett beskrivande namn: Rättighetslotteriet.
Som underlag analyserade forskare Otava Piha över 300 myndighetsbeslut. Bland tingsrättens domar och åklagarens och polisens beslut fanns ett flertal fall där offret inte gett sitt samtycke till sex, men ändå uppfylldes inte nuvarande brottsrekvisiten för våldtäkt.
Utredningen visade att den nuvarande definitionen av våldtäkt är bristfällig.
För utredningen intervjuades också kvinnor som överlevt våldtäkt. Dessa berättade om straffprocessen och sina möten bland annat med polis, åklagare och försvarsadvokater.
Överlevarna delade med sig erfarenheter om osakligt bemötande av såväl polis, hälsovårdsproffs, advokater som domare. Ofta var den utdragna rättsprocessen en traumatisk upplevelse för våldtäktsoffret.
Utredningen visade också hur så kallade våldtäktsmyter påverkade polisens beslut att lägga ner utredningen, åklagarens beslut att inte väcka åtal och domarnas beslut att inte ge en fällande dom. Till myter som skuldbelägger offret hör bland annat att offret inte genast uppsöker vård efter våldtäkten, eller att personen sovit bredvid förövaren.
Våldtäkt leder sällan till dom
År 2017 fick polisen kännedom om 1245 fall av våldtäkt. Av dem utreddes 71 procent och 70 procent överlämnades till åklagaren, men bara en tredjedel av alla anmälda brott togs upp i rätten.
Bara 209 av fallen ledde till en fällande dom, vilket innebär att endast 17 procent av alla fall ledde till en dom.
Amnesty har som mål att minska förekomsten av sexuellt våld i Finland och på långsikt få slut på företeelsen. Detta blir inte verklighet så länge förövarna inte döms för sina brott. Därför är det viktigt att sexuellt våld anmäls till polisen. Lika viktigt är det att polisen och rättsväsendet agerar respektfullt och stöder offret i återhämtningsprocessen.
Utredningen Rättighetslotteriet visade att myndigheterna måste utbildas för att ha färdigheter att bemöta offer utan att dessa utsätts för skuldbeläggande eller likgiltighet. Därtill måste sexualbrottslagstiftningen ändras så att den utgår från samtycke.
Sex utan samtycke är en våldtäkt, men denna definition används inte i majoriteten av världens länder. Man kräver att kvinnor ska försvara sig fysiskt, i stället för att kräva att våldtäktsmän låter bli att utföra brott. Amnestys finländska sektion har sedan år 2008 krävt att Finland inför en samtyckeslag.