El Salvador och Maria Teresa Rivera
Medan en stor del av världens länder så småningom gått mot en liberaliserad abortlagstiftning tog El Salvador år 1988 ett stort kliv bakåt. Staten, som tidigare tillåtit abort bland annat för våldtäktsoffer, tog beslut om att kriminalisera avbrytande av graviditet i alla omständigheter. I bakgrunden fanns påtryckningar från den katolska kyrkan och konservativa grupper.
Efter kriminaliseringen har också personer som drabbats av komplikationer under graviditeten utsatts för brottsmisstankar. En av dem är María Teresa Rivera, som fick missfall och dömdes till 40 års fängelse för grovt mord år 2012.
María Teresa hann sitta inne i över fyra år. Omständigheterna i kvinnofängelset var omänskliga. Fångarna bodde i fullproppade celler och det fanns brist på basförnödenheter som vatten, mat och medicin.
I fängelset lärde María Teresa känna andra kvinnor som delade hennes öde. En del hade blivit gravida efter våldtäkt, andra hade förlorat sina barn på grund av missfall. Liksom María Teresa hade de dömts till fängelsedomar på tiotals år. Samtidigt gick våldtäktsmännen fria.
År 2016 togs María Teresas dom upp till ny förhandling, tack vare den internationella uppmärksamhet som väcktes kring fallet genom Amnestys och andra organisationers kampanjarbete. Hon frigavs på grund av bristfälligt bevismaterial.
Rädslan för ett nytt fängelsestraff ledde slutligen till att María Teresa lämnade El Salvador. År 2017 beviljades hon och hennes son asyl i Sverige. Hon samarbetar exempelvis med Amnesty i Sverige och har blivit hörd i FN gällande situationen i El Salvador.