Amnestys finländska sektion har observerat demonstrationer i Finland nu i tre års tid. Trots att majoriteten av demonstrationerna förlöper väl finns utrymme för förbättring när det gäller tryggandet av demonstranters säkerhet och främjandet av mötesfriheten. I sin nyutgivna rapport ger Amnesty flera rekommendationer för polisen och andra myndigheter.
Polisen tryggade majoriteten av de demonstrationer som Amnesty observerade under året 2024 på ett adekvat sätt. Ändå kunde observatörerna rapportera om ett flertal missförhållanden. Bland annat använde sig polisen tidvis av obefogade maktmedel och skingrade demonstrationer utan tillräcklig orsak. I vissa fall har polisen också underlåtit att trygga journalisters arbete. Polisen har även krävt att demonstrationsarrangörerna tar på sig förpliktelser som inte kan krävas av dem, och praxis kring agerandet under demonstrationer varierar mellan olika polisinrättningar. I samband med självständighetsdagens demonstrationer i Helsingfors kunde Amnestys observatörer påvisa flera missförhållanden.
Amnesty rekommenderar bland annat att Polisstyrelsen formulerar instruktioner kring för hur demonstrationer ska tryggas och hur observatörer och journalister kan jobba tryggt i samband med dem. Polisstyrelsen borde även ha skriftliga anvisningar för åtgärder som borde föregå innan en demonstration kan skingras. Amnesty rekommenderar också att hästar och hundar inte används som maktmedel eller i avskräckande syfte, eller för att skingra en demonstration.
Oproportionerlig våldsanvändning och onödiga begränsningar för demonstrationer undergräver mötesfriheten
Amnesty har vittnat ett flertal situationer där polisen skingrat fredliga demonstrationer med maktmedel. Exempelvis under självständighetsdagen 2024 användes onödigt hårda tag mot demonstrationen Helsingfors utan nazister. Bland annat använde polisen hästar för att skingra en folkgrupp, människor knuffades kraftfullt och polisen pressade gripna personer mot marken med ansiktet i asfalten under långa tider.
“I regel får polisen inte använda maktmedel mot fredliga demonstranter och fredliga demonstrationer bör inte skingras. Våldsanvändning inverkar på mötesfriheten på ett bredare plan, eftersom sådant kan leda till rädsla och minska människors vilja att demonstrera. Det måste vara tryggt att gå på demonstration”, konstaterar Anu Tuukkanen, expert vid Amnestys finländska sektion.
Polisen har också avslutat demonstrationer utan tillräcklig orsak, trots att skingrandet av en demonstration borde vara en sista utväg. Hur polisen förhåller sig till civil olydnad varierar mellan olika polisinrättningar, och ofta tar polisen alltför lätt initiativ till att skingra demonstrationer med element av civil olydnad.
I samband med att polisen skingrar demonstrationer där civil olydnad förekommer grips ofta fredliga demonstranter, varav många åtalas för tredska. Gripandena förhindrar demonstranter från att använda sin rätt till mötesfrihet och kan i onödan leda till ökade spänningar under fredliga demonstrationer.
“Att inleda en rättsprocess på grund av fredlig civil olydnad borde alltid vara en sista utväg. Straffrättsliga påföljder får inte begränsa rätten till mötesfrihet på ett oproportionerligt sätt eller skapa en begränsande atmosfär,” betonar Tuukkanen.
Polisen bör trygga journalisters arbete och garantera icke-diskriminering
Alla gånger har polisen inte förstått journalisters eller demonstrationsobservatörers roll och rätt att dokumentera händelser. Polisens agerande gentemot mediekåren och observatörerna har tett sig slumpmässigt. Flera journalister som rapporterade om demonstrationerna i Helsingfors under självständighetsdagen 2024 har uppgett i media att polisen försvårat deras arbete.
“Det är viktigt att oberoende aktörer dokumenterar demonstrationer. Alla polisinrättningar borde känna till de internationella normerna som styr polisen att underlätta medias och observatörers arbete vid demonstrationer”, säger Tuukkanen.
Polisen bör främja och trygga mötesfriheten på ett jämlikt sätt. Enligt en utredning av Amnesty International från sommaren 2024 utsätts minoriteter på olika håll i Europa för åtgärder som begränsar deras mötesfrihet. Bland annat i ett flertal europeiska länder har myndigheterna begränsat demonstrationer som uttrycker solidaritet med palestinier. I Finland har majoriteten av de propalestinska demonstrationer där Amnestys observatörer varit på plats förlöpt planenligt, men trots detta har polisen begränsat en del av dem.
Diskrimineringen och rasismen i samhället återspeglar sig på minoriteters vilja att använda sin rätt att demonstrera. En del personer som flyttat till Finland är oroade för att de kan hamna i trubbel ifall de deltar i demonstrationer och kommer i kontakt med polisen.
“Polisen måste försäkra att personer i minoritetsställning kan åtnjuta sin mötesfrihet utan rädsla eller diskriminering. Exempelvis får demonstrationsarrangörens eller deltagarnas etniska bakgrund, nationalitet eller sexuella läggning aldrig vara orsaken till att deras mötesfrihet begränsas”, säger Tuukkanen.
Så här observerar Amnesty demonstrationer
Demonstrationsobservationer är en av de viktigaste metoderna för Amnesty att utvärdera läget för mötesfriheten. År 2024 observerade Amnestys finländska sektion 33 demonstrationer på tio orter. Våra utbildade och opartiska frivilliga observerade demonstranters, möjliga motdemonstranters och polisens agerande. Amnesty samlade information också genom att intervjua aktivister och föra diskussion med polisen och Polisstyrelsen. Den nyutgivna rapporten är den tredje där Amnesty Internationals finländska sektion analyserar mötesfriheten i Finland.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!