Hamas överraskande attack mot Israel inledde en vansinnig våldsspiral där båda parter gjort sig skyldiga till kränkningar av internationell humanitär rätt. I den här artikeln listar vi bevis som Amnesty samlat in under den eskalerande konfliktens första dagar.
Tidigt lördagen den 7 oktober inledde Hamas och andra väpnade palestinska grupper ett anfall från ockuperade Gaza mot södra Israel. De avfyrade tusentals raketer och bröt sig igenom gränsen landvägen.
De palestinska trupperna dödade och kidnappade civila urskillningslöst. Raketanfallen dödade både palestinier och israeler. Trupperna rövade bort omkring 150 människor och håller dem som gisslan.
Israels armé besvarade Hamas attack genom att bombardera Gaza, och premiärminister Benjamin Netanyahu konstaterade att landet är i krig. Israels försvarsminister Yoav Gallant gav order om en fullständig blockad av Gazaremsan, som stoppar tillförseln av el, bränsle och livsmedel samt tillträdet till området.
Vilka bevis på Hamas handlingar har Amnesty samlat in?
Hamas och andra väpnade palestinska grupper har gjort sig skyldiga till allvarliga kränkningar av internationell rätt. De har uppvisat total likgiltighet för civila liv.
Amnestys forskare har analyserat och verifierat videomaterial från attackens första dag där palestinska krigare avsiktligt skjutit mot civila och tagit civila som gisslan. De palestinska trupperna håller omkring 150 personer som gisslan, däribland barn och utländska medborgare. Kidnappning av civila är förbjudet enligt internationell rätt och att ta dem som gisslan klassas som en krigsförbrytelse.
En av de videor som Amnesty analyserat visar hur två män iförda i krigsmundering beskjuter en bil på nära avstånd i det israeliska kibbutz-samhället Be’eri, och dödar både föraren och två passagerare.
En annan video visar hur sex män i krigsmundering förflyttar fyra civila med bakbundna händer. De livlösa kropparna på dessa civila kan också urskiljas i en annan video som filmats på samma ställe. Amnesty har även verifierat informationen i likartade videor från kibbutzerna Kfar Azan och Re’imin samt vid väg 232, där militärutrustade soldater beskjuter bilar på nära håll och även en civilperson som gömmer sig i ett säkerhetsrum.
Attacken mot en musikfestival
En av de palestinska truppernas mest förödande attacker skedde nära gränsen till Gaza, på en musikfestival där åtminstone 260 civila dog. Angreppet inleddes den 7 oktober omkring klockan sju på morgonen med raketer, varefter krigarna anföll området.
Amnestys forskare har verifierat tid- och platsdata för 18 olika videor. Sju av dem visar hur väpnade trupper beskjuter civila och ljudet av kontinuerliga skott kan urskiljas i bakgrunden. Fem av videorna visar hur människor försöker fly området genom att springa över en åker eller gömma sig i buskaget. I en av videorna avfyrar en soldat skott direkt mot en civilperson som ligger på marken. I en annan beskjuter soldaterna bilar som försöker fly festivalområdet. Fem av videorna visar hur människor tas som gisslan.
Amnestys forskare intervjuade en 22-åring som överlevde attacken. Personen berättar hur hen sprang till ett skogsområde, där hen grävde en grop i marken och gömde sig i den. Personen satt i gropen i sex timmar och hörde hur skottlossningen fortsatte. Hen tittade upp ur gropen och såg krigarna sköt flyende människor i ryggen.
“I något skede insåg jag att de hällde bränsle överallt för att bränna ner området, jag såg och kände lukten av branden. Jag insåg att jag inte hade alternativ – antingen måste jag fly och bli skjuten eller återvända till mitt gömställe.”
“Jag kan inte sova och jag klarar inte av att vara ensam. Varje gång jag blundar kommer jag ihåg skräcken – kroppar överallt, människor i brinnande bilar, blodstanken.”
Vilka bevis på Israels handlingar har Amnesty samlat in?
De israeliska trupperna besvarade Hamas attacker genom bombanfall mot Gaza, ett område med en befolkning på 2,2 miljoner människor. Israels blockad mot Gazaremsan har redan fortgått i 16 år.
Amnestys forskare har bekräftat att Israels stridstrupper utrustats med fosforammunition. Forskarna utreder användningen av vit fosfor exempelvis i samband med en attack i närheten av ett hotell i Gaza.
