Klimatuppvärmningen är det största hotet mot människan någonsin. Det blir onödigt att tala om mänskliga rättigheter, om många ställen på vår planet snart inte längre lämpar sig att bo på för människosläktet.
Den som ännu inte har förstått det här börjar få bråttom att vakna upp. Så som den svenska aktivisten Greta Thunberg konstaterade för världens ekonomiska elit i Davos: ”Jag ber er att agera som om ert hus brann, för det gör det.”
Elevernas globala #klimatstrejk som initierats av Thunberg är faktiskt något av det bästa som hänt på länge. Unga ser den överhängande katastrofen mycket klarare än vi äldre och kräver att den ansvariga generationen ska agera. Våra tomma ord räcker inte längre, nu är det dags att handla.
Brännande frågor måste lösas i samråd
Klimatförändringen, den allt större ojämlikheten, den globala migrationen och beslutsfattarnas oföretagsamhet – mänsklighetens mest brännande frågor är tätt hopsnärjda i varandra. Klimatet blir ordentligt varmare och samtidigt ökar ojämlikheten. Några tiotal medelålders män äger redan nu lika mycket som den fattigaste hälften av mänskligheten. Klimatåtgärderna får inte vara sådana att de som redan är fattiga från förut betalar den största räkningen.
Unga ser den överhängande katastrofen mycket klarare än vi äldre och kräver att den ansvariga generationen ska agera
Den globala migrationen tilltar i och med sammankopplingen mellan ett varmare klimat och ökad ojämlikhet. Ojämlikheten i våra egna samhällen är en farlig grogrund för främlingsfientlighet och hat som får ytterligare näring av migrationen till Europa, Nordamerika och Australien.
Beslutsfattarnas oföretagsamhet beseglar receptet till helvetet. Om vi inte i samråd löser dessa stora frågor, i enlighet med internationella regler och fördrag, går de inte tackla.
En försvarlig agenda, men vi är redo att ta itu med den.
Samarbete, vilja och hopp
Vi har börjat med att granska oss själva, och vårt eget klimatavtryck. Den viktigaste förändringen i vårt eget beteende är att flyga mindre: i år tar vi mycket mera sällan flyget till olika konferenser och deltar i stället allt oftare över videolänk. Vi har också föreslagit att hela globala Amnesty ska anta motsvarande förändring.
När världen omkring oss håller på att förstöras, börjar vi också i våra tankar ge samarbete på olika plan allt större värde. Vi är med i klimatkampanjer som initiativen #oersättlig och #klimatkampen2019. Tillsammans med Kyrkans utlandshjälp och Finlands Röda Kors vill vi ligga i framkant för ett medmänskligare Finland och vi har tillsammans startat kampanjen Människor emellan som uppmuntrar till möten med människor du inte känner. Nästa år börjar vi arbeta för att tillgodose de ekonomiska och sociala rättigheterna här i Finland, och framöver kommer vi att arbeta för flyktingars och asylsökandes rättigheter allt mera tillsammans med dem själva.
Frågorna som behöver en lösning är enorma. Har Amnesty någon lösning i bakfickan? Något färdigt recept finns inte, men om vi bjuder in hela samhället litar jag på att vi tillsammans kan finna en lösning. Det behövs vilja och hopp och det vill vi föra in i klimatdebatten.
Text: Frank Johansson, verksamhetsledare för Amnestys finländska sektion
Foto: Elisa Ruuhijärvi