I augusti lämnade Finlands naturskyddsförbund, Greenpeace, Amnesty Internationals finländska sektion, Klimatmor och -farföräldrar, Luontoliitto och Suoma Sámi Nuorat – Suomen saamelaisnuoret in ett besvär om att statsrådet bryter mot Finlands klimatlag. Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) tog fallet upp till behandling, men förkastade det.
Enligt klimat- och människorättsorganisationerna är det uppenbart att Finland bryter mot sin egen klimatlag. Klimatlagen omfattar klimatmål som är formulerade utgående från vetenskapen, med avsikten att Finland uppnår koldioxidneutralitet senast år 2035. Dessa målsättningar uppnås inte genom Finlands nuvarande och planerade klimatåtgärder. Detta ledde till att organisationerna lämnade in en klagan hos HFD.
“Att vårt besvär förkastades är en enorm besvikelse. HFD bekräftar emellertid att klimatlagens mål gällande koldioxidneutralitet år 2035 och dess andra målsättningar bör uppfyllas och de förpliktar regeringen att ta till ytterligare åtgärder för att uppnå de lagstadgade målen om koldioxidneutralitet. Om inte dessa förverkligas kan det ha juridiska följder. Detta kan ses som en sista varning till regeringen”, säger Hannes Koljonen, expert i miljörätt vid Finlands naturskyddsförbund.
Högsta förvaltningsdomstolen förkastar organisationernas klagan eftersom regeringen fortfarande håller på med att förbereda besluten kring de nya klimatåtgärder som ska försäkra att Finland uppnår koldioxidneutralitet. Om åtgärderna visar sig vara otillräckliga har organisationerna möjlighet att lämna in ett nytt besvär. I detta fall kan HFD ta ställning till om åtgärderna är tillräckliga och vid behov konstatera dem lagstridiga, ifall de inte räcker för att garantera att klimatmålen uppfylls.
Finlands naturskyddsförbund och Greenpeace lämnade in ett första klimatbesvär åren 2022–2023, som stoppades av att HFD inte tog upp fallet till behandling efter en omröstning där rösterna föll 3–2. Då motiverades beslutet med att statsrådet ännu hinner fatta beslut som möjliggör att klimatmålen uppnås. Efter detta har regeringen Orpo drivit politik som ökar utsläppen och till och med backat från vissa klimatåtgärder.
“HFD:s beslut är ett steg framåt, eftersom den visar att klimatlagen bör följas. Bollen ligger nu hos regeringen. Under vårens ramförhandlingar måste regeringen fatta beslut om nya åtgärder för att minska på utsläppen och rädda kolsänkorna”, säger Hannes Koljonen.