Vit fosfor är ett ämne som antänds lätt och används för att åstadkomma rökridåer eller märka ut mål. När fosfor frigörs i luften brinner den med mycket hög temperatur och på människohud kan ämnet fortsätta brinna ända in till benet. Detta orsakar kraftig smärta och allvarliga skador, och kan inte släckas med vatten. Därför bör fosfor aldrig användas på civilområden.
En total blockad av Gaza
Den 9 oktober gav Israels försvarsminister Yoav Gallant order om en total blockad av Gazaremsan, vilket stoppar el- och bränsletillförsel samt matleveranser och tillgången till området.
Att stänga av elen förvärrar den humanitära katastrofen i Gaza. Åtgärden begränsar kommunikations- och internetförbindelser samt försvårar tillgången till basförnödenheter som exempelvis rent vatten. Elbristen drabbar sjukhusens verksamhet och äventyrar både vården av dem som skadats i attackerna samt av långtidssjuka och dem som behöver intensivvårdas – så som nyfödda barn.
“Kollektiva straff mot civilbefolkningen i Gaza är en krigsförbrytelse – det är grymt och inhumant. Som ockupationsmakt är Israel enligt internationell rätt förpliktad att säkerställa de grundläggande behoven hos civilbefolkningen i Gaza,” säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.
Den israeliska ministern har konstaterat att Gaza inte får el, vatten eller bränsle innan Hamas släppt alla gisslan. En sådan strategi innebär att Israel straffar civilbefolkningen i Gaza för de palestinska truppernas handlingar. Amnesty påminner om att den palestinska civilbefolkningen inte är ansvarig för brott utförda av Hamas eller andra palestinska grupper.
Den israeliska arméns “evakueringsorder” kan klassas som tvångsförflyttning
Fredagen den 13 oktober gav den israeliska armén befolkningen i Gazas norra delar order om att lämna området och förflytta sig till södra Gaza. Ordern kan uppfylla kännetecknen för tvångsförflyttning av civilbefolkning, vilket är kränkning av internationell humanitär rätt.
Enligt FN:s samordningskontor för humanitära frågor (OCHA) har över 532 000 av Gazas befolkning på 2,2 miljoner invånare tvingats förflytta sig inom området sedan striderna bröt ut, en del av dem två gånger.
Vägarna till Gazas norra delar har skadats i samband med Israels flygräder, det finns ingen kollektivtrafik och det råder brist på bränsle till följd av den skärpta blockaden. En gazabo beskrev skräcken och paniken bland flyende människor på Gazas förstörda gator:
“Körsträckan på en timme kändes som 30 år. Vi måste byta rutt flera gånger. Alla springer för sina liv.”
En person som jobbar med humanitärt bistånd beskrev situationen i Gaza för Amnestys forskare: “Israels armé måste berätta för oss hur vi ska evakuera sjukhus med alla som skadats i de senaste attackerna och där människor intensivvårdas. Det är absurt, det är omöjligt.”
Vad kräver Amnesty?
- Hamas och andra väpnade palestinska grupper måste upphöra med avsiktliga attacker mot civila, raketskjutning och gisslantaganden. Grupperna måste släppa civila gisslan omedelbart.
- Israel måste häva blockaden av Gaza, återinföra el- och vattentillförsel och se till att humanitär hjälp kommer obegränsat in på området. Israeliska trupper måste göra sitt yttersta för att minimera skador som drabbar civilbefolkning samt stoppa urskillningslösa och oproportionerliga attacker mot civila mål.
- Den internationella brottsdomstolen måste utreda alla kränkningar av internationell humanitär rätt och ställa till svars dem som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser.
- Amnesty efterlyser åtgärder mot de orättvisor och människorättskränkningar som ligger bakom den eskalerade konflikten. Israel måste avveckla apartheidsystemet som utövas mot palestinierna.
- Det internationella samfundet, alltså resten av världen, måste jobba för att öppna humanitära korridorer som möjliggör leveranser av humanitär hjälp till konfliktområdet samt att civila kan fly striderna.
Amnesty International är en opartisk människorättsorganisation. Vi kräver att parterna i alla väpnade konflikter respekterar internationell humanitär rätt, som värnar om skydd av civilbefolkningen. Amnesty följer med Israels armé, Hamas och andra väpnade palestinska grupper, samlar in bevismaterial på människorättskränkningar och kräver att skyldiga ställs till svars för sina handlingar.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!