Människorättsfostran
Amnestys finländska sektion jobbar med människorättsfostran på flera olika sätt. I skolor skriver vi brev för personer vars rättigheter är hotade och samlar in medel via dagsverksinsamlingen. Årligen ordnar vi utbildningar och seminarier för våra aktivister, stödmedlemmar och samarbetspartners.
Amnestys finländska sektion är också aktiv inom påverkansarbete kring människorättsfostran. Avsikten är att människorättsfostran och -utbildning integreras i all pedagogik och utbildning i Finland – också när det gäller utbildning för lärare, pedagoger och tjänstemän. Människorättsfostran och -utbildning ska alltid ske på ett sätt som respekterar mänskliga rättigheter, och det ligger på statens ansvar att ordna utbildningen.
Amnestys finländska sektion är med i flera samarbetsprojekt och -nätverk, så som portalen Ihmisoikeudet.net och organisationernas nätverk för människorättsfostran. Detta samarbete har skapat bland annat den öppna kursen Johdatus ihmisoikeusajatteluun (Introduktion till människorättstänkande) samt seminariehelheten Världen i skolan (Maailma koulussa). Vi deltar också i Transformer 2030-projekten, som koordineras av takorganisationen Fingo, samt föregångaren, lärarutbildningen Skolan förändrar världen.
LÄS MERA: VAD ÄR MÄNNISKORÄTTSFOSTRAN?
Ny handbok hjälper lärare förklara vad samtycke går ut på
Den nya handboken ‘Vi snackar om samtycke’ uppmuntrar skolorna att diskutera sexuella rättigheter och samtyckeskultur. Materialet är riktat till unga på högstadiet och på andra stadiet, och kan användas under lektioner i olika ämnen.
Handboken ‘Vi snackar om samtycke’ är ett samarbete mellan Amnesty Internationals finländska sektion och jämställdsbyrån Ekvalita.
Materialet består av introducerande bakgrundinformation med tips på hur läraren kan behandla tematiken på ett sensitivt sätt samt konkretiserande övningar. Övningarna hjälper unga gestalta sina rättigheter och hur man respekterar varandra i sexuella sammanhang samt hur man kan försäkra sig om samtycke.
Läraren kan välja ut de lämpligaste övningarna för sin grupp och utföra dem enskilt eller som större undervisningshelheter. Genom övningarna får studerande testa sina kunskaper om sexuella rättigheter och tolka medietexter.
Handboken bygger på Amnestys finskspråkiga material ‘Puhutaan suostumuksesta‘ från år 2021 som utarbetats med unga, lärare och andra experter. Övningarna har vidareutvecklats utgående från feedback från skolor som testat dem.
Sedan det finska materialet publicerades har Finland fått en ny samtyckeslag. Lagen förknippar definitionen av våldtäkt med avsaknad av samtycke, och utgår från att en sexuell akt inte är frivillig ifall tecken på samtycke saknas. Till exempel kan en medvetslös eller kraftigt berusad person inte ge sitt samtycke.
Sex är frivilligt endast då samtycke ges utan påtryckningar, rädsla eller maktmissbruk. Det är viktigt att de som deltar i en sexuell akt gemensamt kommer överens om önskemål och gränser.
Alla unga har rätt till sexuellt självbestämmande. Sex är en källa till glädje och njutning, men fortfarande är sexuellt våld alltför vanligt i Finland. Bekämpandet av sexuellt våld förutsätter omfattande kulturell förändring – en kultur som bygger på samtycke måste bli det nya normala.
Skolorna har en viktig roll i att främja denna förändring. Som lärare kan du jobba för stärkt samtyckeskultur genom att diskutera sexuella rättigheter tillsammans med unga och uppmuntra dem till att ta med lärdomarna i sin vardag.