Det finns aldrig för många goda nyheter. Därför gör vi en tillbakablick över några människorättssegrar från sommaren. Amnesty och dess anhängare har bidragit till dem alla.
Vi lever verkligen upp till ordet folkrörelse: 10 miljoner människor runtom i världen har agerat tillsammans med Amnesty för att bekämpa orättvisor och oförrätter. Du som läser detta är en av dem. Tack för din omtanke! Tillsammans kan vi förändra världen.
Goda nyheter från Ryssland – ett flertal människorättsförsvarare har frigivits
Aleksandra Skochilenko, Vladimir Kara-Murza och 14 andra aktivister och journalister frigavs i samband med fångutväxling
I augusti 2024 frigavs 16 människorättsförsvarare, aktivister och journalister som suttit fängslade i Ryssland och Belarus i samband med en fångutväxling.
Bland dem fanns Aleksandra Skochilenko och Vladimir Kara-Murza, som Amnestys finländska sektion aktivt fört kampanj för. Åtminstone 25 300 personer i Finland hade undertecknat appeller som krävde att Aleksandra och Vladimir måste friges.
Frigivningen av dessa personer var ett betydande steg, som inte får bli en enastående företeelse.
De här människorättsförsvararna borde aldrig ha fängslats. De dömdes till fängelse av politiska orsaker: eftersom Rysslands regim inte gillade deras åsikter.
Att motsätta sig det ryska anfallskriget i Ukraina och kritisera makthavare har lett till fleråriga fängelsestraff för hundratals människor. Detta drabbade bland annat Aleksandra Skochilenko.
Aleksandras ”brott” var att hon gick till affären och bytte ut fem prislappar mot klistermärken med antikrigsbudskap.
Nu, långt tack vare Amnestys och våra anhängares ihärdiga arbete, var Aleksandra med i fångutväxlingen och får fortsätta sitt liv med partnern Sonia i Berlin.
Dmitrij frigavs efter att ha dömts med stöd av censurerande krigslagar
Den ryska köpmannen Dmitrij Skurihin dömdes till straffkoloni efter att han lagt upp videor med antikrigsbudskap på meddelandeappen Telegram. Dmitrij hade också målat budskap mot ryska anfallskriget på fasaden av sin affär, i solidaritet med Aleksandra Skochilenko.
Dmitrij är en av tusentals personer som straffats med stöd av Rysslands censurerande krigslagar. Lagarna togs i bruk efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.
Nu, efter 18 månaders fångenskap, är Dmitrij åter fri och hos sin familj. Amnestyanhängare i över 20 länder, också i Finland, agerade för hans frigivning – ett stort tack till er alla.
Du, bästa läsare, och andra människor som dig, möjliggör att personer som fängslats på felaktiga grunder frigörs också i framtiden. Tack vare din omtanke kan vi fortsätta motarbeta exempelvis Rysslands begränsande och censurerande krigslagar som möjliggör godtyckliga gripanden.
Klimatkrisen är en människorättskris, därför måste vi agera nu
Amnesty är en av dem som drar regeringen inför rätta för att ha brutit mot klimatlagen
Klimatkrisen är en människorättsfråga, eftersom uppvärmningen av klimatet äventyrar miljoner människors liv, hälsa och utkomst samt tillgången till tillräcklig mat och rent vatten.
Finland har stiftat en internationellt erkänd klimatlag med goda klimatmål. Som det ser ut nu kommer Finland ändå inte att uppnå sina egna målsättningar, och regeringen har inte tagit till åtgärder för att åtgärda situationen.
”Regeringens ovilja att ta till åtgärder inför klimatkrisen hotar de mänskliga rättigheterna.”
Sex klimat- och människorättsorganisationer anser att statsrådet genom sin passivitet bryter mot Finlands klimatlag. Därför tar organisationerna, däribland Amnesty, regeringen till rätten.
“Regeringens ovilja att vidta åtgärder för att motverka klimatkrisen är ett hot mot de mänskliga rättigheterna. Klimatförändringen förvärrar ojämlikhet och påfrestar redan utsatta länder, människor och samfund. Särskilt rättigheterna för ursprungsfolk, barn och andra sårbara grupper står på spel”, konstaterar klimat- och miljöexpert Elina Mikola vid Amnesty Internationals finländska sektion.
Amnesty främjar klimaträttvisa bland annat genom att jobba tillsammans med miljöorganisationer och -aktivister i länder där regeringar och företag försvårar bekämpandet av klimatuppvärmningen.
