Latifa al-Maktoum avlägsnade sig inte från sitt hemland Dubai på 18 år. Inte för att hon inte skulle ha velat. Hon hade inget eget pass, för att inte tala om tillstånd att resa.
Tiina Jauhiainen har alltid älskat att resa och har största delen av sitt liv bott utomlands. Tiina, född i Idensalmi 1976, gick i skola på hemorten men reste genast efter studenten till Kalifornien som au pair. Efter många olika faser bosatte hon sig i Dubai.
Mot alla odds blev dessa två kvinnor oskiljaktiga vänner och deras första gemensamma resa en världsnyhet.
Vid ingången av 2000-talet framhölls Dubai som ett exempelland i studierna inom resebranschen. Det är en plats med ständig sommar och turismen ökade i snabb takt. Därför hamnade också Jauhiainen i Dubai och bodde där i 17 år. Hon jobbade i resebranschen, som fastighetsmäklare och som personal trainer.
Jauhiainen blev bekant med Latifa år 2010. Prinsessan skickade e-post till Tiina och bad henne om privatlektioner i capoeira.
Latifas identitet klarnade för Jauhiainen först under den första lektionen. Under årens gång blev Latifa och Tiina vänner.
”Det dröjde länge innan hon började öppna sig och lita på mig. Det var svårt att förstå varför hon undvek ögonkontakt och var så reserverad. Senare har jag insett att det berodde på det liv hon levt.”
Till slut bad Latifa Tiina bli heltidsanställd hos henne. Jauhiainen lämnade sina andra jobb och tillbringade all sin tid med prinsessan.
”Videoinspelningen räddade oss”
Det kan vara svårt för en utomstående att förstå hurudant Latifas liv var och varför hon inte tilläts resa ut ur Dubai. Enligt Jauhiainen fanns det många orsaker, en är kvinnans ställning i Arabemiraten – om en kvinna får rymma och ge sig iväg blir det en modell för andra.
”En annan viktig orsak är att Latifa vet allt om sin fars smutsbyk. Hon vet hur många människor hennes far har haft ihjäl och hur människor har behandlats. ”
Latifa planerade sin flykt länge. Hon kontaktade fransk-amerikanen Hervé Jaubert, som redan hade en lyckad flyktfärd på sin meritlista – han hade tidigare flytt från Dubai med gummibåt, förklädd till kvinna.
Senare avslöjade Latifa sin plan också för Tiina.
”Jag var entusiastisk över flykten. Inte var jag särskilt orolig eller rädd, också om Hervé betonade att det kommer att bli riktigt svårt.”
För den händelse att flykten misslyckas spelade Latifa in en videosnutt där hon berättade allt om sitt liv. På videon betonade Latifa att hon ville fly från sin familj och att hon absolut inte hade kidnappats.
”Utan den inspelningen hade vi alla hamnat i fängelse eller något ännu värre. De skulle ha beskyllt oss för kidnappning. Videon räddade oss”, säger Jauhiainen.
Uppslukad av arbetet med mänskliga rättigheter
Latifas öde startade ett nytt kapitel i Jauhiainens liv. För närvarande bor hon i London, för i Dubai har hon inte längre något att skaffa.
”Far jag tillbaka dit, hör ni säkert inte av mig mera. Innan jag släpptes ut måste jag erkänna mina brott på video. Jag måste underteckna ett erkännande på arabiska med en förteckning över sådant jag inte får göra”, berättar Jauhiainen.
Nu bedömer hon att hon sannolikt har brutit mot varje krav hon undertecknat.
”Det här är en mycket personlig sak för dem. De sade att jag hade huggit Dubais regent i ryggen. Enligt dem har jag gjort det värsta möjliga.”
Efter flykten har Jauhiainen fokuserat på att reda ut Latifas situation. Människorättsarbetet upptar henne helt och hon har också fått tack för sitt arbete.
”Människor tackar mig för det jag gör. De upplever att jag inte endast hjälper Latifa utan alla kvinnor. Det är sporrande”, säger Jauhiainen med ett leende.
Var är Latifa?
De senaste bilderna av Latifa är från december 2018, nio månader efter flyktförsöket. Då gjorde Irlands tidigare president och FN:s tidigare kommissarie för mänskliga rättigheter Mary Robinson ett besök i Dubai och träffade regentfamiljen under en kort lunchträff.
Robinson är gammal vän till regentfamiljen. Familjen publicerade bilder där Robinson gladlynt uppträder tillsammans med Latifa.
Senare gav Robinson intervjuer där hon beskrev Latifa som sårbar och påstod att prinsessan ångrar såväl flyktförsöket som den video hon spelat in.
Verksamhetsledaren för Amnesty Internationals Finländska sektion Frank Johansson anser att bilderna och Robinsons kommentarer är förvirrande.
”Kan man förmoda att Latifa skulle berätta om sin nöd hos familjen, från vars ’gyllene bur’ hon har försökt fly”, frågar Johansson.
”Utifrån besöket känns det ännu viktigare än förut att oberoende experter får träffa Latifa utan familjens närvaro. Man skulle tro att en 33-årig kvinna själv skulle få besluta var hon vill bo och med vem, men så är det inte i Dubai.”
Så länge vi inte vet hur Latifa mår eller var hon finns, upplever Tiina att det är hennes plikt att försvara Latifas rättigheter.
”Jag har tänkt att jag måste bli av med min rampfeber, så att jag kan fortsätta hennes arbete. I slutändan är jag den enda som kan göra det här.”
Text: Iina Lindeman
Foto: Aino Haili