Romerna i Europa utsätts dagligen för diskriminering
Cirka 10–12 miljoner romer lever i Europa. De är en betydande minoritet i många länder.
Romerna i Europa har utsatts för systematisk diskriminering och rasism redan i hundratals år. Fördomar mot romer finns både bland befolkningen och myndigheterna. Det finns exempelvis stora brister i hur effektivt polisen bekämpar eller utreder rasistiska attacker mot romer.
Attityderna mot romer upprätthåller en fattigdomsspiral. Den tar sig i uttryck bland annat som undermåliga levnadsomständigheter och avsaknad av exempelvis elektricitet eller inomhustoaletter. Diskrimineringen gör det svårt för romer att sysselsätta sig och många är tvungna att tigga, vilket är en bekant syn också i Finland. Tvångsfördrivningar är vanliga bland annat i Italien och Frankrike.
Under coronapandemin år 2020 försattes den romska minoriteten i Slovakien och Bulgarien i tvångskarantän, trots att motsvarande åtgärder inte riktades mot majoritetsbefolkningen.
En form av diskriminering mot romerna är också att de förhindrats från att få medborgarskap i det land där de bor eller identitetshandlingar som ger rätt till sociala förmåner. På grund av dylik behandling och negativa attityder hamnar romer ofta utanför den offentliga hälsovården. Följaktligen lider romerna oftare av hälsoproblem och den förväntade livslängden bland dem är kortare än hos majoritetsbefolkningen.
Läskunnigheten bland romer är lägre än i andra folkgrupper, och rätten till skolgång uppfylls inte för alla romska barn i Europa. Romska barn har blivit utsatta för systematisk diskriminering bland annat i Tjeckien och Slovakien, där de grundlöst placerats i specialskolor med undermålig kvalitet på inlärningen. Under åren 2014–2016 inledde Europeiska kommissionen överträdelseförfaranden mot Tjeckien, Slovakien och Ungern på grund av diskriminering mot romer. Det här är första gången som kommissionen påbörjat ett överträdelseförfarande mot medlemsländer med hänvisning till det så kallade rasismdirektivet.
Amnesty har i många år lyft fram diskrimineringen inom olika länders skolsystem och tvångsfördrivningar samt krävt konkreta handlingar av Europeiska unionen och dess medlemsländer för främjandet av romernas rättigheter.