Pilvi Takalas konst granskar maktbruk och oskrivna regler. Hennes senaste verk Under uppsikt handlar om väktarbranschen och är resultatet av omfattande utredningsarbete.
Takalas konst genomsyras av konflikter i offentliga utrymmen. Hennes verk granskar hur vårt beteende formas av socialt tryck och behovet att följa regler.
– Jag vill nysta upp vad som får oss att följa regler och hur man försöker kontrollera dem som bryter mot reglerna.
Medan aktivism direkt kan leda till bättre samhälleliga beslut är det svårare att påvisa hur konst påverkar människors uppfattning om samhälleliga orättvisor. Takalas mål är att influera genom att väcka allmän debatt.
– Jag upplever inte att jag bara försöker ge synlighet åt fenomen – det kan göras genom mer direkta metoder, som aktivism. Konst ger utrymme och redskap för diskussion om mångfacetterade ämnen. Den ger åskådare från väldigt olika bakgrunder med olika åsikter möjlighet att stanna upp och tänka till.
Granskade väktarnas arbete
För sitt nyaste verk Under uppsikt infiltrerade sig Takala i väktarföretaget Securitas. Hon utbildades till väktare och började jobba på ett köpcenter.
– Mina kollegor visste inte att jag arbetade i forskningssyfte. Om jag hade förklarat saken för dem skulle hela situationen ha förändrats. Då jag blev tillfrågad varför jag sökt jobb vid företaget talade jag sanning; jag var intresserad av hur man tar kontroll över situationer och hur auktoritet används i offentliga rum.
En mer övergripande fråga som verket ställer är hur säkerhet upprätthålls och innebörden av att väktare har tillstånd att använda sig av makt och våld. Väktarna jobbar inom en lågavlönad bransch, och har samtidigt möjlighet att ingripa i människors grundläggande rättigheter. Ett stort ansvar med tanke på vilken utbildning de får, och det betraktar Takala som ett missförhållande.
– Visst finns det risker med att vi nu bara hör maktutövarna, men jag anser väktarnas roll vara så besvärlig och jobbet så krävande att de måste ges en röst för att vi alls ska förstå problemen i branschen.
I samband med Takalas bakgrundsarbete blev det tydligt att många väktare upplevde att de ville stoppa en kollega som använder sig av överdrivna maktmedel. I praktiken visade det sig ändå vara nästan omöjligt. Väktarutbildningen tangerar inte hur man snabbt ska reagera på situationer med överdrivet våldsbruk.
– Jag fick idén om en workshop där deltagarna får prata igenom situationer som de upplevt på jobbet, exempelvis då de önskat ingripa i överdriven våldsanvändning eller rasistiska skämt. Jag deltog i workshopen i egenskap av arbetstagare och filmade sessionen. Workshopen gav upphov till diskussion också inom Securitas ledning.
Väktarutbildningen är bristfällig
Under året har väktarnas våldsanvändning skapat många rubriker. Det har fått Takala att reflektera kring varför vi överhuvudtaget har ett system där en människa kan dö i ett köpcenter mitt på ljusan dag i samband med ett gripande, likt det som skedde i januari i Iso Omena.
– En situation som leder till våldsanvändning är redan stressande i sig, och jag vet inte om jag själv skulle ha insett att människan behöver återupplivas. Jag önskar att man under väktarutbildningen skulle öva sig på dylika situationer på förhand.
Med sitt verk siktar Takala på att styra in debatten på hur och vem som garanteras säkerhet i samhället och i det offentliga rummet.
– Mängden väktare i Finland har ökat enormt. Det innebär i sin tur mer otrygghet för dem som utsätts för maktmissbruk.
Enligt Takala kan konst mycket väl betraktas som samhällspåverkan, också om dess effekt inte kan mätas i siffror. Efter att Takala föreslog en utbildning om omedvetna fördomar för Securitas har väktarbolaget sedermera erbjudit en sådan kurs för hela sin personal.
– Jag kan inte med säkerhet säga vilka konkreta förändringar mitt verk lett till, snarare vill jag skapa utrymme för debatt. Förstås är målet att jag genom den kunskap som jag samlat på mig kan hjälpa företaget att förbättra sin verksamhet.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!