Internationella domstolen (ICJ) inledde i veckan höranden i samband med domstolens utredning av de rättsliga följderna av Israels ockupation av de palestinska områdena. Amnesty kräver att Israel upphör med sin brutala ockupation av Gaza och Västbanken, liksom också östra Jerusalem, som pågått sedan år 1967.
Processen vid Internationella domstolen föranleddes av en resolution som godtogs av FN:s generalförsamling i december 2022. Generalförsamlingen bad då domstolen om ett rådgivande yttrande om de rättsliga följderna av Israels politik och praxis i de ockuperade palestinska områden samt vilka konsekvenser dessa har för andra stater och FN.
“Enligt Internationella domstolen hotas Gazaremsan nu av en verklig och omedelbar risk för folkmord. Israel har ostraffat fått utföra internationella brott i de palestinska områdena alltför länge och situationen i Gaza är ett bevis på de katastrofala följderna. Världen måste erkänna att avvecklandet av Israels illegala ockupation är en förutsättning för att de upprepade människorättskränkningarna i Israel och de palestinska områdena ska upphöra,” säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.
Den israeliska ockupationen är ett grovt brott mot internationell rätt. Enligt internationell humanitär rätt ska ockupationer under konflikter vara tillfälliga och den ockuperande makten bör förvalta det ockuperade territoriet med befolkningens bästa i åtanke. Den israeliska ockupationen har pågått i ett halvt sekel och Israels myndigheter har bland annat olagligt annekterat en del av östra Jerusalem och stora delar av Västbanken genom att beslagta mark och bygga ut kolonier. Det här pekar på att Israels avsikt är att permanent ockupera området på ett sätt som gynnar den ockuperande makten och dess befolkning. Detta går emot grundläggande principer inom internationell rätt.
“Ockupationen av de palestinska områdena är en av de mest långvariga och dödliga militära ockupationerna i världen. Omfattande och systematiska människorättskränkningar mot palestinier har ingått i ockupationen i redan ett årtionde. Ockupationen har möjliggjort och stärkt det apartheidsystem som Israel upprätthåller gentemot palestinierna,” säger Callamard.
Ett slut på ockupationen skulle innebära att palestinierna fick sina rättigheter tillbaka, i och med avvecklandet av den grymma blockaden mot Gaza och de israeliska kolonierna på Västbanken och i östra Jerusalem. Det skulle också ge palestinierna rätt att fritt röra sig i sina hemtrakter. Överlag skulle ockupationens upphörande innebära mindre mänskligt lidande och ett slut på omfattande människorättskränkningar.
Hörandena vid Internationella domstolen pågår i Haag under tiden 19–26.2.2024. I rättegången deltar över 50 stater samt Afrikanska unionen, Arabförbundet och Organisationen för islamiskt samarbete. Domstolen väntas ge ett rådgivande yttrande senare i år.
Livet under ockupationen
Palestinierna som lever under ockupationen tvingas uthärda otaliga människorättskränkningar som Israels förtryckande system möjliggör.
Redan innan konflikten mellan Hamas och Israel intensifierades i oktober har palestinierna utsatts för militära angrepp av den israeliska militären. De har fått uthärda årtionden av land-, luft- och sjöblockad, vilket underlättat Israels övervakning av området och hjälpt upprätthålla ockupationen i Gaza. Amnesty International har dokumenterat Israels upprepade attacker, varav en del kan klassas som krigsförbrytelser och till och med brott mot mänskligheten.
Palestinierna på den ockuperade Västbanken utsätts kontinuerligt för övervåld, olagliga avrättningar, godtyckliga gripanden, administrativa frihetsberövanden, tvångsförflyttningar, demolerade hem, beslagtagning av landområden och naturresurser samt begränsningar av sina grundläggande rättigheter och friheter.
“I 56 år har palestinierna i de ockuperade palestinska områdena levt under Israels brutala ockupation och utsatts för systematisk diskriminering. De israeliska myndigheterna övervakar och kontrollerar varje del av deras liv. Det finns fog för alla stater att reflektera över sitt förhållande till Israel, så att de kan försäkra sig om att de inte medverkar i att upprätthålla ockupationen eller apartheidsystemet,” konstaterar Callamard.
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!