Goda nyheter för regnbågspersoners rättigheter
Translagen förnyas i Sverige – nu får allt fler lämplig legitimation
I april röstade Sveriges riksdag igenom en ny translag med majoritet. Den tidigare lagstiftningen som gällde transpersoner var 50 år gammal och därmed föråldrad. Amnestys svenska sektion har stått vid transorganisationernas sida och fört ihärdig kampanj för att lagen ska förnyas.
Nu kan personer som fyllt 16 år lättare än tidigare få ett identitetsbevis som motsvarar deras könstillhörighet, då man framöver kan juridiskt bekräfta det kön som stämmer överens med ens upplevda könsidentitet. Det här underlättar vardagen för tusentals personer.
Att bekräfta sitt juridiska kön innebär att det kön som registreras i befolkningsdatasystemet motsvarar ens upplevda könsidentitet.
Den förnyade translagen är inte perfekt, eftersom det fortfarande inte är helt okomplicerat för svenskarna att skaffa sig lämpligt identitetsbevis. För att en minderårig person ska kunna bekräfta sitt juridiska kön krävs tillstånd av en vårdnadshavare, läkargranskning och ett positivt myndighetsbeslut. Icke-binära personer kan fortfarande inte bekräfta sitt juridiska kön.
Det finns alltså fortfarande en väg att gå för att lagstiftningen ska utgå från självbestämmande. Arbetet för de mänskliga rättigheterna fortsätter!
Samkönade par kan äntligen gifta sig i Liechtenstein och i Thailand
Kärleken har segrat i Liechtenstein och i Thailand! Ländernas beslutsfattare gav upphov till goda nyheter då de legaliserade samkönade äktenskap. Amnesty har fört kampanj för en jämlik äktenskapslag i båda länder tillsammans med lokala organisationer och aktivister.
I Liechtenstein röstade landets regering i praktiken enhälligt igenom samkönade äktenskap i maj 2024. Lagen gäller från och med början av nästa år.
Thailands senat röstade å sin sida för en jämlik äktenskapslag i juni, och landets kung undertecknade lagen i september. Thailand blir således det första landet i Sydostasien som legaliserar samkönade äktenskap. Lagen träder i kraft i januari 2025.
”Det här historiska ögonblicket är en belöning för aktivisternas, organisationernas och beslutsfattarnas outtröttliga arbete.”
Chanatip Tatiyakaroonwong, forskare vid Amnestys thailändska avdelning, kommenterade nyheten då lagen godkändes:
”Det här historiska ögonblicket är en belöning för aktivisternas, organisationernas och beslutsfattarnas outtröttliga arbete. Legaliseringen av samkönade äktenskap är en viktig milstolpe. Ändå måste Thailand göra mer för att trygga rättigheterna för regnbågspersoner. De thailändska myndigheterna bör utnyttja momentum och ta flera ambitiösa steg mot att trygga de mänskliga rättigheterna, i samarbete med regnbågspersoner och -organisationer.”
De här goda nyheterna – delsegrar för de mänskliga rättigheterna – är möjliga för att vi tillsammans brys oss och agerar för det som är viktigt för oss. Ett varmt tack för att du är med!
Hej där! Nu när vi fått din uppmärksamhet…
… så är vi övertygade om att du vill se mänskliga rättigheter förverkligas för alla, överallt i världen. Visste du att Amnestys arbete bygger på stödet från omtänksamma människor som du? Vi är en oberoende aktör som inte tar emot statlig finansiering. Men vi behöver privata donatorer för att trygga vårt oberoende.
Vårt arbete ger resultat. Tack vare våra donatorer har vi lyckats frigöra hundratals människor som dömts på felaktiga grunder. Vi har pressat regeringar att åtgärda diskriminerande lagstiftning, stoppat avrättningar och räddat människoliv. Med hjälp av våra donatorer kan våra experter bedriva forskning och avslöja människorättskränkningar. Vi blottlägger orättvisor och kräver att beslutsfattarna agerar.
Allt det här är möjligt med hjälp av människor som du. Tillsammans kan vi sätta stopp på tortyr, förtryck och diskriminering; hjälpa våldsutsatta kvinnor och erbjuda en bättre framtid för människor som flyr krig och förstörelse.
Därför frågar vi: har du möjlighet att bidra med en summa som passar dig? Varje donation är viktig. Ge ditt stöd för de mänskliga rättigheterna i Finland och överallt i världen!